Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az enesei elkerülő segít Csornának?

Csorna–Budapest - Áder János országgyűlési képviselő a várost elkerülő út megépítését sürgetve interpellált hétfőn az Országgyűlésben. Puch László közlekedési államtitkár válaszában kijelentette, hogy az Enesét elkerülő „7 kilométeres szakasz már segít Csorna városának".
Áder János interpellációjában felhívta a figyelmet, hogy Csornán naponta 30 ezer jármű halad át, 30 százalék a teherforgalom. Emlékeztetett arra is, hogy az elkerülőút építésének előkészítését 1998-ban megkezdték és Medgyessy Péter még 2002-ben azt ígérte a helyieknek, hogy 2006-ra elkészül. „Immár 2008. szeptember végét írjuk, a kormányhatározat még mindig a már említett kezdési időpontokat tartalmazza, de érdemi munka nem történt, sőt, azok az előkészítő munkálatok sem kezdődtek meg – szakhatósági engedélyek beszerzése, területtulajdonosokkal való megegyezés, esetleges kisajátítások, lőszermentesítés, régészeti feltárások –, amelyek elengedhetetlenek az építés megkezdése előtt. (...) Csorna város lakossága tűrőképessége határára érkezett, ezért szeptember 19-én délután a városba bevezető főútvonalak mindegyikén félpályás útlezárással tiltakoztak a helyzet megoldása érdekében. Minek kell még történnie ahhoz, hogy az önök által többször megígért, a kormány által is több mint egy éve támogatott beruházások végre megkezdődjenek?" – tette fel a kérdést a politikus.

Interpelláció: A város képviselője a nagy átmenő forgalom miatt sürgette az elkerülő építését.
Interpelláció: A város képviselője a nagy átmenő forgalom miatt sürgette az elkerülő építését.

Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára válaszában elmondta, a beruházás elhúzódásának oka az is, hogy „újabb és újabb ötleteket támasztottak mind a képviselő úr, mind a helyi önkormányzatok, mind a kollégáink itt a Tisztelt Házban, amikor 2005–2007 között eldöntötték, hogy a főútvonal megerősítése és korszerűsítése helyett egy M86-os kétszer kétsávos autópálya-építés lesz. Ezen út technikai feltételeinek az előkészítése folyamatban van" – fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, hogy az első ütem Enese elkerülőszakasz néven 2010-ben átadásra kerülhet, ami az M85-ös útnak mintegy 7 kilométeres szakasza. Puch László szerint, ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2010–2011-ben az elkerülőszakasz és a Győr–Csorna közötti autóút hiányzó szakaszának megépítése is elkezdődhet. „Azt hiszem, hogy az első fázisban 2010 végére, 2011 elejére az első 7 kilométeres szakasz már segít Csorna városának, a megkezdett beruházás várhatóan 2013 körül befejeződik, ez jelentős megoldást jelenthet az ott élőknek a zaj-, teher-, forgalommentesítésben" – zárta válaszát az államtitkár. A választ Áder nem, ám az Országgyűlés elfogadta.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. hübi 2008. október 05. 18:09
  „hübi 2008.10.05.
  Kedves miniszterurak magukkal az a probléma,mikor ingyen iskolába lártak nem tudták melyik a térkép eleje.
  Jani temeg igazitsd el azt a sok ingyenélőt!
  Puck ur meg jobban tenné ha megismerné az országot amit képvisel.
  Nem érdekli őket semmi csak a zsebük legyen tele.
  Elkerülő út pedig nagyon szükséges!”
 • 30. obi 2008. október 02. 10:50
  „Kedves G.D.!
  Egyetértek veled, de a csornai forgalmat az teszi TRAGIKUSSÁ, hogy az általad említett úthoz a városon belül(!) adódik hozzá a 85-ös forgalma!”
