Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Az artézi víz válhat Vitnyéd új védjegyévé

Az artézi víz napjainkban válik Vitnyéd védjegyévé. Egyes kutaknál már érződik a vízmennyiség fogyása, a községháza pedig a felszíni vizek szabályozásán fáradozik.

Hála a felszín alatti vizeknek, napjainkban kezd elhomályosulni a „kenyeretlen Vitnyéd" megjelölés. A rábaközi község neve mára a megyeszékhelyen, Budapesten vagy bármelyik wellness-szállóban ismerősen cseng. E friss hírnevet a község négy, de leginkább két artézi kútjának köszönheti. A községháza által bevizsgáltatott vízvevő helyek közül a Vasút sori és a kultúrház előtti a legnépszerűbbek. Utóbbihoz jobbára a helybéliek, előbbihez a távolabbról érkezők járnak.
A kultúrház előtti kútnál találkoztunk a helybeli Horváth Zoltánnal, aki éppen a rendes napi vízszállítmányért jött.

– Évek óta az egész család issza a – véleményem szerint – jó minőségű vitnyédi artézi vizet. Természetesen az sem mellékes, hogy ez a családi kasszát sem terheli – mondta a férfi. Megjegyezte, nem csak a család issza e kút vizét, lánya rendszeresen szállítja a fővárosba is. A kultúrháznál később több helybéli is hasonlóan nyilatkozott az artézi kútról.

Horváth Zoltán: Még a fővárosba is elviszi lányom a vitnyédi vizet.
Horváth Zoltán: Még a fővárosba is elviszi lányom a vitnyédi vizet.

A 85-ös főút mellett, a Vasút sor elején van a távolabbról érkezők kedvence. Szombati számunkban épp egy agyagosszergényi férfi dicsérte a vitnyédiek vizét. Mint mondta, hétvégi utazásra, nyaralására is ezt viszi.
A szomszédos bolt dolgozói a Kisalföldnek elmondták, ehhez a kúthoz jobbára kapuváriak járnak, de a vízminőségről érdeklődtek már Békés megyeiek is. Utóbbi kút turulmadarát és a másik kút koronás címerét egy helybéli öntőmester, Vertetics Endre ajándékozta a falunak.

Vitnyéden négy kútból lehet artézi vizet nyerni. Ezek közül a templom mögötti kút a legrégebbi. A több mint 100 éves kútból egykoron négy csövön jött a finom nedű, ám napjainkra már érezhető a felszín alatti vízmennyiség csökkenése, a zöld kútfejnél már csak egy csőből jön a víz.
Amennyire áldás a falu jó hírének az artézi víz, annyira gondot okoznak a felszíni csapadékvizek Tóth Kálmán polgármesternek. A község vezetője elmondta, a Kardos ér és környéke rendszeres „vendég" a belvizekről szóló híradásokban. Ha megemelkedik a Kardos, az a főút menti vendéglőnél található zsilipnél visszanyomja a vizet a falu határába, nemegyszer komoly munkát adva a környék tűzoltóinak. – Évek óta pályázati forrásokat várunk a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére, melynek csak a tervezése meghaladja az 5 millió forintot – mondta Tóth Kálmán. Természetesen a munkálatok finanszírozására nem elégséges a feladatfinanszírozott költségvetés alig 70 milliója, feltétlenül szükséges a pályázati segítség.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemkereszttel ismerték el a kapuvári főtörzszászlóst

Vörös István rendőr főtörzszászlóst a nemzeti ünnep alkalmával nagy megtiszteltetés érte. Tovább olvasom