Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az állami normatíva a szerződés tétje

A kapuvári többcélú kistérségben hosszas vita folyik az úgynevezett házi jelzőrendszer kiépítése körül.
Helyenként személyeskedő vitákba torkolltak a Kapuvár és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás utolsó ülései. A nézeteltérések a társulás szociális alapfeladatainak ellátása körül robbantak ki. A települések három alapfeladatot vállalnának a kistérség keretein belül: a családsegítő, támogató szolgálat és a házi jelzőrendszer működtetését.
A feladatokra kiegészítő normatívákat kapna a kistérségi társulás. Csakhogy a házi jelzőrendszeres feladat ellátását más-más szolgáltatóval képzelik a települések.

Vitatott engedély

Kapuvár és környéke az eddigi, egyéb szociális ellátásokat is végző Máltai Szeretetszolgálatot látná szívesen e szerepben, míg Beled és néhány dél-rábaközi település a Csorna környékén már dolgozó (Kisalföld, 2005. november 8.) HB Security Kft.-vel kötne szerződést. Ám a társulás ülésein több polgármester is vitatta e cég működési engedélyét.
A kérdés azért is lényeges, mivel a szolgáltatásra állami normatíva – lakosonként ötvenezer forint – hívható le, amit az önkormányzatok igényelnek, de a szolgáltatást végző cégnek adnak át. Amennyiben jogosulatlanul üzemeltetik a jelzőrendszert, úgy az önkormányzatoknak a támogatás teljes összegét vissza kellene fizetniük.

Állásfoglalást kértek

Beled jegyzője, dr. Gál László a szakminisztériumhoz fordult állásfoglalásért a HB Security engedélyének ügyében. A minisztérium válaszlevelében Szabó Sándorné helyettes államtitkár arról tájékoztatta a jegyzőt, hogy a HB Security működési engedéllyel rendelkezik és szolgáltatásukra állami támogatás igényelhető. Amennyiben a települések ellátási szerződést kötnek a kft.-vel, úgy az igényelt támogatás részükre átadható. Szabó Sándorné levelében azonban hozzáteszi, a cég engedélyét a Fővárosi Szociális és Gyámhivatal felülvizsgálja. Arról is tájékoztatja a minisztérium Beled jegyzőjét, hogy levelük csak a jogszabályok tartalmára vonatkozik, állásfoglalásként nem értékelhető. „Bár Beled a kft.-vel kötne ellátási szerződést, a minisztérium levele után sem lettünk okosabbak a cég engedélyével kapcsolatban" – mondta dr. Gál László.

Nem tudnak felülvizsgálatról

Megkérdeztük a HB Security egyik tulajdonosát, Zelenák Zoltánt, aki úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy cége a budapesti XIII. kerületi jegyző által kiállított, országos hatáskörű engedéllyel rendelkezik és ennek felülvizsgálatáról nem tud. Annyit hozzátett: jelenleg százötven önkormányzattal állnak kapcsolatban, s ez a jövő évben elérheti a négyszázötvenet.

A házi jelzőrendszer lényege, hogy a rászorult idősek egy kézre szerelhető készüléket kapnak, amellyel egészségügyi vagy egyéb problémák esetén a szolgáltató cég munkatársait riaszthatják. A belediek hatvan-hetven ilyen készülék kihelyezését tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áram nélkül nincs szűrés

Mérgesen elmaradt, Rábaszentmihályon 2,5 órával később kezdődött a tüdőszűrés a minap. A falvak körjegyzője szerint az E.ON felelőtlen magatartása miatt hiúsult meg a preventív vizsgálat, mert csak hosszas telefonálgatás után tudták elérni a bekötést. Az áramszolgáltató most az érintett települések elnézését kéri és ígéri: az újabb tüdőszűrés áramszükségletét ingyen biztosítja. Tovább olvasom