Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az emlékmű a város tulajdona lett

Ünnepélyesen a város tulajdonába adták Csornán a holokauszt-emlékművet.

Idén júniusban avatták fel Csornán a holokauszt helyi áldozatainak emlékművét. A Vidékért Egyesület szervezésében felállított mementó kétmillió-háromszázezer forintba került. A kivitelezést a város önkormányzata, cégek és magánszemélyek támogatták. Pénteken ünnepélyes keretek között az emlékmű a település tulajdonába került.
David Admon, Izrael magyarországi nagykövete ünnepi beszédében kifejtette: könnyfakasztó érzés az emlékmű előtt állni és olvasni az ártatlan áldozatok neveit. Noha ő Izraelben született, ifjúkorában értesült mindarról, ami Magyarországon történt. A Kisalföld kérdésére elmondta: szerte az országban rendeznek hasonló megemlékezéseket, amelyekre igyekszik eljutni. „Örvendetes, hogy szinte mindenhol van emlékművük a meghurcolt zsidóknak. Pk is magyarok voltak, még ha más vallásúak is és megérdemlik, hogy szörnyű sorsukra emlékezzen az utókor" – jegyezte meg David Admon.

A Vidékért Egyesület részéről Maurer János, a szervezet elnöke emléklap kíséretében adta át jelképesen a holokauszt-emlékművet Papp József polgármesternek. Kérte, a helyiek gondozzák és óvják a szomorú napokat idéző alkotást.

A nagykövet az ünnepség után az egykori csornai zsinagóga helyén állított emléktáblát tekintette meg, majd a polgármesteri hivatalban találkozott a város vezetőivel. A tárgyalásokon szó volt testvértelepülési kapcsolatok kiépítéséről, és különböző üzleti együttműködésekről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősárkány: kerékpárút pályázatból

Bősárkány belterületén csökken a balesetveszély, ha a 86-os főút mentén elkészül a kerékpárút. Tovább olvasom