Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az árhullámnak nincs utánpótlása

Megyénkben nem kell tartani árvíztől a Rábán, bár szombaton a folyó szentgotthárdi szakaszán készültséget kellett elrendelni. A Rábaközben is nőtt a vízszint, a folyó zavaros és sok uszadékot szállít.
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton a Rába szentgotthárdi szakaszán. A folyó az ártereken több helyen kilépett medréből, ártéri legelők, erdők, kertek és szántók kerültek víz alá, illetve négy, az ártérben található lakóházat homokzsákokkal kellett védeni az árvíz ellen a Vas megyei Csákánydoroszlón, valamint Körmenden. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója érdeklődésünkre elmondta: megyénkben nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni.

„A Rába felső szakaszán alakult ki egy kisebb árhullám, ami olyan állapotokat okozott, hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kénytelen volt elrendelni a készültséget – tájékoztatott Janák Emil. – Mire azonban az árhullám hozzánk ér, mivel nincsen nagy utánpótlása, annyira »ellapul«, hogy nem lesz szükség készültségre. A vízszint persze nálunk is megnő, az árhullám jön, de nem lesz olyan mértékű, hogy bármit is fenyegetne."

A folyó rábaközi szakaszán már most tapasztalható a vízszint emelkedése, de a Rába nem lépett ki medréből. A víz zavaros, sárga és nagyon sok uszadékot, főként farönköket, ágakat szállít. Az igazgatóság felhívja a vízi túrázók, sátorozók és gazdálkodók figyelmét, hogy a folyó egyes szakaszain az ártérben megjelenhet a víz, illetve a sok uszadék veszélyezteti a vízen való közlekedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán táboroztak idén a megyei versmondók

Hetedszer is Csorna adott otthont a megyei versmondó tábornak, ahol egy héten keresztül egész napos… Tovább olvasom