Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az EU-s elvárások jegyében

A Csorna és Környéke Ipartestület elnökségének értékelése szerint a szervezet sikerrel zárta az elmúlt évet – nyilatkozta a Kisalföldnek Kovács Béláné, az érdekvédelmi szervezet irodavezetője.
A Csorna és Környéke Ipartestület elmúlt évi tevékenységéről, s középpontjában az Európai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatos, az iparosokat érintő feladatokról tájékoztatta lapunkat Kovács Béláné irodavezető. Elmondta: az elnökség sikeresnek értékelte a 2002-es évet, amely jól kezdődött, hisz tavasszal megoldódott egy régi gond, befejeződött az ipartestület tulajdonában lévő szolgáltatóház tetőcseréje.
Tervezték a fűtés korszerűsítését is az épületben, ám az irodavezető szerint a bérlők egy része ezt megakadályozta. Remélik, hogy a következő fűtési idényre – ha részben is – az elképzelést sikerül megvalósítani. A földszinten a helyiségek bejárati ajtóinak cseréjét kívánják elvégezni.

– Az árufuvarozóknál jelentős létszámnövekedés ment végbe – tudatta Kovácsné. – Úgy tűnik, ők felismerték, hogy egységben az erő. Érezték, ahhoz, hogy az EU-s elvárásoknak meg tudjanak felelni, olyan szervezethez kell tartozniuk, ahol a gondjaikat átérzik, és segítenek a megoldásban. Az év végén a kaució, a vagyoni megfelelőség biztosításában működtünk közre. Az elmúlt évben az európai uniós jogharmonizáció kapcsán kellett telepengedélyeket megújítani, az élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak a minőségbiztosítási rendszert kiépíteni. Az árufuvarozóknak tachográfot kellett beépíteniük a járműveikbe, a fodrászoknak pedig be kellett jelenteniük az ÁNTSZ-nél, hogy veszélyes anyagokkal dolgoznak. December 31-ig kellett kidolgozni a kockázatbecslést, kockázatelemzést azoknak a vállalkozóknak, akiknek alkalmazottjuk van. Ezeknek az előírásoknak nem igazán tud megfelelni az olyan kisvállalkozó, aki sehonnan sem kap segítséget. A több mint negyven éve dolgozó iparosnak olyan fogalmakkal kell megküzdeni, amelye ket talán eddig sohasem hallott. De ha bejön hozzánk, segítünk.
Kovács Béláné szerint az iparosok többsége azt gondolja, hogy a különböző előírások rájuk nem vonatkoznak, azokkal kapcsolatban nekik nincs is teendőjük. Miközben az is előfordul, hogy az előírások és a feltételek nem esnek egybe. Például többen is jelezték az ipartestületnek, hogy az említett tachográfot beszereltették ugyan a járművekbe, azonban a berendezés nem működik, mivel a hozzá való papírt csak Budapesten lehet beszerezni. Előírja a jogszabály, hogy négy óra vezetés után negyvenöt perc pihenőt kell tartania a gépkocsivezetőknek. Igen ám, de egy cseréppel, liszttel vagy cukorral megrakott tehergépkocsi, amely átszeli az országot, út közben nem talál olyan biztonságos parkolóhelyeket, ahol megállhat, és sem az ember, sem a rakomány nem károsodik. Ezzel kapcsolatban azt tervezik, hogy más ipartestületekkel együtt az országgyűlési képviselőkhöz fordulnak az ügyben.

Kovács Béláné utalt arra is, hogy helyileg még nem kezdődtek el az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó tájékoztatók. Egyelőre a tisztségviselők és az apparátus tagjainak felkészítése van folyamatban. Azután következik a tagság. Az ő tájékoztatásukat az országos elnökség vállalta. Nyilván ezeken a rendezvényeken majd felvetődik az a kérdés, hogy a csatlakozás után mi lesz a néhány száz lakosú községben tevékenykedő fodrásszal vagy más szolgáltató iparossal.

Az irodavezető fájlalja: kevésbé sikeres az a törekvésük, hogy újraélesszék az egykori bensőséges szervezeti életet az ipartestületen belül, noha a kötetlenebb, szabadabb légkörben sok mindent meg lehetne beszélni. Azonban a hagyományos rendezvényeiket – iparosbál, nyugdíjas-találkozó, Mikulás-ünnepség, kirándulás – eddig is mindig megszervezték és ezekről a jövőben sem mondanak le.

Jubiláló iparosok elismerése

A Csorna és Környéke Ipartestület elnöksége köszönetét fejezte ki Pálfi Lajos vági fodrásznak 40, a szintén vági Póczik Ferenc villanyszerelő-mesternek 35 és Horváth László bősárkányi kőművesnek 25 éves tagsága alkalmából.
Aranykoszorús mester kitüntetést kapott Takács Miklós rábapordányi és Schwarzkopf Gyula csornai szobafestőmester, Gálos Tiborné bősárkányi fodrász, Gulyás István csornai árufuvarozó. Ezüstkoszorús mester: Vöröss Olivér csornai fényképészmester, Fülöp Lajos farádi bádogos, Kálmán Rudolf csornai kéményseprőmester, Nyári Sándor szanyi kőfaragó. Aranykoszorús kereskedő a csornai Kovács Jánosné, ezüstkoszorús kereskedő az ugyancsak csornai Rasztovich Miklós. Öten 10 éves, ketten 15 éves, öten 20 éves tagságért vehettek át emléklapot. Két pereckészítő – Rédecsi Imréné és Holczer Istvánné – 30 éve tagja az ipartestületnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forralt borral a bakon

Elzárta egy időre a külvilágtól a keddi hóesés a tóközi Fehértót. Ám ennek ellenére sem az… Tovább olvasom