Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Az árkokat karban kell tartani˝

A vízelvezető rendszer üzemeltetése – akárki is végzi – pénzbe kerül. Éppen ezért valamennyi érdekeltnek hozzá kell járulnia a költségekhez.
A vízi társulatokat érintő változásokról tartott tájékoztatót tegnap a Kapuvári Vízitársulat. A megbeszélés lényege egy mondattal: a vízelvezető árkokat karban kell tartani és egy egységként kell kezelni. Németh Gy. Géza, a szervezet ügyvezetője arra biztatta az önkormányzatokat, kössenek szerződést a társulattal a csatornák üzemeltetésére.

A szakember elmondta: cégük a kormánytól 50,4 millió forint támogatást kapott, ám ezt az összeget kizárólag az állami tulajdonban lévő csatornákra fordíthatják. Németh Gy. Géza hangsúlyozta: azok az önkormányzatok, melyek nem kötnek velük szerződést, kénytelenek vállalni a felelősséget az üzemeltetésért. Ez a helyzet azonban szakmai aggályokat is felvet.

– A rendszernek ugyanis működnie kell – jegyezte meg. Hozzátette: egy-egy árok karbantartása nem csak a kaszálásból áll, hiszen olyan munkákra is szükség van, melyek megfelelő szaktudást és gépesítést igényelnek. – Egy-egy csatorna több önkormányzat tulajdonában is van. Az üzemeltetésben együtt kell működni, mivel ha valamelyik területén elmarad a munka, a többiek hiába dolgoztak.Németh Gy. Géza elmondta: a társulat küldöttgyűlése ötszáz forintos hozzájárulást állapított meg hektáronként. Az ebből várt 67 millió forintból azonban 27 millió érkezett meg. Jó részét az erdészetek és a nemzeti park fizette be, illetve az önkormányzatok. Jellemzően azok nem fizettek, akik nagyobb földterületeket művelnek. A közelmúltban az önkormányzatok értesítést kaptak arról, hogy közigazgatási területükről mennyi pénz folyt be. Az összeg felhasználásáról a társulat szakembereivel közösen döntenek, várják az igényeket.

A megbeszélésen elhangzott: a gazdákkal is meg kell értetniük, hogy az ő érdekük is a csatornák megfelelő üzemeltetése. Tóth Kálmán vitnyédi polgármester úgy vélte: az önkormányzatoknak erre a célra nem lesz forrásuk. „A fejekben kellene rendet tenni és megérteni, hogy közösen vállaljuk a költségeket. Ám nem fizetni, de a munkát elvárni nem lehet" – fogalmazott. Horváth Péter, Csorna jegyzője kifejtette: már a törvényi szabályozással is gondok vannak. A csornai önkormányzat úgy döntött, hogy ebben az évben nem fizetik be a hozzájárulást, de az összeget vízvédelmi beruházásra költik el. A munkát meghirdették, és a legolcsóbb ajánlatot fogadták el. A továbbiakkal kapcsolatban megemlítette, hogy megvárják, hogyan változik a helyzet és ezek ismeretében lépnek ők is.

Fodor József, Osli polgármestere arról beszélt, hogy a gazdák akkor fizetnek, ha látják, hogy vissza is kapnak valamit a pénzükért. Kovács Mihály, a vízügyi igazgatóság hansági szakaszmérnöke úgy fogalmazott: az eddigi befizetések nem álltak arányban a szükséges munkák költségeivel. Szerinte kényszerérdekeltséget kellene megállapítani és annyit, amennyit a rendszer üzemeltetése megkövetel. „Az, hogy itt is, ott is dolgozunk, itt is, ott is belekapunk, nem vezet eredményre. A vízgazdálkodási feladatokat komplexen kell kezelni" – jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetőre és játszótérre nyertek támogatást

A temető rendbetételére és a játszótér fejlesztésére nyert támogatást nemrégiben a rábcakapi… Tovább olvasom