 • 29. G.D 2008. október 02. 00:52
  „Nem csak Csorna veszélyeztetett a nagy kamion forgalom miatt, hanem sajnos minden kis falú Csorna és Szombathely között. Másodperctaktusban dübörögnek a kamionok, repedeznek a házak falai, sok községben még a gyalogos átkelöhely sincs biztosítva és a sebességkorlátozást sem tartják be a vezetök. ( Miért is? Nincs ellenörzés, legalább is csak nagyon ritkán. Pedig ebböl lenne mit beszedni az államnak.) Nem kellene végre már intézkedni? Türhetetlen az állapot.”
 • 28. pokpohn 2008. október 01. 21:54
  „jocó1.stb!Ki a f@szt érdekel, mi az ***moderálva*** .Itt acsornai elkerülőről van szó!Talán Puch L.-nak hívnak, azért ködösítesz?”
 • 27. Zs 2008. október 01. 21:22
  „Átutazóként is tapasztalom milyen áldatlan állapotok uralkodnak Csorna útjain a hihetetlen mértékű kamionforgalom miatt.
  Teljesen jogos Áder Úr felvetése. Azt azért megkérdezem tőle, hogy az elmúlt tizenegynehány évben amióta képviselő mit tett az elkerülő út megvalósítása érdekében? Ez miért csak most jut eszébe? Emlékeim szerint még az országgyűlés alelnöke is volt. Akkor amikor ők voltak hatalmon miért nem lobbizta ki párttársainál/barátainál/főnökeinél az elkerülő utat? Akkor nem voltak neki fontosak a csornaiak? Most meg az aggódó és felelősségteljes képviselő képében tetszeleg. Nem ma kezdte a politizálást.:) Szerintem abban, hogy Csornának még mindig nincs elkerülő útja neki személy szerint is felelőssége van.
  Mindamellett az államtitkári válasz is jogosan háborítja fel a hozzászólókat, mert egyszerű mellébeszélés.”
 • 26. vörös g.eci 2008. október 01. 21:22
  „Puch László, a tőrölmetszett MSZP-s szakember! Ilyen remek szakemnerek irányítják sorsunkat, így nem szabad csodálkoznunk, hogy itt tartunk. Az enesei elkerülő kb. annyira segít a csornai problémán, mint a vlagyivosztoki. Puch elvtársat annyira érdekli a probléma, hogy azt sem tudja, hol van Csorna. Azt viszont tudja, hogy mennyi a fizetése és ez a lényeg.”
 • 25. /joco1-azigazi 2008. október 01. 21:00
  „aztamind 2008.10.01. 20:36 : Kérdésedre a válasz( kiről beszélsz): A soproni a párosrol, ök a soproni önkormányzat "irányitoi": és a "kocsmájuk" -at hivják ***moderálva*** -nak. A helybeliek ismerik és tudják, hogy az ***moderálva*** páros kiket takar. régota - az öket ellenzök- igy nevezik, igy utalnak rájuk, de nemrég "javaslatukra,utasitásukra" a forumon elkezdték moderálni nevüket.Én ismerem- nálam egyszer "megjelent "az ocsmány szavak listája, de ott az ***moderálva*** szo nem szerepelt, hát akkor most van egy ujabb ocsmány szavunk= az ***moderálva*** páros? mást nem tudodk elképzelni, mivel a szo -eddig- nem gyülöletkeltést és uszitást jelentette. Az ***moderálva*** -nak több jelentése van:
  -iv ,domborulat
  -szivárvány(latin)
  -stb”
 • 24. űéőio 2008. október 01. 20:41
  „joco1-azigazi!Érthetetlen zagyvaságoddal eltereled a szót a lényegről!”
 • 23. aztamind 2008. október 01. 20:36
  „Jocó, az igazi, kiről beszélsz, milyen doktorról, milyen kocsmáról?”
