Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Az adómentesség és a terület a vonzó

A rábaközi községek vezetői úgy vélik, az önkormányzatoknak kevés lehetőségük van arra, hogy munkahelyteremtő beruházásokat csábítsanak.

Törvény írja elő, hogy a települési képviselő-testületek gazdasági programot, fejlesztési tervet készítsenek. A dokumentumban az önkormányzatok hosszú távú fejlesztési elképzeléseit rögzítik. Gazdaságélénkítésről nincs szó a programokban, a községvezetők úgy vélik, arra nekik kevés lehetőségük van. Egyáltalán az önkormányzatok tehetnek-e valamit ezért?

– Keveset, gyakorlatilag semmit – jelezte egyszerre Takács Lajos, Dénesfa polgármestere. – A helyi vállalkozások száma minimális és esélyünk sincs arra, hogy újakat csábítsunk a faluba. Igaz, nem is a hozzánk hasonló kisközségek feladata a munkahelyteremtés, a gazdaság élénkítése. Mi abban tudunk segíteni, hogy lakhatást, kedvező feltételekkel házat tudunk biztosítani azoknak, akik a környékbeli városokban találnak munkát.

Ha valamilyen csoda folytán mégis jelentkezne befektető, akkor a fejlesztéshez területet tudunk biztosítani. A gazdasági programunk elkészült, kicsit kibővítve a most elmondottakat írtuk le. Persze, nehéz úgy ötéves terveket készíteni, hogy a szabályok, az előírások és feltételek szinte évente változnak hazánkban.
Dénesfán nincs iparűzési adó, hogy azzal se riasszák el a már működő vállalkozásokat. A Rábaköz legtöbb munkahellyel rendelkező községe Szany, 1500 dolgozó keresi kenyerét náluk.

Freund Anikó tizenöt éve a szanyi Interfa kft. munkatársa. A cég a Rábaköz legnagyobb foglalkoztatója, több mint hatszáz dolgozója van és folyamatosak a fejlesztések. Freund Anikó tizenöt éve a szanyi
Freund Anikó tizenöt éve a szanyi Interfa kft. munkatársa. A cég a Rábaköz legnagyobb foglalkoztatója, több mint hatszáz dolgozója van és folyamatosak a fejlesztések.


Ott kétszázalékos az iparűzési taksa. Németh Gergely polgármester úgy látja, az újabb fejlesztéseknek, beruházásoknak legnagyobb gátja, hogy már nincs megbízható munkaerő.

– Az ezerötszáz alkalmazottból hét-nyolcszáz a mikrotérségből jár Szanyba. A már működő cégek vonzzák az újabbakat, letelepedésüket az önkormányzat azzal tudja segíteni, hogy telephelyhez juttatja őket. Egy hátrányunk van, amin mint önkormányzat nem tudunk segíteni, a falunkat a 86-os főúttal összekötő út állapota. Kritikán aluli, pedig a fejlődés egyik legfontosabb feltétele lenne a jó megközelíthetőség – fogalmazott Németh Gergely.

Bősárkányban is elkészült a gazdasági program, ám a mozgástér ott is szűk. Szalay Imre polgármester úgy látja, a szakképzett munkaerő és a kedvező feltételekkel kínált ipari területek lehetnek előnyei a rábaközi községeknek.
– Egy-egy önkormányzatnak nincs sok konkrét lehetősége, hiszen az, hogy érkezik-e befektető, elsősorban nem rajtunk múlik – fejtette ki.

– Nekünk az a dolgunk, hogy az érdeklődők igényeit kiszolgáljuk. Annak idején negyvenhektárnyi területet jelöltünk ki ipari területnek, amiből két és fél hektárra három üzem települt. Még azzal próbáljuk segíteni a vállalkozásokat, hogy nem emeljük az iparűzési adó mértékét, 1,4 százalékon tartjuk.

„Manapság egy ipari beruházás nagyban függ a személyes kapcsolatoktól" – jelentette ki Kovács Teodóra. Rábacsécsény polgármestere arra utalt, hogy üzletemberek, cégtulajdonosok akkor fektetnek be kisebb településeken, ha oda baráti, esetleg rokoni szálak kötik őket.

– Munkaerőt tudnánk biztosítani, területünk is lenne, érdeklődő is volt már, a komoly szándék azonban hiányzott – tette hozzá. – Elkészült a gazdasági programunk, ám a munkahelyteremtésre nincs lehetőségünk, csak a beruházók támogatására. Például azzal, hogy falunkban nincs iparűzési adó.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enese kilépne

Csütörtökön este hat órától ülésezik a község képviselő-testülete a polgármesteri hivatalban. Tovább olvasom