Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Az államkincstár nem tudott a községek kilépési szándékáról

A Csorna térségi önkormányzatok társulásából távozni szándékozók híre el sem jutott a Magyar Államkincstárhoz mint illetékes szervhez. A tagtelepülések ugyanis csak késve küldték be Csornára a szükséges testületi határozatokat.

A Csorna térségi önkormányzatok társulása eredeti létszámmal működik tovább. A polgármesterek legutóbbi összejövetelükön tisztázták, miért nem léphetett ki a szervezetből Tárnokréti, Bezi és Fehértó. Ez persze a három érintett falut nem vigasztalja. Leginkább Bezi és Fehértó elöljárói voltak bosszúsak, ők ugyanis már a Győri kistérségbe is kérték felvételüket. (Előzmény: Kiléptek volna, de maradniuk kell a községeknek)

A társulási tanácsülésen kiderült: a harmincnégy tagtelepülésből mindössze kettő küldte meg időben a kilépéseket támogató testületi határozatát. Csorna és Acsalag, a többiek mind határidőn túl, azaz december 31. után intézkedtek. Tóth Alice (Fehértó) és Bősze Kornél (Bezi) éppen azt sérelmezték, hogy ők a törvényes időben, még nyáron jelezték szándékukat. Ehhez képest a társak nem voltak képesek határozatot hozni.

A polgármesterek tisztázták a helyzetet. Az önkormányzatok határidőn túl küldték meg a szükséges határozatot.
A polgármesterek tisztázták a helyzetet. Az önkormányzatok határidőn túl küldték meg a szükséges határozatot.

Mint kiderült, egy októberi tanácsülésen még arról határoztak a polgármesterek, hogy ismét kérjék meg a kilépni szándékozókat, gondolják meg a dolgot. Nem változtattak álláspontjukon, ezen döntés után hozhatták csak meg a tagtelepülések a kilépést elfogadó testületi határozatokat. És ezekkel csúsztak meg a harmincegyből huszonkilencen. Így a Magyar Államkincstár sem hozhatott határozatot az intézkedésről.
Turi György csornai polgármester, a társulási tanács elnöke összefoglalójában kijelentette: több esetben is nagyon nehéz az önkormányzatokkal dűlőre jutni. Jelezte, a társulás nyári átalakulásakor is komoly szervezőmunkát igényelt, hogy valamennyi szükséges dokumentumot megszerezzék a községektől. Vannak ugyanis, akik többszöri telefonhívásra, elektronikus levélre sem reagálnak. Ennek ezentúl próbálják elejét venni. „A társulási ülések jegyzőkönyvét megküldjük az önkormányzatoknak. Így azok is értesülnek a történésekről, akik arra sem veszik a fáradságot, hogy eljöjjenek a tanácskozásokra" – jelentette ki Turi György.

Időközben a Kisalföld január 13-i írására reagálva a Magyar Államkincstár (MÁK) is elküldte tájékoztatóját szerkesztőségünkbe. Ebben kifejtik: nem igaz az az állítás, hogy a MÁK nem hagyta jóvá a három község kilépését. „Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a törzskönyvi nyilvántartás vezetésével kapcsolatos valamennyi közigazgatási hatósági eljárás az erre rendszeresített és a kincstár honlapján közzétett formanyomtatvány vagy elektronikus űrlap alkalmazásával, kérelemre indul. A Csorna térségi önkormányzatok társulása részéről nem érkezett a megyei igazgatósághoz – mint illetékes szervhez – írásbeli kérelem, miszerint a 3 település a társulásból kilépne. Kérelem hiányában a mai napig eljárás nem indult, melynek értelmében olyan irányú döntés sem születhetett, miszerint a Magyar Államkincstár nem hagyta jóvá a három község kilépését" – tudatja a Magyar Államkincstár.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demokráciát tanultak a csornai gimnazisták

A közelmúltban rendezték meg a Demokráciajáték elnevezésű programot az országházban. Tovább olvasom