Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Az építőipar piaca 40 milliárddal lett szegényebb

Csorna - A Tondach Magyarország Zrt. folytatja munkáját, de igencsak megérzi, hogy az építőipar várhatóan nem lábal ki a válságból 2011 előtt.

Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke szerint elmaradtak a megoldást jelentő állami és önkormányzati megrendelések is.

A gazdasági válság az építőiparban még mindig erőteljesen érezteti hatását. Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója úgy véli, bőven átnyúlik 2010-re is. A recesszió hatására a csornai üzem működését is átgondolják a cégcsoportnál.


– Idén februárban úgy nyilatkozott portálunknak, hogy a válságban az állami és az önkormányzati megrendelésekkel kezelni lehetne a nehéz helyzetet.

– Ez a számításunk nem vált be. Az 1800 milliárd forintos EU-s uniós forrásból nulla forint jutott a lakásépítésre. Az önkormányzatok ugyan kaptak némi támogatást. Szűkebb környezetünkből néhány iskola- és óvodafelújítást, vagy Csornán a volt községháza felújítását lehet említeni. Ezek a kisebb beruházások azonban nem segítenek a bajba jutott ágazaton. Érdemi, jelentős beruházás viszont nem tapasztalható.

Az építőipar több sebből vérzik. A válság a csornai cserépgyárban is érezteti hatását, az üzem működését átgondolják.
Az építőipar több sebből vérzik. A válság a csornai cserépgyárban is érezteti hatását, az üzem működését átgondolják.

– A Tondach a válság kezdetekor az exportnövelésre állt rá. Valóra váltak a remények?

– Az exportvisszaesés kisebb, mint a belföldi. Románia is gyengélkedik ezen a területen, de tudtunk nyitni Bulgária és Ukrajna irányába. Továbbra is próbálkozunk ezeken a piacokon, a kapacitásainkat egyelőre át tudtuk helyezni.


– Szakemberek fél évvel ezelőtt arról beszéltek, hogy a válságból az építőipar még idén kilábalhat. Vezérigazgató úr azonban már akkor is 2010-et említette...

– Akkor is meggondoltan nyilatkoztam. Most is úgy gondolom, hogy a válság 2010 előtt nem fejeződik be, legalábbis, ami az építőipart illeti. Azt el tudom képzelni, hogy a jövő év második felében érzünk majd némi enyhülést. Ám ennek ellenére is inkább azt mondom, hogy 2011 lesz, amikor talán normalizálódik a helyzetünk. Egyébként már az elemzők is erről az időpontról beszélnek. Nagyon sok múlik majd a jövő tavaszi választásokon, a bizalom megteremtésén. Az építőipar is rengeteg sebből vérzik. A legutóbbi rossz hír az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank javaslata szerint a hitelfelvétel összegét egy nettó keresethatárhoz kötnék. Remélem, hogy ez a gondolat eleve halva született, mivel az utolsó csapást jelentené a lakásépítésre. A szocpol eltörlésével több mint negyvenmilliárd forintot vontak el a piacról. Most ugyan négymilliárd forintnyi, kamattámogatású hitel kijut a piacra, de a negyvenmilliárdhoz képest ez jelentéktelen.


– A Tondach üzemeit, ezen belül is a csornait hogyan érinti a válság a közeljövőben?

– A csornai gyár működését átgondoljuk. Próbáljuk a túltermelést visszafogni, a konszernen belül hozunk majd döntést. A részletekről természetesen a közvéleményt időben tájékoztatjuk.

Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2009. november 03. 10:02
    „szomorú dolgok ezek....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kis-nagy˝ fejlesztések

Cakóháza - Apró, de helyben jelentős beruházásokkal próbálják szépíteni, fejleszteni a falut. Tovább olvasom