 • 22. /joco1-azigazi 2008. október 01. 20:15
  „/joco1-azigazi 2008.10.01. 18:22
  Elnézést: én mást nem tudok "csinálni", én nem tudodk Moderáltatni- "parancsszora"- én csak igy tudok tiltakozni egyesek - szerintem jogtalan- moderáltatási gyakorlata ellen-!!!"Te joisten" mi lesz EZEK hatalomra kerülnek?
  joco1-azigazi 2008.10.01. 18:07
  /joco1-azigazi 2008.10.01. 18:03
  ismétlés a tudás anyja! csak probálja meg valaki NYILTAN elmagyarázni, hogy a két dr. "kocsmájának"- nem az- neve miért bün? vagy már ez is OCSMÁNYSÁG?
  Pista! probáld meg egyszer -csak egyszer- itt is válaszolni! de továbbra is marad a válaszom:
  Hát érdekes : -
  -egyesek mások helyett reagálnak/nicknevek "jogtalan" felhasználása/
  - az ***moderálva*** páros elérte, hogy nevük/ JELZÖJÜK AZ "OCSMÁNYSZAVAS" MODERÁTORI GYÜJTÖBEN SZEREPELJEN
  _ most már egyesek már ugy reagálnak, hogy a "cimzett" nick-neve mögé irják a feltételezett nevet is- -
  --korábban még csak az volt a divat, hogy egyesek másokat lejárato komcsi multtal "bélyegezték meg, hát most milesz a következö lépés?
  sormintaként:***moderálva*** Tudom gyerekes dolog, de hát a nagyhatalmu Simon dr. és -nevét le sem merem irni- párja ténykedése ellen más modszerem nincs.Ök moderáltathatnak, ujságban nyilatkozgathatnak de egy NYILT FORUMON érveiket nem merik "ütköztettni"”
 • 21. levegőt se 2008. október 01. 20:03
  „Megválasztottuk képviselőinket. Hittük, minket és érdekeinket fogják képviselni. Tévedtünk. Rossz lóra tettünk. Hívjuk haza őket. Kérdezzük meg őket: Miért tesznek ellenünkre? Aztán vonjuk meg tőlük, amit csak tudunk. Én még a levegőt is ...
  Balogh Józseftől: Nem baj, ha polgármester is vagyok, meg képviselő is; így még többet tudok segíteni... Aztán sok lett a feladat. Most csak képviselő. Most mit tesz értünk?”
 • 20. Lacikó 2008. október 01. 19:51
  „Azért én külön kérném papp jocó kitiltását ama házból(úgyis csak listán pótol valakit).Meg szedje össze az imitt amott lettett kis pappokat,aztán takarodjon a városból is.Csak irritálja azt,aki több tudással és munkával töredékét keresi annak amit ez ilyen olyan módon kap.Leginkább a megadott gomb lenyomásáért.”
 • 19. qeu 2008. október 01. 19:22
  „Az "ÁLOMTITKÁR" azonnal mondjon le!
  Nem felkészült, magyarul megbukott. El lehet menni.
  Tudja hol van Csorna?
  Az enesei megkerülő, csak akkor segít, ha ahol vége lesz, ott megáll a forgalom és nem jön Csorna irányába, vagy ott majd biztosan visszafordulnak.
  A 86-os úthoz meg semmi köze nincsen. Ilyen alul informált ember az ország egyik legszebb épületében, hát hmmm és a többi hasonszörü is. Hát tényleg el lehet menni.
  Következő választáson ezen 386-ból egy sem kerülhetne a Parlament közelébe sem, ez a magyar politikai "elit".
  Ki kell tartanunk Csornán, mert már lakhatatlan lassan.
  Kell teljes útlezárás, vagy folyamatos félpályás útlezárás heteken keresztül és akkor majd a bagázs ott fenn talán gondolkodik.”
