Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Aug. 20. - Díjakkal ismerték el a térségünkért dolgozók eredményeit

A premontrei templomban emlékeztek meg első királyunkról hétfőn Csornán.

„Nem lehetünk elég hálásak Szent Istvánnak azért a sok mindenért, amit neki köszönhetünk. Legfontosabb: nemzetünk nem morzsolódott szét" – fogalmazott a Győr-Moson-Sopron megyei ünnepség szónoka, Gyopáros Alpár.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat idén Csornán, a premontrei apátság templomában emlékezett meg Szent István királyról. A megyei ünnepségen Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. A rendezvény ökumenikus igeliturgiával kezdődött.

Gyopáros Alpár beszédében II. János Pál pápa 1991-ben, a Hősök terén elmondott szavaira hívta fel a figyelmet: „Ti, kedves magyar testvéreim, legyetek tudatában annak a nagy szerencsének, melyet jövőtök számára az a szabadság jelent, amelyet visszafordíthatatlan módon megszereztetek. Becsüljétek meg és éljetek helyesen a szabadságotokkal."

– A történelem megmutatta, hogy a modern emberiség életébe olyan alapvető keresztény értékek épültek be, mint a személy méltósága, a szolidaritás, a szabadság és a béke. Nem lehetünk elég hálásak Szent Istvánnak azért a sok mindenért, amit neki köszönhetünk. Hogy nemzetünk a kora középkori népek viharos évszázadaiban egyáltalán megmaradt és nem morzsolódott szét. Hogy térségünk, sőt, kontinensünk vezető középhatalmává, katonai, gazdasági, társadalmi, de mindenekelőtt szellemi, lelki szempontból erős, egységes nemzetté válhattunk. Törvényeivel megteremtette a belső békét, megszervezte a közigazgatást. Mi, csornaiak is hálásak lehetünk, hiszen az ő Krisztus melletti elkötelezettségének köszönhetjük, hogy halála után alig egy évszázaddal már itt voltak nekünk fehér kanonokaink. A fehér barátok voltak azok, akik a történelemben sokszor megmutatták: ha erős a hitünk, mindannyian egy kicsit államalapítók lehetünk – fogalmazott Gyopáros Alpár.

A megyei közgyűlés idén őket tüntette ki (balról): Cserpes István, Farkas Katalin, dr. Kovács Péter, Varga Lászlóné, Csitei Gábor, Várszegi Asztrik, dr. Pusztai Judit, Macher Zoltán, Páder Vilmos. A k
A megyei közgyűlés idén őket tüntette ki (balról): Cserpes István, Farkas Katalin, dr. Kovács Péter, Varga Lászlóné, Csitei Gábor, Várszegi Asztrik, dr. Pusztai Judit, Macher Zoltán, Páder Vilmos. A képről Marton József hiányzik. Fotó: Cs. K. A.


Az ünnepség további részében a megyei közgyűlés által alapított díjakat adták át. A Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag kitüntető címet dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vette át Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől. A megyei térségfejlesztésért Gróf Széchényi Ferenc-díjban részesült Macher Zoltán, a Pannon-Víz zrt. nyúli üzemmérnökségének vezetője. A megye közoktatásáért Péterfy Sándor-díjat kapott Dr. Kovács Péter címzetes egyetemi docens. A közművelődésért Dr. Kovács Pál-díjat Csitei Gábor, a Kapuvári Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója érdemelte ki. A megye művészetéért Kormos István-díjjal ismerték el Farkas Katalin höveji csipkekészítő munkáját. Az egészségügyért Dr. Petz
Aladár-díjat dr. Pusztai Judit csornai háziorvosnak, a szociális ellátásért és gyermekvédelemért Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat Marton Józsefnek, Pannonhalma plébánosának ítélték oda. A megye sportjáért Bauer Rudolf-díj Páder Vilmos sportújságírónak járt. A közigazgatásért Dr. Csizmadia Andor-díj idei kitüntetettje Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyugat-dunántúli főigazgatója lett. A megye gazdaságáért Meller Ignác-díjat a Cserpes Sajtműhely Kft. tulajdonosa, Cserpes István vehette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár-Garta: háromnapos ünnep a 350. évfordulón sok-sok fotó

Kapuvár gartai városrésze a napokban ünnepelte alapításának háromszázötvenedik évfordulóját. Tovább olvasom