Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ausztriába vágyik sok rábaközi szakács

A kapuvári Berg-szakiskola legnépszerűbb képzésén szakácsokat oktatnak. A végzősök nagy része nyugatabbra vállalna munkát, míg a megyében hiány van jó szakemberekből. Van, ahol belföldön is nyugati béreket adnak – több munkáért.
Idén második alkalommal rendezte meg a kapuvári Berg-szakiskola a megye szakácsképző szakiskoláinak versenyét. A több településről érkező diákoknak készíteniük kellett rábaközi húslevest gazdagon, kapuvári bicskás szeletet, csermajori töltött bordát és rakott palacsintát. A négyórás verseny végén a házigazdák csapata nyerte meg a vándorkupát.

– Nem véletlen, hogy ezen versennyel is próbáljuk felhívni a figyelmet arra, van egy szakma, mely nemcsak a hivatalos listákon szerepel hiányszakmaként, de a megyében is állandó téma a vendéglátósok között a szakácsok kérdése – mondta lapunknak Nagyné Szabó Nikoletta, a Berg-szakiskola igazgatója. A kapuvári intézmény 2007 óta modern gyakorlati konyhán oktatja a szakma fogásait, melyhez – hiányszakma lévén – tanulmányi ösztöndíj is társul Kapuváron. A szakoktatók terén is igyekeznek Kapuváron helytállni, többek közt Póczik Árpád, a Diána étterem egykori vezetője segítségével készülnek a diákok e szép szakma elsajátítására.

– Ezt a foglalkozást egyre többen választják, jelenleg több mint harmincan tanulják a szakmát – mondta az igazgató. Kiemelte, a Bergben már egyfajta elit képzéssé vált a vendéglátós szakma oktatása, diákjaik teljesítménye iskolán belül is kiváló. – A Bertók István vezette végzős szakácsosztály az egyik legjobb csapat, mely nemsokára kikerül az intézmény falai közül – fejtette ki Nagyné Szabó Nikoletta.

Dézsi András: A hiányszakma tanulói jobbára Nyugatra vágynak.
Dézsi András: A hiányszakma tanulói jobbára Nyugatra vágynak.

Hiába azonban a növekvő létszám, a végzős diákok nem itthon kamatoztatják tudásukat, Ausztria, Németország éttermei az itthoninál jobb fizetéssel várják a szakembereket. – Ez utóbbit csak megerősíteni tudom, a jól képzett szakács manapság aranyat ér szó szerint – fogalmazott lapunknak Szalai József, az egyik kapuvári vendéglő vezetője. A vendéglős azonban úgy véli, nem árt, ha a Nyugatra ácsingózó szakácsok kicsit számolnak is, hiszen a körülményeket figyelembe véve már nem akkorák a különbségek.

– Úgy gondolom, itthon egy jó szakács nettóban kereshet 200–250 ezer forintot, természetesen kint ennél többet, de oda el is kell jutni, a szezon végével pedig itthon felélik a kinti fizetést – tette hozzá.
Puska Miklós, egy Mosonmagyaróvár környéki vendéglő tulajdonosa meglepő kijelentést tett: náluk már nyugati béreket kapnak a vendéglátós szakemberek. – Azt is el kell mondani, hogy nemcsak megbecsüljük munkatársainkat, de a pénzért bizony nagyságrendekkel többet is kell dolgozni ebben a nagyon is embert próbáló munkakörben – fogalmazott a vendéglős.

– Húsz embert foglalkoztatunk, némi fluktuációval mi is számolunk, de meg kell jegyezni, az első három legstresszesebb munkakörben a szakács is benne van, csak képzeljük el, mikor több száz vendég beesik valahová és azonnal enni akar – mondta.

A nehézségeket a végzős szakácsok is ismerik, Kapuvárról nem egy esetben színvonalas szállodákba járnak szakmai továbbképzésre. Emellett a legjobbak már a továbbtanuláson törik a fejüket, hiszen a nagyobb szakmai tudást Nyugaton is jobban megfizetik, akár hajón, akár a legjobb szállodákban.

A höveji Dézsi Ádám a minapi versenyen győztes kapuvári csapat tagjaként elmondta, kezdetben informatikai pályára szeretett volna menni, ám a család ösztönzésére választotta a szakácsszakma tanulását.
– Szeretem a hasam is, de a vendégek elégedettsége inspiráló számomra – mondta a fiatal. A Berg után szeretne tovább tanulni, elsősorban itthoni munkát vállalna, de már elgondolkodott azon is, hogy nyugatabbra próbál szerencsét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel földben magyar halott

A mai utódok felelőssége, hogy miként őrzik és ápolják az első világháború hagyatékát. Bedécs Gyula,… Tovább olvasom