Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az elvont adó az állami támogatás többszöröse

A veszkényi polgármester szerint a tavaly bevezetett feladatfinanszírozási rendszer éppen azokat a településeket sújtja, melyek – cégeik révén – akár saját erőből is fejlődhetnének. A Veszkényből elvont iparűzési adó többszöröse a feladatfinanszírozásra kapott állami támogatásnak.
– Most már több mint egyévnyi tapasztalattal a hátunk mögött azt mondhatom, elégedetlen vagyok a feladatfinanszírozási rendszerrel. Ugyanis az erre kapott állami támogatás töredéke annak az elvont adónak, mely a költségvetésünkbe befolyhatna – jelentette ki a Kisalföldnek Matzkó János, Veszkény polgármestere.

A rábaközi község alig másfél millió forintot kap a tavaly év elején bevezetett feladatfinanszírozási rendszer szerint, ám a község két jól működő cégétől ennél nagyságrendekkel nagyobb iparűzési adóbevétele lenne a településnek.

˝Sajnos a hazai pályázati rendszer sem igazán Veszkény-barát.˝
˝Sajnos a hazai pályázati rendszer sem igazán Veszkény-barát.˝

– Az csak a szomorúságunkat növeli, hogy a bevezetett játékgéptörvény a falunkat is érintette, oly módon, hogy az itt működő cég közel nyolcmillió forinttal kevesebb adót fizetett a helyi büdzsébe. Nem is beszélve a dolgozói létszám csökkentéséről, melynek negatív hatásai ugyancsak jelentkeztek a községben – mondta a polgármester.
Mindezek mellett Veszkényben sem „»tették fel a kezüket" a képviselő-testület tagjai, igyekeztek lehetőségeikhez mérten fejleszteni a községet.
– Tettük ezt úgy, hogy sajnos a pályázati rendszer sem igazán „Veszkény-barát" – tette hozzá a polgármester. Matzkó János hiányolja azokat a támogatásokat, melyeket azoknak a településeknek ígért a kormány, melyeknek nem volt adósságuk.

– Tavaly több száz méter járdát és a régi bolt épületét újítottuk fel. Idén tervben van a posta (homlokzat és belső rész) és a templom környékének csinosítása – mondta a település vezetője. Ugyancsak a faluközpont fejlesztéséhez tartozik egy buszöböl kialakítása. Utóbbi munkák tizenötmilliós költségét is a helyi büdzséből fedezik. Az idei évre vár a temető parkolóinak kialakítása, valamint egy urnafal építése.

– Csak hogy a pályázatok érdekességére felhívjam a figyelmet, megjegyezném: nem fértünk bele egyetlen falubuszpályázatba sem. Így ezt is saját erőből vettük – emelte ki Matzkó János. Hozzátette: évek óta tervben van a helyi kultúrház felújítása, ám úgy tűnik, erre is csak saját pénzből futja Veszkényben.

Veszkény központja és a templom is saját erőből újult meg tavaly.
Veszkény központja és a templom is saját erőből újult meg tavaly.

– Úgy vélem, a pályázati rendszer átalakítása évek óta csak szólamokban valósul meg. Nem látom azt az igyekezetet, mely ennek egyszerűsítésére vagy akár ésszerűsítésére irányulna. Az említettekből sajnos úgy tűnik, ennek minden gyermekbetegségét megkapja Veszkény is – hangoztatta a polgármester, aki hozzátette: ugyanezen hiányosságokat tapasztalja a sokkal inkább a kisközösségek támogatására létrehozott, úgynevezett LEADER-pályázatoknál is. Ide is évek óta pályáznak, egyelőre eredménytelenül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szegényedtek, de nem is gazdagodtak meg a csornai képviselők

Az önkormányzati képviselők vagyoni helyzete nem változott érdemben az egy évvel ezelőtti… Tovább olvasom