Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Az egyediség lehet az igazi vonzerő

Rábaköz kistelepülései egyre inkább a helyi érdekességeket bemutató programok szervezésére törekednek a hagyományos búcsúkkal és falunapokkal szemben. A fagybúcsúztatótól a csuhénapon át a bilickefesztiválig rendeznek turistacsalogató rendezvényeket.
A helyi sajátosságok bemutatását, a kistelepülésekre jellemző programokat tartják kitörési pontoknak a rábaközi községek vezetői.

A polgármesterek állítják, a hagyományos falunapokkal és búcsúkkal szemben a helyi jellegzetességeket – legyen az egy civil kezdeményezés vagy valamilyen termék – bemutató fesztiválok már csak egyediségüknél fogva is jobban megmozgatják a lakosokat és a helyi turizmust. A pénzhiány azonban itt is megmutatkozik: számos községben idén lemondanak a helyi fesztiválról.

Húsvéti bilickézés Vásárosfaluban: Tíz éve őrzik e hagyományt a helyiek.
Húsvéti bilickézés Vásárosfaluban: Tíz éve őrzik e hagyományt a helyiek.

Tavaly óta Himodon fagybúcsúztató rendezvény vezeti be az évet. – Legfőbb célunk ezzel a programmal, hogy a községben élő németeket és osztrákokat, valamint természetesen a helyieket ismerkedésre ösztönözzük – mondta Módos Ferenc polgármester. Május elején is zenés, játékos délutánra invitálják a himodiakat. Másik rendezvényük a közeljövőben tartandó egészségnap.

Érdekes programra invitálják az érdeklődőket húsvéthétfőn Vásárosfaluba is. A helyiek bilickefesztivált rendeznek, ahol is számos csapat méri össze tudását nemcsak e rég elfeledett népi játékban, hanem az ehhez szükséges kellék elkészítésében is. Molnár Sándor polgármester szerint már majdnem egy évtizede szervezik a közös játékot húsvétkor.
Osliban Fodor József polgármester elmondta, pályázati forrásokból, a helyi csuhéfonók többéves tapasztalataira alapozva csuhénapot szerveznek áprilisban. Itt a csuhézás mellett számos népművészeti ág képviselői, többek között kosárfonók is jelen lesznek.

Hiába azonban az újabb ötletek, számos településen elgondolkodtak a szűkös források felhasználásán. Több közösségi rendezvényt tartottak az elmúlt években például Hövejen is, ám dr. Németh Istvánné Erzsébet polgármester szerint az idén elmaradnak a nagyobb programok.
– Rendbe kell tennünk a helyi költségvetést, ezért számos pályázatot vissza is mondtunk – mondta a höveji vezető. Hozzátette azonban, hogy a település világhírű csipkéjének ügyét idén sem hanyagolják el. Ha nem is nagyszabású konferenciát, de kisebb programot tartanak e tárgyban.
Programokat nem mondanak le, ám a hagyományos falunap-búcsú kettősön kívül mást nem tervez a szárföldi községháza sem. Horváth Ferenc polgármester szerint ezen programok színvonalának emelése kerül most előtérbe.

 A bilickézés hagyományos magyar gyermekjáték. Egy ütőfával kell a két végén kihelyezett rövidebb fát, a bilickét egy kiásott lyuk fölül elpöckölni. Ha a másik csapat játékosa nem tudta elkapni az elütött bilickét, akkor azt a leesés helyén, egyik végét megütve kell minél messzebb juttatni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélyeket, támogatásokat osztottak

Az elmúlt időszakban a városháza harmincnégy esetben utalt ki átmeneti segélyt rászorulóknak,… Tovább olvasom