Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az idei rendezvény már nemzetközi lesz Farádon

Hagyományápoló rendezvényt tartanak a hétvégén Farádon. Civil szervezetek fogtak össze megvalósulásáért.

Három civil szervezet összefogásával idén is megrendezik Farádon a szokásos nyári fesztivált. A hétvégi programban, július 10-én lesz nosztalgiaaratás, tűzoltó-bemutató és fogathajtás is.

Szalay Ferenc, a Rábaközi Lovas Klub elnöke portálunknak úgy fogalmazott, hogy évszázados szokásaikat, hagyományaikat ápolják.

– A tűzoltóság, a lovasok és az aratók is bemutatják, miként éltek, dolgoztak vagy éppen ünnepeltek őseink. Egy község összetartását segíthetik az ilyen rendezvények. Nemcsak a helyieket várjuk persze a farádi határban, a lovaspályán, hanem vidéki vendégeket is. Korábban mindenki próbálkozott a saját területén önálló rendezvényekkel, tavaly azonban már úgy gondoltuk, közösen erősebbek, sikeresebbek lehetünk – jegyezte meg a lovaselnök.

A nosztalgiaaratáson az érdeklődők megismerhetik a betakarítás ősi módját. fotó: Kisalföld-archívum
A nosztalgiaaratáson az érdeklődők megismerhetik a betakarítás ősi módját. fotó: Kisalföld-archívum

Az idei hagyományápoló esemény már nemzetközi lesz, hiszen érkeznek vendégek Szlovákiából és Ausztriából is. Az érdeklődőknek részük lehet az aratási eszközök megáldásában, ünnepi szentmisében is.

Megismerhetik a betakarítás régi módját a nosztalgiaaratáson, láthatják a régi, ló vontatta tűzoltókocsik bemutatóját, illetve részt vehetnek mezőgazdasági fórumon. Természetesen nem maradnak el most sem a lovasprogramok, így a fogathajtás sem.

Olvasóink írták

 • 6. Utazó 2010. július 12. 09:56
  „Tökéletesen igazad van Pancser! Igazi, kemény, emberpróbáló munka volt az aratás, de tenni kellett mert a gabona jelentette az életet. Érdemes felidézni, ha máshogy nem, akkor ilyen noszatalgiázással. Szerencsére már más világ van, mert janika az elsők között halna éhen!”
 • 5. sivatag66 2010. július 09. 18:37
  „:))))”
 • 4. janika 2010. július 09. 11:32
  „Hát ez a "pancser" még ehhez is ért? Remélem nem az arató pálinkai ihlette e prózára?”
 • 3. pancser 2010. július 09. 10:33
  „1-hez! Nem kell mindenben a rosszat látni. Őseink legfontosabb de egyben a legembertpróbálóbb munkája volt az aratás. Ilyenkor keresték meg a kenyerüket a napszámosok, gyűjtötték be a termést a gazdák. A megélhetésük alapja volt az aratás, az egész falunak. Nem árt emlékezni, ezzel is megadni az elődöknek a tiszteletet. Most látványosság lett belőle csupán és így a jó. Az aratást alig egy tucat, vagy csupán néhány ember végzi minden faluban, a nehéz és kegyetlen munkának csak az emléke maradt. Sok sikert a szervezőknek!”
 • 2. sivatag66 2010. július 09. 02:53
  „:)))”
 • 1. janika 2010. július 08. 12:55
  „Nocsak a lókolbászolók otthon felejtették a lovakat, vagy nem fért rá a fotóra? Értelmetlen nosztalgia bohóckodás! Igaz ok és alkalom az ivásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bágyogszováti sporttörténelem

Tizenöt évvel ezelőtt sporttörténelmet írtak a településen a kézilabdás lányok: megnyerték az NB… Tovább olvasom