Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Az aprófalvak élnek és élni akarnak

Rábaköz - Maglócán már bolt sincs és a kocsma sem működik, Cakóházán viszont még nőegylet is van. A rábaközi kisközségekben a nehézségek ellenére is bíznak a jövőben. Igaz, a 93 lelkes Maglócán mindössze öten aktív korúak.
„A kisközségek élnek és élni akarnak" – jelentette ki Balázs Vince mérgesi polgármester. A fiatal településvezető arra a felvetésre reagál így, mely szerint a vidéki aprófalvaknak kevés esélyük van a fennmaradásra. A Kisalföld a Rábaköz azon településein nézett körül, melyeken a lélekszám nem éri el vagy alig haladja meg a százat. A helyiek véleménye az, hogy az alapvető szolgáltatások náluk is elérhetők.
Rábasebes (lélekszám 108), Mérges (100), Cakóháza (67), Potyond (106), Maglóca (93), Vadosfa (86), Rábaszentmiklós (128) a Rábaköz legkisebb községei. A hét faluban összesen hatszáznyolcvannyolcan laknak. Annyian, mint amennyien körülbelül Bogyoszlón vagy Cirákon élnek. A községeket több szempont alapján vizsgáltuk: gyerekszám, orvosi ellátás, bolt, kocsma, tömegközlekedés, kábeltévé, internetelérhetőség, közművek, civil élet, ingatlanpiac.


Iskola, óvoda nincs

Iskola és óvoda ezekben a községekben régóta nincs. Orvosuk valamelyik szomszédos településről jár át, általában hetente egyszer. Bolt a legtöbb helyen működik, kivéve Maglócát, kocsma viszont nincs sem Maglócán, sem Vadosfán, sem Potyondon. „A fröccsözést, sörözést azért meg lehet oldani" – mondják a helyiek. A tömegközlekedésre egyik faluban sem panaszkodtak. A cakóháziak vélik úgy, hogy Csorna felé lehetne sűrűbb a járat. Internetezni valamennyi községben lehet, bár, ahogy Maglócán mondják, a többségük idős, ezért nem is igényli a világhálót. Az ellátottság a közművek szempontjából vegyes. Vezetékes gáz mindenhol van, csatorna azonban nincs Cakóházán, Maglócán, Vadosfán, Potyondon. Ez utóbbi községben most készülnek a beruházásra, pályázati támogatást remélnek.

A települések vezetői próbálják a helyi közéletet mozgalmassá tenni. Potyondon a tűzoltók és a Generációk Klubja jelentik a civil szférát. Rábaszentmiklóson szintén az önkéntes tűzoltók tömörültek egyesületbe. A Marcal partján most alapítványt hoznak létre, aminek célja a helyi hagyományok ápolása lesz. Ugyanitt polgárőrök is dolgoznak. Maglócán, Mérgesen nincsenek civil szervezetek. A 67 lelkes Cakóházán viszont működik nőegylet és nyugdíjasklub is.

A jövő: Cakóházán jelenleg hatvanheten élnek, kevés a gyermek, a fiatal.
A jövő: Cakóházán jelenleg hatvanheten élnek, kevés a gyermek, a fiatal.

Pangó ingatlanpiac

Az ingatlanpiacról a kisközségekben elmondható, hogy pang. Eladó telek és ház persze van, ahogy érdeklődő is, üzlet azonban kevés köttetik. A rábasebesiek a kastély tulajdonosaitól várták a „jó világot" és az ingatlanok értékének emelkedését. Az idegenforgalom viszont nem lendült fel.


Öten aktív korúak

Az aprófalvakban a lakosság többsége nyugdíjas. Maglócán például mindössze öten aktív korúak. A jövő generációt az a néhány óvodás és kisiskolás jelenti, akiket rendszerint a falugondnoki busz szállít oviba, iskolába. Rábasebesen összesen öten vannak, Cakóházán nyolcan, Mérgesen tízen, Maglócán öten, Rábaszentmiklóson tizenhárman és Potyondon, illetve Vadosfán is hasonló a létszám.


„Attól nem félek, hogy elfogyunk"

A kisközségek fennmaradásában bízik a Cakóházáról Bősárkányba került Nagy Lászlóné is. Mint mondta, az ő idejében még mozi is volt a faluban és több lehetőségük volt a fiataloknak. – El nem néptelenednek azért ezek a falvak, mert mindig lesznek, akik otthon maradnak vagy vidékről költöznek be – tette hozzá.

Maglócán a helybeli asszonyokat a templomban találtuk meg, épp takarítottak. Ők azt mondják, nekik, időseknek kell a munkát elvégezni, mert fiatal már nincs a településen.

A jelen: Maglócán fiatalok híján az idősebbek kénytelenek a templom takarítását elvégezni.
A jelen: Maglócán fiatalok híján az idősebbek kénytelenek a templom takarítását elvégezni.

Mizser Edit, Rábasebes polgármestere úgy fogalmazott érdeklődésünkre a megmaradással kapcsolatban, hogy nagy jövőjük nincs.
– Attól nem félek, hogy elfogyunk, de nagy lehetőségeink nincsenek – jegyezte meg. – Nekünk, községvezetőknek azt kell biztosítanunk az ittenieknek, hogy mindenük meglegyen, ami a normális élethez kell. Erre törekszünk és eddig sikerült is.

Így látja Németh Szabolcs is. Ő Rábaszentmiklós első embere:
– Az biztos, hogy a nagyobb településeken jobbak, kedvezőbbek a körülmények. Van sportolási, szórakozási lehetőség, a szolgáltatások jobban elérhetők. Mindezek ellenére én bízom benne, hogy a falvak hosszú távon is élhetőek lesznek és megmaradnak.

Olvasóink írták

  • 1. BZH 2008. március 20. 16:11
    „Rabcakapi Cakohaz egyikben sincs Szentegyhaz. Erre gyerekkorombol emlekszem - Edesanyam Rabcakapin szuletett ahol en is sok nyarat toltottem. Meg a cakohazi kocsmara is emlekszem ha igaz a kocsmaros Nemth Gyula volt. Mikor Magyarorszagon vagyunk ezeket a falukat (Kapi, Cakohaz, Magloca, Sovenyhaza) mindig meglatogatjuk. Sajnos ahiogy az evek mulnak mindig kevesebb embert latunk az utcan a beszelgetes igy a falubeliekkel mindig csak ritkul. De biz0om abban, hogy meg sok evtizedeken at ezek a faluk elni fognak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VA: felmondtak az óvónők

Vitnyéd - A Vocational Academy (VA) által működtetett vitnyédi óvoda két óvónője szerdán azonnali… Tovább olvasom