Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az egy forintot ezerötszázért szedi be az OEP?

A bodonhelyi önkormányzat adósságot halmozott fel az országos egészségbiztosítónál: 1, azaz egy forintot. Minderről az OEP 290 forintos bélyegköltségű levelekben hívta fel a figyelmet.

Egyforintos tartozás megfizetésére kötelezte az Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a bodonhelyi önkormányzatot. A község polgármestere azt mondja: elutalták az összeget. Közben azt is kiszámolta Kenesei Ferenc, hogy az OEP-nek a hátralék behajtása körülbelül 1500 forintjába került.

A bodonhelyieknek a méltányossági közgyógyellátási igazolványok befizetéseinél maradt adósságuk. Egy esetben huszonhétezer-százhuszonhat forint helyett utaltak el huszonhétezer-százhuszonötöt. Ha nem fizetik be a tartozást, az OEP adó módjára hajtatta volna be a pénzt az önkormányzat számlájáról. És hogy mivel is maradt adós a település? A falubeli, magas gyógyszerköltséggel, kevés bevétellel rendelkező betegek jogosultak közgyógyellátásra. Kiadásaikhoz az önkormányzat is hozzájárul. Itt akadt el az egy forint.

– Egyforintos tartozásunkról összesen két levelet kaptunk az OEP-től, egyenként kétszázkilencven forintos bélyeggel – számolt a községvezető.

– Ehhez hozzászámolom még az ügyintéző ˝órabérét˝, amiért ügyünkkel foglalkozott, gyorsan kijön a körülbelül ezerötszáz forintos költség.

A községháza nem először kap kis összegről felszólítást. Találtak már náluk korábban is egy, három, nyolc és kilenc forintos elmaradást. Ezeket rendre meg is fizették.

Önkormányzatunk már régen eljutott addig, hogy a helyi adóknál a száz forint alatti összegeket nem postázzuk ki. Többe kerül ugyanis a levél, mint a benne kért adó. Az 1 forintos OEP-tartozást pedig b
 Önkormányzatunk már régen eljutott addig, hogy a helyi adóknál a száz forint alatti összegeket nem postázzuk ki. Többe kerül ugyanis a levél, mint a benne kért adó. Az 1 forintos OEP-tartozást pedig befizettük – tudatta Kenesei Ferenc polgármester.

– Van tehát öt felszólító levelünk összesen huszonegy forint tartozásról. Az öt levél feladása ezerötszáz forintba kerül, a munkabérrel együtt már szerintem ötezer forintos ráfordításnál járunk. Józan paraszti ésszel gondolva, ez bizony alapos ráfizetés az OEP-nek. Ráadásul, ha utaljuk a pénzt, az önkormányzat is fizet. Ez nevetséges, vagy inkább gyalázatos eljárás. Állandóan a költségtakarékosságról hallunk, többek között az egészségbiztosítónál is mindig panaszkodnak. Hogy engedhetik meg maguknak ebben a helyzetben, hogy huszonegy forintért kidobnak ötezret? Nem tudom, hol találják meg ezeket a kis összegeket, nyilván nem szándékosan fizetünk be kevesebbet, mint kellene. A lényeg azonban nem is ez. Önkormányzatunk már régen eljutott addig, hogy a helyi adóknál a száz forint alatti összegeket nem postázzuk ki. Többe kerül ugyanis a levél, mint a benne kért adó. Egy állami, nagy szervezetnél vajon miért engedhetik meg maguknak a ráfizetést az adófizetők pénzéből? – tette fel a kérdést Kenesei Ferenc.

A bodonhelyiek felvetéseit eljutattuk az OEP megyei kirendeltségéhez. Még nem érkezett válasz, amint reagálnak, megismertetjük olvasóinkat a szervezet álláspontjával.

Az OEP szerint a bodonhelyi önkormányzat nem az előírások szerint járt el, ezért keletkezhetett kis összegű tartozása. A tartozást rendezni kell.

A fenti cikkben a bodonhelyi polgármester panaszolta: az OEP egyforintos tartozásuk behajtására 1500 forintot költ el. A községvezető felvetésére a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megyei kirendeltségének vezetője reagált. Reif Lászlóné leírja: a kerekítés szabályai megváltoztatták a társadalombiztosítási és szociális ellátásokkal, így a közgyógyellátási igazolványokkal kapcsolatos befizetések kerekítéseit is.

˝A változásokról 2008-ban valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét írásban tájékoztatta a regionális közigazgatási hivatal, illetve 2010-ben pénztárunk is küldött felhívást az önkormányzatoknak, mivel tapasztalataink szerint a fenti törvényi előírásokat nem tartották be˝ – fogalmaz a szakember. Válaszából kiderült, hogy a kerekítés szabályait a közgyógyellátás rendszerében az egyéni gyógyszerkeret havi összegének megállapítása során alkalmazni kell. Nincs kerekítési kötelezettsége ugyanakkor az egészségbiztosítási szervnek az általa kiadott szakhatósági állásfoglalásban közölt gyógyszerköltség esetében.

Jelen esetben a bodonhelyi polgármesteri hivatal nem az előírások szerint járt el, így keletkezett a kis összegű tartozása, amely az állami költségvetés részét képezi, nem az egészségbiztosítási pénztár bevétele, így rendezése szükséges. A pénztár ezért írásban felszólította az önkormányzatot a tartozás haladéktalan megfizetésére.

Olvasóink írták

 • 12. lelkiismeret 2010. június 14. 23:18
  „bocsi----->közmunkára .”
 • 11. lelkiismeret 2010. június 14. 23:16
  „OEP tájékoztatás érthető nem?
  -csak az nem érti, aki nem pm-nek,hanem körmunkára való..”
 • 10. gabika86 2010. június 14. 00:18
  „Adminisztrációs rutin, kidobta a gép az összeget és ment a postázóba, hírértéke 0.”
 • 9. lelkiismeret 2010. június 13. 18:11
  „ja..és a polgármesternek is van "üggye"
  ...erre ideje és pénze.... mekkora órabérért teszi mindezt a pm... ? sztem komolyabb dolgokkal kellene foglalkozni....
  szégyen ez mindkét fél részéről...
  --de jó ha látják az emberek mindezt...”
 • 8. yoros 2010. június 12. 23:58
  „Ekkora baromság csak Magyarországon történhet meg.

  http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/az_egy_forintot_ezerotszazert_szedi_be_az_oep/2162907/”
 • 7. sivatag66 2010. június 12. 23:21
  „janika !!!!
  Ennyi eszed van.......................”
 • 6. Goldman 2010. június 12. 00:06
  „Ha nem utalták volna, hanem a postán fizetik be csekken akkor most ez nincs. Egyébként röhej az egész. Jellemző a bürökráciára amit talán 50%-ban megszüntetnek az ősszel.”
 • 5. sivatag66 2010. június 11. 22:26
  „:)))”
 • 4. janika 2010. június 11. 20:32
  „Hol van már az egy forintos?”
 • 3. balassaz 2010. június 11. 17:42
  „Miért kellett egy forint hibát elkövetni? Akkor talán nem lenne ez a hercehurca.
  Csak odafigyelés kérdése az egész.”
 • 2. janika 2010. június 11. 13:40
  „Biztosító társaság! Szerintem ez majdnem mindent elárul magáról!”
 • 1. omm 2010. június 11. 10:37
  „Most akkor 1 forintos tartozás=5 forint megfizetése?

  hadisarc kategóriája”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott, kigyulladt

Egy személygépkocsi az árokba hajtott és kigyulladt Kapuvárnál. Egy fő sérült meg könnyebben. Tovább olvasom