Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Átlagos terméssel jobb árat érhetnek el a hazai termelők

Nem lesz terméscsúcs sem a zöldség-, sem a gyümölcstermesztésben, sem itthon, sem Európában. A hazai gazdák éppen ezért eredményes évre számíthatnak.

Bősárkányban kilencedik alkalommal rendezték meg a Zöldségnapot. Családi János, a szervező Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke elmondta: szövetkezetük 2003 óta működik, jelenleg 75 tagjuk van. Az elmúlt tizenkét évben a térség meghatározó gazdálkodó szervezete lettek.

Komoly vagyonnal rendelkezik a cég, telephellyel, a csomagoláshoz szükséges gépekkel. Emellett biztos piacokat tudhatnak magukénak.
A kezdetekhez képest átalakult a szövetkezet termékköre. Míg eleinte a ribizli és a vöröshagyma volt a legfontosabb termék, ma már a vöröshagyma és az alma. E két növény biztosítja egyébként a TÉSZ forgalmának 70 százalékát. Családi János hozzátette: részt vesznek az iskolagyümölcs-programban, naponta 22.500 gyereknek biztosítanak ivólevet, illetve gyümölcsöt.

A bősárkányi találkozón Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a friss rendeleteket ismertette, például a TÉSZ-ek nemzeti támogatásáról szólót. Felhívta a figyelmet a gazdálkodók összefogására, mert – mint kifejtette – ez egyre fontosabb az ágazatban. Példaként a meggyhelyzetet említette, amikor a termelők közös kiállása révén a kezdetben alacsony felvásárlási árat sikerült felemelni.

Szemerits Attila, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője a külföldről érkező növénykárosítókról tartott előadást. Figyelmeztette a termelőket: ha gazdaságukban gyanús jeleket észlelnek, azonnal értesítsék az illetékes hatóságokat, hogy időben léphessenek. Rácz Attila minőségellenőr a zöldségek és gyümölcsök közúti és telephelyi ellenőrzéséről beszélt, ismertetve a gyakori hibákat. Külön kiemelte a szállítás során az áru helytelen jelöléséből eredő gondokat. A Zöldségnap vendégei az EKÁER-rendszer gyakorlati alkalmazásáról is hallhattak beszámolót Szabó Tamástól, a Hanság–Fertőmenti TÉSZ munkatársától.

Az aktuális piaci helyzetről Családi János még elmondta: a termésmennyiség mind a zöldség-, mind a gyümölcságazatban átlagosnak, esetleg kicsivel az alattinak mondható. Ezért az átvételi és felvásárlási árak a szokásosnál valamivel jobban alakulnak idén. Legalábbis az eddig betakarított és leszüretelt kultúráknál ez volt jellemző.

„Úgy tűnik, Európában sincs gyümölcscsúcs, egyetlen fajtából sem jeleztek átlag feletti termésmennyiséget. Ezért a magyar gazdák is bízhatnak abban, hogy eredményes évet zárhatnak idén. Külső körülmények persze, például az időjárás, ronthatnak a helyzeten" – fogalmazott Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Focitornával emlékeznek Bágyogszováton

Kilencedik alkalommal emlékeztek meg labdarúgótornával a helyiek a község szülöttjéről, Horváth… Tovább olvasom