 • 18. Omikron7 2008. október 01. 18:38
  „Valóban ,az Enesét elkerülő út segíteni fog Csornának, legalább annyit mint az MO-ás megépítése, meg a Dunán átívelő hidak.Aki arra megy,legalább nem terheli a csornai utakat.a baj csak az, hogy Csornát a 86-os és a 85-ös főutak kereszteződése terheli, amit a város két végében lévő okos körforgalmak még lassítanak is.Én gyakran járok a Győr-Csorna vonalon, és ilyenkor átmegyek Enesén, amin viszont nem megy át a 86-os főut forgalma.Nem biztos, hogy Enesének nagyon kell az elkerülő út, hiszen az út menti vendéglők,boltok az átmenő forgalomból élnek. Amennyiben az elkerülő felépülne,ott megint jópár család lesz munka nélkül. Csornának meg nagyon kellene az elkerülő út,mert itt meg már az átmenő forgalomtól nem lehet élni.Tessék már ezt végig gondolni odafent is.Megint jó magyar szokás szerint olyanra költenek politikai megfontolásból milliókat,ami nem kell és olyanra nem költünk,ami kell.Nem autópálya kell M86-os jelzéssel, 2x2 sávval, csak egy normális út 2 sávval,ami elviszi azokat a kamionokat, amik a 86-oson Móvár felől jönnek,és csak átmennek Csornán.Nem olyan nagy dolog ez, ilyen van pl Veszprémben, Pápán, Sopronban, Szolnokon stb.Ott percek alatt eldöntötték,és felépítették,pedig nem igérte meg egy miniszterelnök sem, és nem "harcolt" érte képviselő.Csak szakemberek jöttek,felmérték,lemérték, és felépült, a mi pénzünkből.Talán itt is jobb lenne, ha nem politikai akarat, hanem népakarat, és a szaktudás meg a józan ész érvényesülne,mert az elsőből az utóbbi három mindig hiányzik.”
 • 17. /joco1-azigazi 2008. október 01. 18:22
  „***moderálva***”
 • 16. Moo 2008. október 01. 15:29
  „Mélységesen felháborit ez a magyarázat.Ezek ott fönt mindenkit hülyének néznek?!
  Gyerünk Csorna! Aláirásgyűjtés, demonstrációk kellenek!”
 • 15. oloilo 2008. október 01. 13:35
  „remélem, az országos bulvársajtó felkapja a mondatot, és leégetik az államtitkárt.”
 • 14. Kv 2008. október 01. 12:07
  „Obinak igaza van. Annyi kiegészítést tennék, hogy az ilyen Áder, Puch, Papp, Gyurcsány, Répássy és hasonszőrüek bandája egy tróger, ingyenélő, semmirekellő BANDA. Igaza van a menesztett Fideszesnek: lógni fog ..... az egész, magát politikai elitnek nevező társaság. Egy értelmes ötlet, egy értelmes mondat nem születik egyik s....fej agyában sem. Tele van velük a ....öm.”
 • 13. obi 2008. október 01. 11:15
  „" Puch László közlekedési államtitkár válaszában kijelentette, hogy az Enesét elkerülő ,,7 kilométeres szakasz már segít Csorna városának".

  Ezt a Puch Lászlót odakötözném a gyógyszertár mellet fához! Nem a szomjúság, vagy az éhség végezne vele, mert addig szétrohadna a tüdeje!
  EZEK HÜLYÉNEK NÉZIK A CSORNAIAKAT!!!!
  ÚJABB DEMONSTRÁCIÓT! EZÚTTAL TELJES ÚTELZÁRÁSSAL, EGÉSZEN ADDIG, AMEDDIG EZ A KÖCSÖG LE NEM TESZI A HÁTSÓJÁT A TÁRGYALÓASZTAL MÖGÉ!!!”
 • 12. todoer 2008. október 01. 11:04
  „Kedves hozzászólók !
  Nem elég az elkerülő építése , az igazi megoldást a teherautó forgalom ujra szabályozása jelentené . http://totalcar.hu/magazin/kozelet/kamionstop/ Érdemes megnézni .”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyszereket loptak a kft. raktárából

Szil - Speciális gyomirtó szert vittek el a szili Hidráns Mezőgazdasági Kft. raktárából. A tolvajok… Tovább olvasom