Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az Első Hansági Zöldség Nap

A hétvégén Bősárkányban tartották meg az Első Hansági Zöldség Napot. A rendezvényen szakmai előadásokat hallgathattak az érdeklődők, de szó volt az uniós feltételekről és a növényvédelemről is.
Az idei bősárkányi falunapon Soltész Rezső és a Matyi és a Hegedűs, illetve Zséda, Dolák-Saly Róbert és Csocsesz mellett a hansági zöldség is főszerepet kapott. A helyi önkormányzat és a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítési Szövetkezet (TÉSZ) közös szervezésében tartották meg az Első Hansági Zöldség Napot.

A hansági zöldséget népszerűsítő szakmai programok között szerepelt a környezetbarát termesztési módszerek bemutatása éppúgy, mint a minőségbiztosítás részletei, az EU-s feltételrendszer, a növényvédelem és tápanyag-utánpótlás, és fajtabemutató is.
Családi János, a szervező TÉSZ elnöke a Kisalföldnek elmondta: sikeres volt a rendezvény, mely a hansági zöldségtermelést is hivatott volt népszerűsíteni.

– Bemutattuk, hogy térségünkben is lehet jó minőségű terményeket előállítani és a termelőket az Európai Unió támasztotta követelményekről, a minőségbiztosításról, a környezetbarát termesztésről igyekeztünk tájékoztatni. Fajtabemutatónk egyedülálló az országban, hiszen sehol máshol nincs olyan kísérlet, amelyben ennyi fajta szerepelne egy termőterületen. Szeretnénk hagyományt teremteni és a következő években is megtartani az Első Hansági Zöldség Napot.
A szakmai fórum után Dombi Sándor bősárkányi termelő hagymaföldjén zajlott a fajtabemutató. A gazda 1980 óta foglalkozik hagymatermesztéssel, a kezdeti fél, egy hektárról mára 17 hektárra növelte a vetésterületét.

– A sok csapadék ellenére nem várok olyan jó termést idén, mint amilyenre sokan számítanak, sem nálunk, sem az Alföldön – mondta el érdeklődésünkre Dombi Sándor. – Az aratás alatt több termelő elfeledkezett a megfelelő vízellátásról. Nekik gondjaik lehetnek, hiszen a hagymatermesztés alapja a folyamatos csapadékellátás. Az átlagtermés országosan 300 mázsa körül lesz hektáronként, nálam ennél azért több lesz, de az ideális 600 mázsa lenne. A külföldi, a holland és a német fajtákból ezt lehet kihozni és mi is ekkora termésátlagnál lehetnénk árban igazán versenyképesek velük.

– Idén tapasztaljuk először, hogy az uniós csatlakozással hogyan változik a piac, remélem, talpon tudunk maradni. A növények igényét maximálisan ki kell elégíteni, mert ezen a téren tőlünk nyugatabbra sokkal előbbre járnak. Ott ugyanis az a cél, hogy minél nagyobb mennyiséget érjenek el és így a viszonylag nyomott áron is megfelelő nyereséggel tudnak termelni, nekünk pedig ha tetszik, ha nem, ezt kell követni – jegyezte meg a bősárkányi termelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges Pántlika-jubileum

A húszéves csornai Pántlika néptáncegyüttes a hétvégén nagyszerű jubileumi műsorral örvendeztette… Tovább olvasom