Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Az állattartás nálunk még nem jövedelmező

Az elmúlt négy évben duplájára emelkedett az anyajuhokra adott támogatás.

Gyarapodik a hazai juhállomány, tavaly 53 ezerrel nőtt a létszámuk, így meghaladta az 1,2 milliót, közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Ebből a gazdasági szervezetek állománya 4 ezerrel, az egyéni gazdaságoké csaknem 49 ezerrel emelkedett. A megyében egyébként nem jellemző a birkatartás. Nagy létszámú telep csak kettő van.

Az agrártárca tájékoztatása szerint az anyajuhok száma 24 ezerrel nőtt, több mint 90 százalékukat egyéni gazdaságokban tartják. Az országban a juhot tartó gazdasági szervezetek száma 415 volt tavaly, míg az egyéni gazdaságok száma 24 ezer. Az állattartó telepek korszerűsítése és a kérődző- szerkezetátalakítási program keretében támogatást kaptak a juhtartók, illetve az uniós források segítettek a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésében és a tenyésztésben. Jelenleg is zajlik az átmeneti nemzeti támogatások kifizetése anyajuhtartás és „anyajuh de minimis" címen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Sipos Ede mórichidai birkás gazda szerint a támogatásokat fejlesztésre kellene fordítani, de a magyar állattartók egyelőre nem tartanak itt.
Sipos Ede mórichidai birkás gazda szerint a támogatásokat fejlesztésre kellene fordítani, de a magyar állattartók egyelőre nem tartanak itt.


Sipos Ede mórichidai juhos gazda a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt négy évben a támogatások duplázódtak az ágazatban. Mégis úgy véli, aki eddig nem kezdte el a juhtartást, ennek hatására sem fogja. Ő például 2009 óta százhatvannal csökkentette állományát. Most 420 birkája van.

– Az állattartás, ezen belül is a juhtenyésztés jövedelmezősége nem kiemelkedő – fogalmazott Sipos Ede. – Az én gazdaságom közepesnek mondható. Azért is döntöttem a csökkentés mellett, mivel ennyi jószággal könnyebben foglalkozunk, ráadásul nehéz munkaerőt kapni. A családban nincs plusztartalék, külső embert pedig nemigen találni.

Tavaly 53 ezerrel emelkedett a juhállomány létszáma. Nőtt a jószágokra kapott támogatás is.
Tavaly 53 ezerrel emelkedett a juhállomány létszáma. Nőtt a jószágokra kapott támogatás is.


A mórichidai gazda is a szerkezetátalakító program és a de minimis keretében jut támogatáshoz. Az anyajuhokra egyenként körülbelül 17 euróhoz. Fejleszteni viszont ebből – mondja Sipos Ede – nem lehet.

– Sajnos nálunk még a támogatás a fenntartáshoz, a vegetációhoz kell. A szerencsés az lenne, ha ezt a forrást, de legalábbis a jó részét fejlesztésekre tudnánk fordítani. Akkor beszélhetünk majd igazán a mezőgazdaság fejlődéséről. Persze, a nagy létszámú és kedvező adottságú gazdaságokban, a Bakonyban vagy az Alföldön más a helyzet – tette hozzá a juhász.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Porosz gyökerek, magyar férj, ’56-os alkotások

A magyar–német üzletember, Szalay Antal felesége magyar állampolgársági esküt tett Kapuváron. Tovább olvasom