Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Augusztusban emelkedik a liszt ára

A búza minősége ígéretes, felvásárlási ára rendkívül magas szintről „rajtolt". A malmok pedig augusztus végéig várhatóan 25–40 százalékkal emelik a liszt árát.
Sajtóhírek szerint az idén évtizedes csúcsot döntenek a nemzetközi búzaárak a csapadékszegény időjárás és a nem éppen kedvező hosszú távú kilátások miatt. Nem jobb a helyzet Magyarországon sem, hisz a piaci árak tonnánként 32–38 ezer forint között alakulnak, s ez igencsak túlszárnyalja az elmúlt évi 26–27 ezer forintos kezdő szintet. Emiatt ismét drágulhat a liszt és a kenyér.

Legutóbb körülbelül egy hónapja beszélgettünk. Mi történt azóta, hogy ilyen magasságokba emelkedett a búza ára? – kérdeztük Csordás S. Tibortól, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójától.

Általános az aszály

– Sok minden történt és ezt először a francia, majd a hazai tőzsde is jelezte, szinte robbanásszerűen. S ezért az általános aszály okolható. Korábban is hangsúlyoztam, hogy a magyar árak alakulását leginkább a nemzetközi árak, a nemzetközi kereslet-kínálat befolyásolják. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős mennyiség hiányzik a románoknak, a bolgároknak és az olaszoknak, amit csak importból tudnak fedezni. Ebből is inkább a román, körülbelül egymillió tonnás hiány a meghatározó. Ezért nálunk az idén rendkívül magas szintről, tonnánként 36 ezer forintról indultak, és ma 38 ezer forintnál tartanak az árak. Emlékeztetőül annyit, hogy tavaly a tonnánkénti 26 ezer forintról indulva, tavaszra majdnem elérték a 40 ezer forintot.

A magasra kúszó búzaárak milyen hatást váltanak ki a Pannonmill Zrt.-nél?

– A hatás a liszt és takarmány oldalán lesz érdekesebb, mert ez jelentős emelést von maga után. Meglepetést okozott viszont a szlovák termelők reakciója. Részükről jelentős az érdeklődés.Az érdeklődés nemcsak az árszint miatt erősödött meg, hanem a biztos, rövid határidős fizetés miatt is. Így több felvásárlótelepet is nyitottunk odaát.Természetesen az ellátás szempontjából nem elhanyagolható idehaza a részben finanszírozott termeltetésünk sem. Ez egy biztos, kipróbált termelői bázis. Arányát jövőre növelni fogjuk és kiterjesztjük a durum és a rozs irányába is.

A minőség ígéretes

Milyen a minőség és a kínálat a céghez tartozó malmok körzetében?

– Az aratás épphogy elkezdődött, a minőség első pillantásra ígéretes. A termelők óvatosak, sokan még abban is bizakodnak, hogy megismétlődhet a tavalyi áremelkedés. Ennek ellenére, akiknek elegendő piaci információjuk van, azok jönnek és köttetnek az adásvételek. Az is igaz, hogy elegendő raktár van a termelők birtokában, s aki teheti, onnan értékesít. Az óvatosság oka még az is, hogy jelenleg nincs fedél alatt a termény fele sem, és az időjárás még tehet kárt a minőségben.

A becslések szerint idén 10–15 százalékkal kevesebb búza terem, ami legfeljebb négymillió tonnának felel meg. Ebből mennyi jut exportra, és mely országok érdeklődnek a magyar gabona iránt?

– Várhatóan kétmillió tonna körüli mennyiség lesz a magyar kereskedelmi készlet. Ez azonos azzal, amivel egy hónappal ezelőtt kalkuláltam. A legnagyobb érdeklődés Romániából várható, de nem elhanyagolható az olasz kereslet sem. Bulgária irányába a távolság miatt számottevő exporttal nem számolok.

25–40 százalékos áremelés

Ön szerint melyik hónapra tehető és milyen mértékű lehet a liszt árának emelése?

– A malmok oldaláról várhatóan augusztus közepére, végére befejeződik az áremelés, a mértéke 25–40 százalék lehet.

Lesz hatása az aratásra és az árakra a sokat emlegetett bioetanol- és biodízelprogramoknak?

– A biodízel a repce térnyerésén keresztül már érezteti hatását. Ez elsősorban a kukoricától vett el területet. A búza közel változatlan arányban marad a növények között, mert a pozíciója stabil. A bioetanol csak a kukoricát érinti, de főleg a következő évtől.

Van még szerepe az intervenciónak?

– Árzavaró hatása lehet, amikor a több millió tonnás magyar kukoricakészletet piacra dobják. Ez főleg a takarmánygabonák alacsonyabb árszintjét biztosítja. Ezen túl semmi, mert senki sem számol azzal, hogy a magyar szemesárak még egyszer erre a szintre esnek. Ehhez több évben rekordtermésnek kellene lenni itt is és a világban is.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér épülhet

Több millió forintos költséggel a kapuvári Fő téri park mellé új játszótér létesül. Az alpolgármester szerint – ha anyagi helyzetük engedi – a lakótelep is kap néhány játszóeszközt az év végéig. Tovább olvasom