Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Az állam fizette ki a húsgyár tartozását

A szili sertésértékesítő szövetkezet már megkapta azt a pénzt, mellyel a Veszprém megyei cég tartozott a beszállított élő állatokért.

A szili székhelyű Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet végül az államtól kapta meg a pápai húsgyárban „ragadt" pénzét. Lengyel Lajos, a szövetkezet ügyvezetője a Kisalfölddel közölte: a kártérítési alapból közel 52 millió forintot utaltak számlájukra. Huszonnyolc gazda szállított a cégen keresztül sertést a Pápai Hús 1913 Kft. üzemébe. – A beígért állami kártalanítást tehát megkaptuk – tájékoztatott Lengyel Lajos.


– Nekünk a március közepétől április végéig értékesített élő állat árát nem fizették ki. Közel ötvenkétmillió forintunk bánta az együttműködést. Most a kormánytól az egész összeget megkaptuk – közölte Lengyel Lajos.

Az ügyvezető hozzátette: most kisebb, de megbízható vágóhidaknak szállítanak. Van, ahol 15, másutt 30 napos a fizetési határidő. Lengyel Lajos megjegyezte: az elmúlt időszak történései ellenére még mindig vannak olyan felvásárlók, melyeknél „igencsak laza a fizetési morál".

A Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezetnek tagja a csornai Márkus Richárd is. A fiatal gazda negyvenhat hízó árát nem kapta meg Pápán.

– Az nyilván már közismert, hogy az állattartás, ezen belül is a sertéstenyésztés jövedelmezősége jó ideje alacsony szinten van. Nagyrészt emiatt alakult ki a hazai sertésállomány folyamatos csökkenése. Éppen emiatt a kintlévőségek megviselik a gazdaságokat – fogalmazott Márkus Richárd a Kisalföld érdeklődésére. – Bennünket is megvisel természetesen, hiszen közel hárommillió forintunk úszott el. Megkönnyebbülés és öröm, hogy a kártalanítást megkaptuk. Továbbra is a szövetkezeten keresztül értékesítünk, de kértük a vezetőséget, hogy olyan cégeket keressenek, melyek a megbízható kategóriába tartoznak. Előfordulhat, hogy a Pápai Hússal is tárgyal a szövetkezet, de csak a megfelelő garanciák mellett lehet szó ismételt szállításról.

Márkus Richárdnak közel hárommillió forintját nem fizette ki a pápai húsgyár.
Márkus Richárdnak közel hárommillió forintját nem fizette ki a pápai húsgyár.

Márkus Richárd úgy véli, a sertéságazatban a helyzet még ma is bizonytalan és a jövő kiszámíthatatlan. Ez természetesen befolyásolja a hosszú távú terveket, az esetleges fejlesztéseket is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön bejelentette: az élő és félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken a jelenlegi 27-ről január elsejétől. A tárcavezető úgy véli: a mérséklés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Lengyel Lajos érdeklődésünkre úgy reagált: bízik benne, hogy eléri célját a rendelkezés.

– A gyakorlatban most úgy működik, hogy a számla kiállításakor mi befizetjük a forgalmi adót az adóhatóságnak. Amikor a felvásárló kifizeti, visszakapjuk. Lehet, hogy harminc- vagy akár kilencvennapos késéssel is. Most, az adó csökkentésével kisebb lesz a pénzmozgás és valóban fehéredhet az ágazat. A nyerészkedők ugyanis behozták külföldről a disznót forgalmi adó nélkül és értékesítették adótartalommal. Több cégen keresztül „utaztatták" így a sertést, miközben az állat nem, csak a papírok mozogtak. Januártól talán visszaesik ez a fajta kereskedelem – fejtette ki Lengyel Lajos, hozzátéve: reméli, hogy az áfa csökkentése a fogyasztói ár csökkenését is eredményezi.

A magángazdák december közepén jutnak pénzükhöz, tudtuk meg Kiss M. Vencel kapuvári termelőtől. Neki is jelentős összeggel tartozik a pápai húsüzem.

– Hallva, hogy a szövetkezet megkapta a bennragadt összeget, mi is bizakodóbbak vagyunk. Köszönjük a szaktárcának, hogy így a beszállítók védelmére kelt. Jó érzés ez a parasztembernek, hiszen korábban nem volt jellemző ez a fajta hozzáállás – mondta érdeklődésünkre Kiss M. Vencel.

A Pápai Hús 1913 Kft.-nél lapunk szerette volna megtudni: helyénvalónak tartják-e, hogy az állam áll helyt egy magáncég tartozásáért. Megkeresésünkre azonban azt a választ kaptuk, hogy Uzsoky András ügyvezető igazgató üzleti tárgyalásai miatt nem elérhető.

Olvasóink írták

  • 2. alekínyó 2013. november 12. 18:30
    „Már megint közpénzből,a mi pénzünkből kártalanított az állam... Miért nem veszik el a volt vezetők teljes ingó-és ingatlan vagyonát? Abból kéne kártalanítani a gazdákat! Gondolom egyiknek sem esett "bántódása"...”
  • 1. Andianyu 2013. november 12. 18:02
    „Ez nagyon kellemes hír,de egy másik húsipar vonatkozásában ki foglalkozik,vagy miért nem a dolgozói ki nem fizetett munkabérek tekintetében!Ott a dolgozóknak is tartoznak,nemcsak a beszállítóknak.Sajnálatos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A höveji csipke lett az első ˝megyerikum˝

Megtartotta alakuló ülését pénteken a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság, ahol döntöttek a… Tovább olvasom