Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az emlékmű jelkép és üzenet

– Nincsen magyar és zsidó, csak magyar zsidók vannak, akiknek kedves az a rábaközi tájék, ahol az őseik csontját őrzi a föld – hangzott el tegnap Vásárosfalun a felújított zsidó temető avatási ünnepségén.
„ Vásárosfalu nem szerepel egyetlen olyan könyvben sem, amely a jelentős zsidó közösségeket veszi számba, nem volt a községnek tudós csodarabbija, itt az emberek egy ideálban, egymásban és a békességben hittek" – hangsúlyozta tegnap avatóbeszédében Radnóti Zoltán rabbi, aki a felújított zsidó temetőben idézte fel a hatvan évvel ezelőtt történteket. Azt az időszakot, amikor „a bizonytalanság és a félelem gyűlöletet szült", és az ordas eszmékért ártatlan embereket áldoztak fel. Azokat, akik „nem adták fel a gyermekkor naiv ideáját még a pokol kapujában sem, nem mentek el, magyar zsidóként itt maradtak".

A rabbi megemlékezett arról is, hogy a vásárosfalui a környék egyik legrégibb zsidó temetője, ahol a XVII. század óta nyugszanak az ősök csontjai. A sírköveket az évszázadok folyamán „elnyelte" a föld, csak néhány ágaskodó kődarab őrizte a múltat. Ezeket megmentve készült el az a szerény emlékmű, amely Radnóti Zoltán szerint egyszerre jelkép és üzenet. A hűség és az összefogás szimbóluma, amely „üzeni minden jóakaratú embernek, miként kell tiszteletet adni az áldozatoknak, elődeinknek, és arra biztat: rendezzük közösen a múltat a békés jövendő érdekében".

A Londonban élő, beledi születésű Grosz Sándor évek óta sokat tesz a rábaközi zsidó temetők felújításáért. A vásárosfalui a hetedik a sorban. Beszédében hangsúlyozta: „Jeltelen föld kapta vissza a becsületét. Vigyázva lépjünk ezen a földön, mert nem tudjuk, hol nyugszanak azok az ősök, akik itt születtek, éltek és boldogultak, akiknek szülőföldje volt ez a tájék."

A 82. születésnapját éppen tegnap ünneplő Abelesz Benjamin Izraelben él. Érdeklődésünkre elmondta: több nemzedéken átnyúló családi gyökerek kötik ehhez a vidékhez.

– Ha hazajövünk, mindig meglátogatjuk a sírokat. A szüleim sajnos Auschwitzba kerültek, nem tudjuk, hol vannak. Mindig jó szívvel gondolok az itt eltöltött gyermek- és ifjúkoromra. Képzelje, még levente-segédoktató is voltam! Aztán jött a háború... A munkaszolgálatból megszöktünk, négyünket elfogott a Gestapo. Hallottuk, amint a fejünk felett megbeszélték a halálos ítéletet, s látja, hála Isten, még most is élek és eljöhettem emlékezni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós többletbevétel a társulásért

„ A szükség nagy úr” – szokták mondani. Hogy a régi mondás nem minden alap… Tovább olvasom