Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Az egykori iskola épületét tennék rendbe Cakóházán

Társat keres a Rábaköz legkisebb települése. Cakóháza az új közigazgatási rendszerben szeretné megtalálni a helyét. Amíg nem dől el a sorsuk, a fejlesztéseket is elhalasztják.
Az év hátralévő része Cakóházán várakozással telik. Csepi Éva polgármester mondta el a Kisalföldnek, hogy „nagy testvért" keresnek. Azaz olyan települést, mely befogadná „jegyzőségébe" alig hatvanlelkes községüket. Egyelőre egyeztetnek a szomszédokkal, és majd elválik, merre indulnak.

– A helyieknek nincsenek jó emlékeik a közösködésről. Amikor közös tanácsi rendszer volt, Cakóházára alig-alig jutott valami – mondta Csepi Éva. – Most tehát várakozunk, érdeklődünk, a végleges döntésig nem is nagyon tervezhetünk. Nem tudjuk ugyanis, milyen lesz az önkormányzat finanszírozása. Egy pályázatunk vár jelenleg elbírálásra. A hátrányos helyzetű települések felzárkóztatását célzó alaphoz nyújtottuk be igényünket. Kétmillió forintot remélünk, melyből az egykori iskolaépületet szeretnénk felújítani.

A falu szélén álló épületben először turistaszállást képzeltek el a helyiek. Erről a tervről azonban kénytelenek voltak lemondani, mivel nem feleltek meg a feltételeknek.

– LEADER-pályázatot akartunk beadni, de azt nem tudjuk vállalni például, hogy állandó gondnokot alkalmazzunk – folytatta a polgármester. – Olyan pályázatot viszont, melyet elnyerhetünk ugyan, de megvalósítani képtelen vagyunk, nem nyújtunk be. Így most közösségi teret szeretnénk létrehozni a volt iskolában. Először a tető cseréjét kell megoldanunk, illetve az állagmegóvását elvégeznünk. Belső átalakítással aztán valamennyi korosztály számára kihasználható tér jönne létre.

Az egykori iskola épületének felújítását a tető cseréjével kezdenék
Az egykori iskola épületének felújítását a tető cseréjével kezdenék


Eredményként könyvelhetjük el a közelmúltból a temető kerítésének cseréjét, valamint a játszótér bővítését. Nemrégen sikeres közösségi napot is tartottunk a faluban. Társadalmi munkára hívtuk a helyieket, akik szép számmal meg is jelentek. A környezetünket takarítottuk, a játszótér területét rendeztük. Utána játszóházzal vártuk a gyerekeket, az idősebbeket pedig ebéddel. Büszke vagyok rá, hogy szinte az egész közösség megjelent és dolgozott a községért.

Csepi Éva hozzátette: a további fejlesztéseket majd a közigazgatási rendszer átalakulása után igyekeznek megvalósítani. Mint mondta, gondot okoz számukra, hogy a pályázatok többsége utófinanszírozású. Azaz a beruházások költségét az önkormányzatnak előre kell biztosítania. „Nehéz dolog ez, mert olyan vállalkozó nincs, aki három-négy hónapos kifizetési határidővel vállal munkát. Akkor tudunk tehát pályázni és építkezni, ha már a teljes összeg rendelkezésünkre áll. Ezért törekszünk a takarékos gazdálkodásra" – jegyezte meg a cakóházai polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kerítés a csornai temetőnél

Elkészült a csornai Szent Antal-temető északi oldalának új kerítése. Tovább olvasom