Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Átszervezésekről döntöttek a testületi üléseken

Hétfőn délután tartotta júniusi rendes ülését Csorna képviselő-testülete. Kapuváron az átalakítás során igyekeznek minden pedagógust megtartani, a testület előtt csak egy dolgozó leépítését említették, aki nyugdíjba vonul.

Csorna

Elsőként a város több pontján bevezetendő forgalmirend-változásról határoztak a képviselők. A döntés nyomán egyebek mellett egyirányúsítják a József Attila utcát a Volán-pályaudvartól a Mátyás király utca csatlakozásáig. Ezután módosították az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendeletet, amire több más tényező mellett a központi költségvetési támogatások változásai miatt volt szükség.

A legfajsúlyosabb téma a nevelési-oktatási intézmények átszervezése, valamint a csoport- és osztálylétszámok meghatározása volt. Az írásos anyaghoz Turi György polgármester fűzött szóbeli kiegészítést, Abdai Imre képviselő pedig véleményt. Az átszervezéssel 26,5 státust is leépítenek, így az éves megtakarítás várhatóan mintegy 60 millió forint lesz, melynek hatása a jövő év második felében lesz érzékelhető.

Átszervezik a polgármesteri hivatalt is: az eddigi hat helyett négy osztály látja el a feladatokat. Az átszervezés során hét álláshely szűnik meg.
A hétfős létszámcsökkentéssel és két osztályvezetői besorolás megszüntetésével elérhető megtakarítás évente 23–24 millió forint. A kiadáscsökkentés várhatóan 2008 márciusától jelentkezik.

Döntöttek az önkormányzati intézmények dolgozóinak juttatásairól is. Például július elsejével hatályon kívül helyezik a dolgozók lakásépítésének, illetőleg vásárlásának munkáltatói támogatásáról szóló szabályzatot.

Elfogadták a képviselők az önkormányzat közútfejlesztési koncepcióját a 2007–2010-es évekre vonatkozóan. Jóváhagyták a megyei közgyűlés elnöke és a megye kilenc városának polgármestere által kötött együttműködési megállapodást és módosították a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft. alapító okiratát. Ennek lényege, hogy július 2-től kezdődően határozatlan ideig Berzlánovicné Nagy Eszter látja el az ügyvezetői teendőket.

Végezetül Turi György polgármester és Háncs Károly képviselő köszönetet mondott a nyugdíjba vonuló dr. Balogh László titkársági osztályvezetőnek és a munkahelyet váltó Stipkovits Tamás városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetőnek több éven át végzett munkájukért.

Változások augusztus elsejétől

A nevelési-oktatási intézmények átszervezésének időpontja
augusztus elseje. A létrehozandó intézmények: Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, melynek tagintézményei a Széchenyi István Körzeti Általános Iskola és a Kerényi György Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvoda. A Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményegységei lettek a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola és a Szilágyi Erzsébet Kollégium. Maradt a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint a Kossuth Lajos Szakiskola. A Csornai Középiskola, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási és Általános Iskola, Óvoda elnevezésű többcélú integrált intézmény – Csornai Nevelési és Oktatási központ – július 31-ével megszűnik. 

 

 

 

 
Kapuvár


Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatójának beszámolójával kezdődött a kapuvári képviselő-testület ülése. Elhangzott: a Kapuvárt érintő járatokon észrevehető az utasszám és ezzel együtt a megváltott bérletek számának csökkenése. Pócza Mihály ennek okaként a helyi foglalkoztatottság csökkenését jelölte meg.

A képviselők tárgyalták a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletet is. Ennek egyik új eleme az, hogy közterületet esetleges bontása után az eredeti állapotába kell visszaállítani. Horváth Ferenc (MSZP) képviselő azonban hozzátette: minden rendelet annyit ér, amennyit betartatnak belőle.

A testület második körben tárgyalta a város két általános iskolájának összevonását. A kialakítandó Kapuvári Térségi Általános Iskola igazgatói állására Harmath Lajost szemelte ki a városvezetés, a Széchenyi  igazgatója, Horváth László igazgatóhelyettesként vezeti az intézményt.

Hámori György polgármester hangsúlyozta: az iskolák összevonását  gazdasági szükségszerűség motiválta, hiszen havonta hétmillió forinttal többet fizet ki az önkormányzat a fenntartásra, mint a befolyó állami normatíva. 

– A következő tanév szolgál a két intézmény közös programjának kidolgozására – tette hozzá a polgármester. A város egyéb intézménytársulásairól szólva elhangzott, hogy a höveji óvoda kilép a kapuváriakkal kötött társulásból, más településsel oldják meg óvodájuk fenntartását, Babót viszont Kapuvárral „közösködik".

A képviselők határoztak arról is, hogy az ipari parkban több jelenlegi külső parcellát nyilvánítanak belterületté, ezáltal is egységes területet ajánlhatnak a reménybeli befektetőknek. Az önkormányzat határozott a volt rendőrség melletti egykori ügyvédi iroda eladásáról. A helyiséget kétmillió-nyolcszázezer forintért értékesítik.

Az első forduló sikertelensége után másodszori nekifutásra, de szintén eladják a házhelyi iskola épületét, az önkormányzat nettó negyvenegymillió forintot kér az ingatlanért. A jelenlegi bérlő, a Vocational alapítvány már szándéknyilatkozatot tett az épület megvásárlására. A testület megszavazta egy városi csendrendelet kidolgozását, a jegyző által elkészítendő anyag a következő ülésen kerül a városatyák elé.

A képviselők zárt ülésen szavaztak két városi intézmény igazgatói posztjának betöltéséről. A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium vezetői posztjára csak egy aspiráns, a jelenlegi igazgató, Bernád Csaba jelentkezett, akit a testület egyhangúlag választott meg.

A Rábaközi Művelődési Központ vezetői helyére viszont hárman is jelentkeztek. A másodszor kiírt pályázat nyomán a testület végül egy ellenszavazattal a jelenlegi megbízott igazgatót, Nagyné Henye Zsuzsannát erősítette meg beosztásában. A kinevezés öt évre szól.

Haszonits József, Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Off-road negyedszer

Az immár negyedik, megrendezésre kerülő és lapunk által is támogatott versenyre idén rekordszámú versenyző jelezte érkezését a csermajori iskolában berendezett versenyközpontba. Tovább olvasom