Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Az eladósodás Csornán már a jövőt fenyegeti

Csorna - Csorna egymilliárdos hitelszerű kötvényéből 400 milliót a Margit Kórház felhalmozódott adósságának rendezésére, s intézményeik működtetésére akarnak fordítani. A polgármester szerint a működési forráshiány elérte azt a szintet, amikor nem lehet biztonsággal fejleszteni.

Fontos határozatok születtek a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. Eldőlt például, hogy az önkormányzat egymilliárd forintos, svájci frank alapú zártkörű kötvényt bocsát ki, melynek futamideje húsz év, a türelmi idő három év. Kamatfelára 0,8 százalék. A kötvényből származó összegből 400 millió forintot működési célokra, 600 milliót pedig a város stratégiai tervében meghatározott fejlesztési feladatok megvalósítására kívánnak fordítani. Döntöttek az intézményátszervezés második ütemének befejezéséről is. Ezek hátteréről Turi György polgármestert kérdeztük.

– Nem a miénk az első és nem is az utolsó önkormányzat, amely kötvényt bocsát ki – kezdte Turi György. – Ki kell használnunk ezt a lehetőséget, mivel információnk szerint jövőre tovább szigorítják a hitelfelvételi lehetőséget. Ugyanakkor hitel nélkül nem tudjuk ellátni a feladatainkat. Az egymilliárd forintból 400 milliót működésre fordítunk, hisz rendezni szeretnénk a Margit Kórház felhalmozódott adósságállományát, azonkívül pedig az intézmények működtetésére közel annyi pénzt kell fordítani, mint amennyi az állami normatíva. Az egymilliárd forint másik részét, 600 milliót arra tartalékolunk, hogy nyertes pályázatok esetén fedezni tudjuk az önrészt.

Turi György polgármester


Turi György az intézmények átszervezése kapcsán elmondta: a szociális szolgáltató központ és a városi bölcsőde, valamint a művelődési központ és a városi könyvtár összevonásáról is a gazdasági helyzet miatt kellett meghozni a kényszerű döntést.

A racionalizálás nyomán az előbbi intézményeknél 14,8 millió, utóbbiaknál 4,5 millió lesz a megtakarítás.  A városi kincstár megszüntetésével évente 14 millió forint takarítható meg.

Az összevont intézményvezetői posztra pályázatot írnak ki. Optimális esetben 2008. május elsejével tudnak igazgatót kinevezni. A pályázat elbírálásáig megbízott vezetőket kell kijelölni, várhatóan a decemberi képviselő-testületi ülésen.

A polgármester kifejtette: minden olyan lépést meg kell tenni, amellyel megtakarítást lehet elérni. Így létszámok terén is, hiszen a két új intézménynek egy-egy kiemelt vezetője lesz, tehát kettővel csökken az igazgatók létszáma. Megszűnik két családgondozói, egy szociális ügyintézői és másfél takarítói státus. Az egyik takarító esetében arról határoztak, hogy megvárják, amíg a jövő év májusában eléri a prémiumnyugdíj-feltételt. A könyvtárban a már említett egy magasabb vezetői mellett egy ügyviteli alkalmazotti és egy könyvtárosi állás szűnik meg, ám ez utóbbi jelenleg sincs betöltve.

– Önkormányzatunk évek óta maga előtt tolja a működési hiányt, amely az állami normatíva csökkenésével van összefüggésben – tette hozzá Turi György. – Költségvetésünk működési forráshiánya elérte azt a szintet, ami mellett nem lehet biztonsággal fejlesztésekhez hozzálátni. Ezért a következő esztendőt olyan új típusú költségvetéssel szeretnénk kezdeni, hogy az intézményeink finanszírozása biztonságos legyen és a fejlesztésre szánt pénzt ne működésre kelljen költeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a gyermekosztály, egyre ritkulnak a buszjáratok

Kapuvár - A közelmúltban családi napot tartott a Kapuvári Nagycsaládos Egyesület országos… Tovább olvasom