Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Átmeneti megoldásnak tekintik a bérlakást

Csorna önkormányzata lakásprogramjában újabb bérlakások kialakítása szerepel. Legutóbb pályázatot nyújtott be a város, amiből akár három új otthon is kialakítható.
Bérlakás felújításához pályázik támogatásért a csornai önkormányzat. A Holcim Hungária Otthon Alapítvány kiírásán vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni, a bérlakásállomány növeléséhez vagy meglévők korszerűsítéséhez. Az elképzelések szerint a Béke utcában, városi tulajdonban lévő ingatlant fejlesztenék a megnyert pénzből.

Három lakás, 7,5 millióért

Jelenleg üresen áll a komfort nélküli, megromlott állagú, több, külön helyiséget tartalmazó ház.

Ha minden a tervek szerint alakul, három lakást alakíttat ki benne az önkormányzat. Egy 38, egy 60 és 44 négyzetmétereset. Az építkezés összköltsége 7,5 millió forint lenne, melynek felét igényli pályázaton a város.

Csornán a beruházással 123-ra emelkedne az önkormányzati bérlakások száma. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 2002-től 2005-ig negyvenöt új bérlakással lett gazdagabb a település. Időközben több ingatlanját felújíttatta az önkormányzat. A lakások bérbeadását helyi rendelet szabályozza. Igényelni lehet szociális, jövedelmi és vagyoni helyzet alapján, de rendelkezésre állnak költségelvű otthonok is.
A csornai önkormányzat lakáskoncepciójában szerepel, hogy a továbbiakban fejleszteni kell a lakásállományt, illetve a meglévő ingatlanok állagmegőrzéséről gondoskodni.

Később saját otthont

Nagyné Pozsgai Anna férjével és kislányával az egyik Gyöngyvirág utcai bérlakásban él. Ők komolyan vették, hogy ez csak átmeneti állapot és rövidesen új, saját otthonba költöznek.

– Esküvőnk után albérletben laktunk, aztán jött az önkormányzati lehetőség és a Gyöngyvirág utcába költöztünk. A lakás ugyan kicsi, de hármunknak megfelel és a költségek elfogadhatók. Mindenképpen szerettünk volna azonban saját otthont, és ez a tervünk, ha minden jól megy, hamarosan megvalósul – vázolta helyzetüket.
Nagyék Csornán vásároltak családi házat, átépítik, felújítják és amint kész lesz, ismét költöznek.

– Természetesen nagyon jó, hogy az önkormányzat bérlakással tudja segíteni a fiatalokat – folytatta Nagyné Pozsgai Anna. – Mi is kihasználtuk, hiszen így mégiscsak külön vagyunk, önállóan élhetünk. De az igazi azért a saját lakás, ami ugyan sokba kerül és sok fáradsággal jár, de megéri.

Cs. K. A.

Kapuváron nem tervezik

Kapuváron jelenleg 66 önkormányzati tulajdonú lakás van, ebből 61-et adtak ki szociális alapon. A település vezetői nem tervezik újabb ingatlanok beszerzését vagy építését. Amint azonban számukra is kedvező pályázati lehetőséggel találkoznak, reagálnak a kiírásra.
Nagyné Pozsgai Anna és kislánya, Zsófi is alig várja, hogy saját otthonba költözhessenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művelik a földet, odafigyelnek a vadállományra

Lejártak 2007. február 28-tól az 1997-ben tíz évre megkötött vadászati haszonbérleti szerződések, üzemtervek. Átrendeződtek a vadászterületek határai, sok esetben a vadászati jog gyakorlója is változott. (Kisalföld, 2007. március 1.) A megyében az addigi 54 vadászterület helyett 66-ot alakítottak ki. A területek újraosztását a vadgazdálkodási törvény tízévenként engedi meg.
Tovább olvasom