Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az év tenyésztője mintatelepet tervez

Rábacsécsény - A magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozóján a rábacsécsényi Nagy Gyula kapta Az év sertéstenyésztője címet. Ezenkívül a kiállításon bemutatott állataival, aranyérmet nyert kocasüldőivel és bronzérmet tenyész kansüldőjével.
Gazdasága jól felszerelt, korszerű és az állatok igényeit magas színvonalon kielégíti

Az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállításának és Vásárának minden évben Hódmezővásárhely ad otthont. Immár tizenötödik alkalommal várták a látogatókat a magyaros stílusú, nádfedeles állatbemutató terek.

Az állattenyésztés hat ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske- és a baromfitenyésztők mellett a szakma legjelesebb képviselői mutatkoznak be ilyenkor. A vidék legnagyobb mezőgazdasági találkozóján Rábacsécsény gazdája kapta meg az egyik legrangosabb kitüntetést.

Nagy Gyula az év sertéstenyésztőjének járó díjat vehette át az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállításán és Vásárán. Telepén több mint 1600 sertést tenyészt.
Nagy Gyula az év sertéstenyésztőjének járó díjat vehette át az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállításán és Vásárán. Telepén több mint 1600 sertést tenyészt.


– Ez a szakma elismerése, s örülök, hogy a 2006-ban alapított díjat ebben az évben én vehettem át. Rengeteg munka van e mögött, de szeretem azt, amit csinálok, mert egyben a hobbim is. Az elmúlt 14 évben 47 díjat nyertem állataimmal, amelyek legnagyobb része első és második helyezés. A sikerhez fontos a szakmaszeretet, a kitartás és a megszállottság, amiben a családom is támogat – mondta a Kisalföldnek Nagy Gyula.

Nagy Gyula háromhektáros birtokán több mint 1600 sertés van. A gazdaság a folyamatos fejlesztés eredményeként jól felszerelt, korszerű, az állatok igényeit magas színvonalon kielégítő telephellyé vált. Jelenleg is folynak fejlesztések, amelyek a környezet- és talajvédelmi elvárások teljesítésére irányulnak. Hamarosan megépítik a kétezer köbméteres kóracél hígtrágyatárolót, ezzel is megfelelve az előírásoknak.

– Erre a projektre 75 százalékos uniós és nemzeti támogatást kapunk. A lehetőséggel élni kell, még akkor is, ha a magyar állattenyésztés, ezen belül a sertéságazat különösen nehéz helyzetben van.

A rábacsécsényi gazda a legkorszerűbb skandináv lapály és nagyfehér fajtákat tenyészti, amelyeknek szaporasága, malacnevelő képessége és főként színhústartalma kiemelkedő. Mindezek alapján jószágai nagy részét tenyészállatként értékesíti itthon, de exportál Szlovákiába, Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba és Horvátországba is. Kiváló sertéseit a régió vágóhídjai és feldolgozói szívesen fogadják. Jelenleg azon dolgozik, hogy a telephely minden előírásnak megfelelő mintatelep legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Voki helyett Bágyogszováton tanulnak majd

Rábapordány - A bágyogszováti iskola tagintézményeként működik szeptembertől a rábapordányi tanoda.… Tovább olvasom