Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Az áfaemeléstől tartanak a termelők

A tejágazatban dolgozók szerint rájuk nézve hátrányos lehet a forgalmi adó (áfa) kulcsának ötszázalékos emelése.
Az általános forgalmi adó kedvezményes kulcsának 15-ről 20 százalékra emelése ellen tiltakoznak a tejtermelők. A Tej Terméktanács szerint az ágazat minden résztvevőjét hátrányosan érinti az intézkedés. A szakmai szervezet levélben kérte az országgyűlési képviselők segítségét, hogy a tervezett drágítás a tejtermékeket ne érintse. A tiltakozó levelet a Tej Terméktanács elnökén kívül aláírta még a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára, valamint a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának elnöke is.

Az érdekvédők nehezményezik, hogy a kedvezményes áfakulcs növeléséről nem készült ágazati hatástanulmány. Úgy vélik, hogy a magyar tejtermelők a tervezett emelés hatásaként várható további ár- és termeléscsökkenést már nem tudják elviselni. Az áfa növelése esetén az ágazatban felgyorsulna a leépülési folyamat, további teret engedve a külföldi termékeknek. A tiltakozók példaként Szlovákiát említik, ahol a közelmúltban hajtottak végre hasonló intézkedést. Az ottani szakmai szervezet tájékoztatása szerint az áfa emelésének hatására a tejtermékek fogyasztásának csökkenése az első hónapokban 5–30 százalékos volt termékfajtától függően. A kereskedőkkel folytatott alkudozás végén az árcsökkenés végül is átlagosan 5 százalékos szinten stabilizálódott. A Tej Terméktanács a magyar termékek értékesítésének megfelelő piaci körülményeinek, illetve a termelő és feldolgozó vállalkozások biztonságos és kiszámítható gazdálkodásának biztosítását várják.

Még mindig a valódi érték alatt van az ár

Gábor Tamás, a magyarkereszt- úri gazdaszövetkezet nyugdíjas elnöke, aki a cég állattenyésztését továbbra is felügyeli, egyetért a „tejesek" álláspontjával. Mint fogalmazott, az árak akkor csökkentek drasztikusan, amikor hazánk az Európai Unióhoz csatlakozott.

– Még mindig a valódi érték alatt van a tej ára – fejtette ki Gábor Tamás. – Azóta minden, ami ezt az árat úgy növeli, hogy a pénz nem a termelőhöz kerül vissza, rontja az ágazat helyzetét. Ennek következménye, hogy folyamatosan csökken a tejfogyasztás, és emiatt országosan a tehénállomány is. Ennek a folyamatnak véget kellene vetni, valami idén meg is mozdult, de ez elsősorban a tejhiánynak köszönhető. A felvásárlási ár viszont valami miatt nem áll be a megfelelő szintre. Annyi javulás volt, hogy a gazdák ebben az évben valamivel magasabb kvótaalapú támogatást kapnak. A tavalyi 4,60 forint helyett 7 forint feletti összeget, ez azonban még igazából nem teszi helyre az ágazatot.
A külföldi tejbehozatalról Gábor Tamás megemlítette: Szlovákiából olyan minőségű tejet hoztak be, amely enyhén szólva is hagyott kívánnivalót maga után. Egy előnye, hogy olcsón kapta meg a feldolgozó, ezért a magyar termelő nem versenyezhet vele.

A fogyasztóra hárítják a többletet

Cserpes István kapuvári feldolgozó szerint az iparban „nincs annyi tartalék", hogy elviselje az ötszázalékos áfaemelést. Azaz, végül a fogyasztónak kell „fizetnie".

– A fogyasztók biztosan nem örülnének az emelésnek – mondta a Kisalföldnek a Cserpes-tejüzem tulajdonosa. – Előfordulhat, hogy a nagy multiláncok „kicsikarják" a feldolgozóktól, hogy ne legyen fogyasztói áremelés. Akkor viszont lehetetlen helyzet alakulhat ki, mert az ipar ezt az öt százalékot nem tudja kigazdálkodni. A fogyasztó viszont szintén nehezen visel el egy ismételt áremelést.
Szakemberek szerint áremelésre azonban mégiscsak szükség lesz, mert a feldolgozók kénytelenek lesznek a fogyasztóra áthárítani a többletköltségeket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelből fejlesztenék a várost

150 millió forintra emelkedik a csornai önkormányzat folyószámla-hitelkerete, illetve 112 millió forintos fejlesztési hitelt vesz fel a város. A képviselő-testület csütörtökön ülésezett. Fejlesztési hitel felvételéről, a városi szennyvíztisztító rekonstrukciójáról, útfelújításról és ingatlanértékesítésről döntött csütörtöki ülésén a csornai képviselő-testület. Az önkormányzat folyószámla-hitelkeretét is megemelték: 150 millió forintra. Tovább olvasom