Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Az idei év lesz a fordulópont

Aki túlélte az előző veszteséges éveket és elegendő búzája is van, az mára pozitív eredményt érhetett el.
Csordás S. Tibor
A gabonatermesztés továbbra is fontos szelete a mezőgazdaságnak. Ezért a termelőknek, de a feldolgozóknak sem mindegy, hogy a gabonapiacot illetően milyenek az idei kilátások. Utóbbiak képviseletében Csordás S. Tibor, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatója először a tavalyi tapasztalatokat osztotta meg a Kisalfölddel.

Elmondta, hogy Dél-Európában 2006-ban jelentős szárazság volt, ami a szemesek árát mára több mint 50 százalékkal megemelte nálunk. Az aratás Magyarországon rendben megtörtént, a búza jó minőségű volt, de több mint 20 százalékkal kevesebb termett. Tőlünk északra még arattak, amikor itthon már befejezték a munkát. Közben ott a tartós esőzés súlyos minőségi gondokat hozott. A rozs hiánytermékké vált, mivel az amúgy is kisebb vetésterület egy része kifagyott, majd jött a szárazság és a tartós esőzés. A kukoricát is érintette a szárazság. Az ára tartósan az intervenciós ár felett alakult.

– A kukoricát az EU kivette az intervencióból. Először adminisztratív módon, majd ténylegesen – mondta Csordás S. Tibor. – Az előző években betárolt intervenciós búzakészlet gyakorlatilag kiürült, az intervenciós kukoricakészlet leapasztása most van folyamatban. A maradékot pedig áthelyezik az új adonyi óriástározóba.

„ Tehát értelmetlenné váltak az intervencióhoz kötődő beruházások – silótelepek, síktározók –, mert az EU a rendelkezésre tartási díjat is visszavonta. A lisztvonalon minden úgy történt, ahogyan előzetesen jeleztük, túl vagyunk az áremeléseken."

A vezérigazgató szerint a 2007-es év fordulópont a malomipar számára. Aki túlélte az előző veszteséges éveket és elegendő búzája is van, az mára pozitív eredményt érhet el. A piaci szereplők száma ismét csökkent, de ez a trend folytatódik az első félévben. Úgy vélte, talán itthon nem lesznek ellátási gondok.

– Románia és Bulgária Európai Unióba való felvételével megszűnt a határ – tette hozzá Csordás S. Tibor. – A kinti magasabb árszint és a gyengébb minőség – búza és liszt – ösztönzi az exportot. Ennek hatását mi is érezzük a miskolci és a kisvárdai malmainknál. Megnőtt a kereslet a még szabad búzára. Megjelentek a magyar malmoknál – a Dunántúlon is – a román pékek, akik aratásig szeretnék biztosítani maguknak az egyenletes jó minőségű lisztet a magyar árszint feletti, de kiszámítható áron, előre fizetve. Természetesen elkezdődtek a jövő évi szerződéskötések kenyérgabonára és speciális búzákra. A szerződések elve változatlan. A felvásárlási nagyságrendünk – búza és rozs – idén megközelíti a 300 ezer tonnát. A várható búzaárat nehéz kiszámítani, tény viszont az alacsony átmenő készletszint. Az árak közelítenek a Nyugat-Európai árszinthez, ami tartósan az intervenciós szint fölött van.

A cégvezető jelezte, hogy a búza termőterülete nem csökkent, továbbra is 1,2 millió hektár. Úgy vélte, fontos, hogy mekkora az elvetett terület, de még fontosabb, hogy ebből „mennyi jön ki" a tél elteltével. Komoly befolyásoló hatása lehet viszont a kukoricára vonatkozó intervenciós döntésnek, mert ez a következő években növelheti a búza arányát a vetésforgóban. Megjegyezte, hogy a 2008-as esztendő előtt nem kalkulálhatnak a bioetanol-előállítás jelentős előretörésével.

– Mint várható volt, a lisztárakat szabályozta a búza ára. Ez az árszint az elegendő búzával rendelkező, hatékony, korszerű malmoknál már pozitív eredményt is hozhat. Nagyon kemény konkurenciaharc folyik a túlélésért és a fennmaradásért. Európa nyugati része messze magasabb árszinten dolgozik. A szlovák és a magyar malmok pedig mostanáig elérték a kinti árszint 80–85 százalékát. Közben a lengyeleknek több százezer tonna búzaigényük van és árut keresnek a görögök is, akik a délkeleti megyéket „bombázzák" ajánlatokkal. Ez még indukálhat áremelést az új búzáig, de erről márciusban többet lehet mondani – közölte a vezérigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a csornai és komáromi malom teljes kapacitással termel, akárcsak a miskolci. A szükséges búzamennyiség rendelkezésre áll, vagy opciós szerződéssel lekötött. Csornán most volt a sikeres nemzetközi minőségbiztosítási ellenőrzés (IFS-audit). A cégcsoport malmait további kiegészítő beruházásokkal erősítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályázati lehetőségeket használják ki az önkormányzatok

A rábaközi önkormányzati vezetők a községi fejlesztéseket leginkább pályázati támogatásokkal tudják elképzelni. A falvak szűkös költségvetése ugyanis nem teszi lehetővé, hogy önállóan lépjenek. Kevés a beruházásokra fordítható pénz, de hogy mégis jól gazdálkodnak a települések, arra az elmúlt két évből keresett bizonyítékokat a Kisalföld. Tovább olvasom