Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Az Európai Bíróság elé kerül a kukoricavita

November elsejétől szigorúbbak lesznek az európai uniós kukorica- intervenció feltételei.
Az Európai Unió november 1-jei hatállyal megváltoztatja a kukoricaintervenciós feltételeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szigorúbbak lesznek a minőségi előírások. A magyar szaktárca ezt diszkriminatívnak tartja, ezért a kormány az Európai Bírósághoz fordul. A gazdák szerint is tisztességtelen gazdasági év közben változtatni.
Milus Ferenc bágyogszováti gabonafelvásárló eddig csak hallomásból ismeri az új feltételeket, „papírt" még nem kapott róluk.

– A kukoricának különböző minőségi mutatói vannak, mint a víztartalom, a törtszem-arány, a hősérült szemek aránya és most már a hektolitersúly is – tájékoztatta a Kisalföldet a szakember. – Ez utóbbi eddig nem szerepelt a leírásokban. Az új előírás szerint ennek minimumértéke 71. A víztartalom minimumértéke 13,5 százalékra, a törtszem-arány 5, a hősérült szemé 0,5 százalékra változik.

Milus Ferenc szerint ez egyértelmű szigorítás, hiszen a jelenleg érvényben lévő előírások szerint a víztartalom minimumértéke 14,5 százalék, a törtszem-arány 10, a hősérült szemé 3 százalék lehet. Az igazán jó kukorica adatai: hektolitersúly 73,7, hősérült szem 0,5 százalék, törtszem-arány 5 százalék, víztartalom 13 százalék.

– Ha a termelő nem éri el az előírt hektolitersúlyt, csökkentett értéken veszik át terményét. Ha viszont a többi feltétel közül akár egynek is nem felel meg, elutasítják az intervenciós felvásárlást – jegyezte meg a felvásárló. Milus Ferenc hozzátette: Győr-Moson-Sopron megyében a megfelelő intervenciós tárolókapacitás rendelkezésre áll.
Molnár Ferenc Egyeden hatvanöt hektár kukoricát termeszt, a korábbi években mindig ajánlott fel intervencióra is. Hazánk uniós csatlakozásakor ő is megismerte a minőségi feltételeket és meg is felelt ezeknek.

– Tisztességesen szállítottunk és tisztességesen kifizettek bennünket. Az idei lenne az első év, amikor a felvásárlás szempontjából az intervenciónak igazából nincs jelentősége, de bizonyos védelmet a gazdának nyújtott volna. A piaci ár most magasabb, mint az intervenciós. Sajnálattal hallottam azonban, hogy az unió a minőségi előírásokat megváltoztatta. Szerintem a Kisalföldön termesztett kukoricák ennek nem tudnak megfelelni, olyan szigorúak a szabályok. Persze, most már érint bennünket a kialakult helyzet, mert ha az intervencióból kiesünk, a kereskedők „vérszemet" kapnak és nyilván csökkentik az árat. Nem áll mögöttünk ugyanis az intervenció lehetősége. Ha a gazdasági év elején, még a földek elmunkálása előtt jelzik ezt a szándékot az unióból, mi is máshogy állunk hozzá. De most bejelenteni a szigorításokat enyhén szólva is tisztességtelen lépés volt.

Molnár Ferenc tapasztalata az, hogy az Európai Uniótól eddig sem kaptak sok jót, legalábbis az ígéretekhez képest.
– Vagy az unió nagyon erős, vagy azok gyöngék, akik a magyar gazdákat képviselik odakint – tette hozzá az egyedi termelő. – Bízunk benne, hogy a brüsszeli bíróság a javunkra dönt majd, de ha nem, fel kell készülnünk a jövőre. Ki kell kísérleteznünk, hogy az itteni viszonyoknak, a talajminőségnek, az időjárásnak és a különböző egyéb feltételeknek melyik fajta felel meg. Melyik vetőmag tudja hozni ezeket a szigorított előírásokat. Azt tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz.

A legújabb információ „kukoricaügyben", hogy az Európai Bírósághoz fordul a magyar kormány az uniós kukoricaintervenció minőségi feltételeinek megváltoztatása miatt. Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára tegnap azt is közölte, hogy hivatalosan is közzétette az Európai Unió azt a rendeletét, amely megváltoztatja a kukorica intervenciós felvásárlásának minőségi feltételeit. A magyar kormány azt kéri az Európai Bíróságtól, hogy semmisítse meg, helyezze hatályon kívül a rendeletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyeket szeretnének a helybeliek

Osliban tizenhat esztendeje Fodor József irányítja a közügyeket. A helyiek október elsején is bizalmat szavaztak neki és polgármesterré választották. A régi-új községvezetőnek erre a ciklusra is vannak tervei. Elképzeléseit a Kisalfölddel is megosztotta. Mint mondta, a fejlesztéseket pályázati támogatásokkal szeretnék megvalósítani. Tovább olvasom