Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Átvilágítják az intézményeket

Intézményhálózatának ésszerűsítését tervezi a kapuvári önkormányzat. A képviselő-testület legutóbbi ülésén arról határoztak a város vezetői, hogy először a zeneiskola és a művelődési központ gazdálkodását világítják át.
Művelődési ház: Szakértők világítják át többek között ennek az intézménynek a működését is. Hámori György
A közművelődés biztosítása az önkormányzatok számára törvény által előírt kötelezettség. Az effajta szolgáltatás azonban szinte mindenhol veszteséges vagy jobb esetben is csupán nullszaldós. A kapuvári önkormányzat most azt tervezi, hogy gazdaságosabb formában működteti tovább a zeneiskolát és a Rábaközi Művelődési Központot és Könyvtárat. A részletekről Hámori György, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke adott tájékoztatást.

– Az országban már számos példa van arra, hogy a városi önkormányzatok a közművelődési intézményeiket más formában működtetik, például közhasznú társaságnak (kht.) adják át – mondta bevezetőjében Hámori György. – Kapuvár esetében a helyzet annyiban különleges, hogy a művelődési központtal közös szervezeti egységet alkot a könyvtár, amit viszont a törvény szerint nem lehet önkormányzati kézből kiadni. Marad tehát kizárólag a művelődési központ és a zeneiskola, amelyeknél első lépésként szakmai és gazdasági átvilágítást végzünk el, szakértő bevonásával. A vizsgálat feladata lesz megállapítani, hogy a két intézmény működetése milyen keretek között a legideálisabb. Az is előfordulhat persze, hogy minden marad a régiben, mert ez a célszerűbb.

Hámori Györgytől megtudtuk: hattagú munkacsoportot is létrehoztak, amely felügyeli a vizsgálatot és annak eredményétől függően tesz javaslatot a továbbiakban. Ennek tagjai Devecseri Zoltán, a művelődési ház igazgatója, Vinkovics József oktatási felügyelő, illetve a város három művészeti csoportjának a – fúvószenekar, a Haydn-kórus, a Kapuvár néptáncegyüttes – képviselője, valamint egy szakértő. Ha a szakmai vélemény a kht.-t javasolja, akkor pályázatot írnak ki, melynek lebonyolítása szintén a munkacsoport feladata lesz.

Az elképzelések szerint az eljárás a jövő év második felében fejeződik be, akkor kiderül, milyen formában működik tovább a kapuvári zeneiskola és a Rábaközi Művelődési Központ.

A kapuvári zeneiskola éves költségvetése 34 millió forint, ebből 15 milliót saját forrásaiból az önkormányzat biztosít. A művelődési központ és könyvtár évente 44 millió forintból gazdálkodik, amiből 12 millió az állami normatíva, 23 millió az önkormányzati „apanázs", a fennmaradó összeg az intézmény saját bevétele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minőségi felárat várják

A rábaközi uborkatermelők eddig nem kapták meg a leadott terménymennyiség után járó minőségi… Tovább olvasom