Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Az alapjátszótér is bő kétmillióba kerül

Rábaköz - Év végéig valamennyi hazai játszótérnek meg kell felelnie az előírásoknak. A rendelet szerint a szabálytalan játékokat el kell bontani. A bősárkányi óvoda udvarán szinte az összes eszköz felújításra, átalakításra szorul.
Pályázatok: Kiírások is állnak rendelkezésre, ám ezek kevés pénzt juttatnak a nyerteseknek

2008. december 31-ig szabványosítani kell a közterületi játszótereket. Azokat, amelyek előírások szerinti átalakítása nem történik meg, el kell bontani. Lapunk megyei játszótérmustrájának újabb fejezetében ezúttal a rábaközi állapotokat vizsgáltuk.

Lehetőségeikhez képest fejlesztenek

Dr. Németh László játszótér-felülvizsgáló szakértő – aki több rábaközi településen is ellenőrizte a játszótereket – a Kisalföld érdeklődésére arról számolt be, a települési játszóhelyek egyre jobb állapotban vannak. Az önkormányzatok lehetőségeikhez képest annak ellenére fejlesztenek, hogy egy szabványos „alapjátszótér" hintával, csúszdával, mászókával, homokozóval, libikókával, két-három millió forintba kerül.

A biztonságosabbá tételük egyre fontosabb

– A települések anyagi helyzete persze legtöbbször nem engedi meg, hogy a legjobb minőségű játékokat szerezzék be – mondta dr. Németh László. – Számos községben házi gyártású eszközökkel találkozunk, amik nem hosszú távra készülnek, és nem felelnek meg a szabványoknak. A közterületi, tehát nem intézményi játszóterek egyébként általában megfelelőek. Ezeket vizsgálták ugyanis először felül.

A bősárkányi ovi udvari játékainak többsége nem felel meg a szabványnak.
A bősárkányi ovi udvari játékainak többsége nem felel meg a szabványnak.


Az óvodák és iskolák udvari játékai háttérben voltak eddig, noha – főleg az ovikban – sokkal több eszköz található. Több településen tapasztalom, hogy megkezdték ezek felújítását, szabványosítását is. Pályázati kiírások is állnak rendelkezésre, ám ezek kevés pénzt juttatnak a nyerteseknek. A játékok biztonságosabbá tétele azért is fontos, mivel a még működő községi óvodákba a térségi feladatok miatt egyre több településről egyre több gyerek jár.

Jövő januártól nem lehetnek az országban

Az év végi határidővel kapcsolatban dr. Németh László elmondta: vannak még olyan játszóterek, melyek felülvizsgálata a minisztériumi rendelet ellenére sem történt meg. Azok az üzemeltetők, akik most „ébrednek fel", december 31-ig biztosan nem tudják az előírások szerint átalakíttatni játszótereiket. 2009. január elseje után viszont a szabványoknak nem megfelelő játszótér nem lehet az országban.

– Arról, hogy mennyi játszótér maradt eddig ki a vizsgálatokból, nincs adat. Ha egy játszótér felújítása elmarad, azt el kell bontani. Az üzemeltető persze bízhat abban, hogy még egy ideig nem derül ki a szabálytalanság, de ez esetben a felelősséget is vállalnia kell. Az előforduló balesetekért az üzemeltető, az önkormányzat, iskola vagy óvoda a felelős – fogalmazott a szakértő.

Alkalmanként, saját erőből 200–300 ezer forintot

A sopronnémeti önkormányzat rendszeresen fejleszti a falu központjában lévő játszóteret. Bognár Sándor polgármestertől megtudtuk: nem minden évben ugyan, de egy-egy alkalommal 200–300 ezer forintot költenek játékokra. Ehhez pályázati támogatást eddig nem vettek igénybe a sorponnémetiek. „Bővítettük már az eszközállományt, de évek alatt selejtezés is volt. Most készülünk egy pályázattal, reméljük, sikerül forrást szereznünk" – jegyezte meg Bognár Sándor.

