Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Az átlagos hatvan százalék helyett csak a fele jutott

Harminchétmillióra pályáztak, tizenhármat nyertek. Csorna alpolgármestere szerint a különbözet előteremtése okozza a legnagyobb fejtörést a két utca felújításának megkezdése előtt.
Csornán az idei költségvetésben hatvanmillió forintot különítettek el útépítésre, felújításra. Természetesen ennél jóval több pénz is „ráférne" a város útjaira. A szűkös anyagi lehetőségek ezúttal is gátat szabnak az egyébként jogos lakossági elvárások teljesítésének.

Hatvanmillió forint

Papp Imre alpolgármester elmondta: az említett 60 millióból fedezték a Bem, az Ady és a Komáromi utca tavaly befejezett felújításának költségeit. Szintén ez az összeg nyújtott fedezetet a Petőfi utca külső szakaszának elmúlt évre tervezett, de az idén tavaszra áthúzódó felújítására is. Ez összesen 22 millió 166 ezer forint. Ebben az esztendőben öt és fél milliót terveztek a Gyöngyvirág és a Várnai utca teljes hosszán, valamint a Kossuth utca belső rövid szakaszán murvás útalap elkészítésére, továbbá Kis-Csornán a szervizút padkájának rendbetételére. Útburkolati jelek festésére eddig egymilliót, kátyúzásra, aszfaltos járdák felújítására 7,9 milliót fordítottak. Ebből a kátyúzásra költött összeg meghaladta a 6 milliós nagyságrendet.

Hátravannak még a forgalmi rend változtatásával kapcsolatos teendők, így KRESZ-táblák beszerzése, további burkolati jelek festése – például a Kossuth utca Soproni út felőli végén, ahol csak jobbra lehet majd kanyarodni –, s az Andrássy utcában kerékpárút kijelölése. Ezek a munkák körülbelül 1,7 millió forintot emésztenek fel. A Nap utca és az Arany János utca felújításának tervezési költsége több mint egymillió forintba került.

Ez összesen 39 milliót tesz ki, további 25 milliót pályázati önrész céljára tartalékoltak. A pályázatokat be is nyújtották az Öreg híd, illetve a piactér rendbetételére, ám nem jártak sikerrel. Napirenden van viszont az Arany János és a Nap utca felújítása. Azonban ezek kapcsán is akadnak gondok.

Iskolaépítés utáni ígéretek

– Sajnos az Arany János utcai iskolaépítés idején az ott közlekedő nehéz járművek sokat rontottak az úttest állapotán – jelentette ki Papp Imre. – Mivel az intézmény megyei fenntartásban van, ígéretet kaptunk arra, hogy az építkezés befejezése után az út felújításához segítséget kapunk. Ezen ígéret reményében nyújtottuk be a pályázatunkat a területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatásra. A két utca becsült felújítási költsége 46 millió 638 ezer forint.

Ennek a nyolcvan százalékára, 37 millió 311 ezer forintra pályáztunk és 9 millió 327 ezer forint önrészt vállaltunk. Ezzel szemben – bár a pályázatunk eredményes volt – 13 millió forintot kaptunk három évre elosztva. Ezért az Arany János utcában a tervezett műszaki tartalommal a kivitelezést nem lehet elvégezni. Így a Nap utca felújítása változatlan műszaki tartalommal 12, az Aranyé csökkentett műszaki tartalommal 18 millió forintba kerül. Ehhez kapjuk három évre elosztva a 13 millió forintot, a többit az önkormányzatnak kell vállalnia. Hátrányosan érint bennünket, hogy amíg az önkormányzatok többsége a pályázott összegek hatvan százalékát nyerte meg, addig Csorna harminc százalékot kapott. Tehát mi az arányokat tekintve másoknál lényegesen rosszabb helyzetben vagyunk.

Az alpolgármester szerint amennyiben eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, van rá remény, hogy a Nap utcában még az idén elkezdődnek a munkálatok. Ugyanakkor úgy vélte, elgondolkoztató, hogy érdemes-e az idén belevágni, ha jövőre az önkormányzatok által útépítésre szánt minden forinthoz a kormány hozzátesz egy forintot.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszor is nemet mondott a kormány

Bősárkányban és környékén továbbra is várat magára a csatornázás, miként az enesei tornacsarnok… Tovább olvasom