Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Az átereszt még a tankok tették tönkre

Sok gondot okoz Csornán, a Vilmos park környékén a magas belvíz. A pincékben ázik a tüzelő, vizesedik a fal. Az önkormányzat most megpróbálja rendezni a helyzetet.

A Toldi utca felújításával várhatóan megoldódnak a környékbeli pincetulajdonosok gondjai. A fejlesztés során ugyanis az önkormányzat helyreállítja a régi rendet, azaz biztosítják a Vilmos park csapadékelvezetését. A terület vizét elvezető áteresz 1968-ban omlott be, így megszűnt az összeköttetés a Toldi utcai árokkal. A közeli pincékben néhány éve jelent meg a víz.

Rácz Zoltán a Kisalföldnek elmondta: húsz éve költöztek a Toldi utcába.

Korábban nem okozott gondot, de három-négy éve folyamatosan feljön a víz az alsó helyiségben. Egész télen működtette a szivattyút, a tüzelője mégis elázott, a falak vizesedtek, a faburkolat megrohadt. Panaszával többször fordult a városháza illetékeseihez, kezdeményezésére januárban helyszíni bejárást is tartottak.

Rácz Zoltán: Elázott a tüzelő, vi
Rácz Zoltán:  „Elázott a tüzelő, vizesedik a fal, elrohadt a faburkolat."


– Összetett a probléma, aminek oka az elmúlt évtizedek hanyag árokkezelése, de az is, hogy a Vilmos park víztározóvá alakult – sorolta Rácz Zoltán. – A város bevásárlóközpontjaitól és a benzinkutaktól ugyanis oda vezetik a csapadékot. Ez őrültség volt. A tónak és környékének levezetése nincs, a víz már-már átcsap a Szeder utcán. A nedvesség csak a pincék felé tud utat törni magának. Rengeteg bosszúságot és kárt okoz ezzel a háztulajdonosoknak.


Rácz Zoltán hozzátette: idős csornaiaktól tudja, hogy az áteresz 1968-ban az orosz harckocsik alatt szakadt be. Aztán a Szeder utca nyugati oldalát feltöltötték, beépítették, az árok eltűnt. A rendszer Toldi utcai folytatását a helyiek telehordták szeméttel, néhol be is temették.

 Elázott a tüzelő, vizesedik a fal, elrohadt a faburkolat.
Elázott a tüzelő, vizesedik a fal, elrohadt a faburkolat.


– Ha helyreállítanák a régi állapotokat, azaz a park és az árok összeköttetését biztosítanák, s ha az elvezetőt egészen a termálárokig kitisztítanák, máris jobb lenne a helyzet. Ez szerintem nem is annyira pénz, mint inkább akarat és elszántság kérdése – jegyezte meg.
A januári bejáráson a környékbeliek ígéretet kaptak arra, hogy a Toldi utca felújításakor orvosolják az ő problémáikat is. Kenesei Gáborné alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: első lépésként valóban megcsináltatják az átereszt.– Most logikus és célszerű ezt elvégezni, hiszen a csapadék tényleg veszélyezteti az ingatlanokat – tájékoztatott. – Azon vagyunk, hogy az egész rendszer karbantartását megoldjuk. A Vilmos park több víz befogadására már nem képes. Egyeztettünk a csapadékvizet odavezető cégekkel, a bevásárlóközpontokkal, autószalonokkal, benzinkutakkal.

z áteresz 1968-ban, az orosz tankok alatt omlott be.
Az áteresz 1968-ban, az orosz tankok alatt omlott be.


Segítőkészek voltak. Bízom benne, hogy támogatásukkal megnyugtatóan rendezni tudjuk a Toldi utca környékének vízproblémáit.

Olvasóink írták

 • 3. .Atis 2011. április 24. 17:16
  „csak egy kérdés:
  miért az önkormányzat ássa ki az új árkokat? talán ő temette be?”
 • 2. merzsebet 2011. április 23. 17:38
  „nekem is az a véleményem Csorna nagy részén nem szabadna pincés házat építeni,nem csak itt. Megdöbbentet mikor a nagyapám azt mondogatta hogy Csorna olyan mélyen van hogy a templom torony teteje egy szintben van Bősárkánnyal.Sajnálom őket de nem csak az átereszek hibája a belvíz.”
 • 1. dalton 2011. április 21. 08:51
  „ez a terület elég lapos amúgy is. alapból nem engedélyeztem volna pincés házakat építtetni (akkor-1 probléma), akinek meg pincéje van meg vállalja, hogy vízre épült(miért nem cölöpre!?!),
  a villmos-parkban található tónak pedig felüdülés, hogy ennyi víz van az utóbbi években benne, mert nyáron nem fenyegeti, hogy kiszárad”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágok Csorna 40 éves születésnapjára

Csorna várossá avatásának negyven éves évfordulóját ünneplik az idén a rábaközi kisvárosban. Tovább olvasom