Megpróbálják felújítani
Bősárkányban egy elutasított regionális ovispályázaton van túl az önkormányzat. Az óvoda komplett felújítására szerettek volna pénzt szerezni, amiben a játékok felújítása, cseréje is szerepelt. Szalay Imre polgármester érdeklődésünkre kifejtette: kevés játszóeszköz felel meg az előírásoknak az óvodában.

A decemberi határidőig próbálják a meglévőket felújítani, szabványosítani, de olyanok is lesznek, melyeket kénytelenek lesznek leszerelni.

Olvasóink írták

 • 9. EGY ANYUKA 2008. május 30. 06:29
  „Ha már a játszóterekről van szó szétlehetne nézni a Kapuvári lakótelepen.30éve ugyan így van ahogy most.3db hintából és 4 mászókából áll.Nem beszélve arról,hogy az ember bele felfordul a kosztól.Egy db pad van 20 anyukára az is a tűző napon.A gyerek ha homokozni akar ,vagy este tízkor v reggel hatkor tud.30 éve ellopták a csúszdát és azóta nem telt a városnak újjat venni.Igaz épült 2 új játszó,egy a Penny parkolóba.Hát vigye oda játszani az a gyerekét aki odatervezte,mert én nem szeretném elüttetni a gyerekem.Amásik pedig a gimihez épült hogy tudjanak hol randálírozni a gimisek.Tudjátok mi a szégyen hogy a határ egy köpésre van tőlünk és ezt látja mindenki.”
 • 8. András 2008. május 25. 12:12
  „miro132, REÁLIS

  Magyarország miniszterelnöke jelenleg gy. f. minden ami az utobbi 4 évben történt a gazdasággal vagy épp a falvakkal az az Ő ill kormánya nahmeg elődje bűne... sokkal inkább mint O.V.-é
  a mostani kormány olyan nagyivbe sz-- le titeket, vidékieket, mint ahogy Ti éltetitek őt azzal hogy a másikat fikázzátok”
 • 7. slave72 2008. május 24. 20:25
  „Realis......semmi gond,majd kereslek!!! Az e-mail cimed utan megtalallak. Igerem!!!”
 • 6. REÁLIS 2008. május 23. 21:52
  „Inni talán te szoktál slave 72 eszement felhuzott agyú alak.”
 • 5. slave72 2008. május 23. 21:43
  „Szia realis.......mit irtal??? Nem ertelek! Ittal??? Faludban??? HAHAHAHAHa................”
 • 4. reális 2008. május 22. 22:01
  „Mit kapott a falu Orbán Viktor minisztersége idején; pár pártkatona a híres Széchenyi terből amit saját célra használták fel.Egyébbként nagyon ostóba vagy mivel a rosszindulat süt belőled és még a legelemibb dolgokat sem tudod csak netezel mert a rSLAVEossz világban pénzed van és faludban megtanultál sírni.”
 • 3. slave72 2008. május 22. 17:16
  „miro132.........en nem vedem Viktort,de nyalazd mar ossze a kampos Fletto Ferit!!! Milyen ember az,aki csalassal kerul hatalomra??? Milyen ember az,aki a nyilvanossag elott kijelenti,hogy aki akar,mehet az orszagbol kulfoldre!!! Az a 50-100.000 fiatal magyar adoja nem lenne jo??? Ki tartja majd el az egyre jobban szaporodo nyugdijjasokat???? Talan a Fletto???”
 • 2. miro132 2008. május 22. 10:19
  „Tamo, nagyon gaz amit irtal. Szerinted OV jobb lenne ? A kis torpe diktator megmutatta hogy mit tud csinalni 4 ev alatt. Az eleg is volt belole...”
 • 1. tamo75 2008. május 22. 07:27
  „Hát igen a GY.F ellenes falu ennyi támogatást kap 0 csak.De leszez még így se.VESSZEN VESSZEN gy.f.Igaz még azt sem érdemli meg ,hogya nevét nagybetüvel írjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leader helyben és országosan

Rábaköz - A vidékfejlesztés legnagyobb programjának számító, úgynevezett Leader-csoportok… Tovább olvasom