Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Átképzéssel könnyebb volna az álláskeresés

Beled - Fizetős képzéseket indított az uniós támogatásból létrehozott beledi felnőttképző centrum. Az aktív dolgozók többen járnak a képzésekre, mint az álláskeresők, holott inkább az utóbbiaknak lenne nagyobb szükségük rá.
– Immár térítéses képzésekkel folytatjuk azt a felnőttképzési programot, melyet közel harmincmillió forintos uniós támogatással, 2006 tavaszán kezdtünk el – mondta el a Kisalföldnek Mórocz Ildikó, a beledi felnőttképzési centrum munkatársa. A program célja többek között az volt, hogy kialakuljon a dél-rábaközi térségben egy felnőttképzési bázis, segítve a térségben élők versenyképességének javulását a munkaerőpiacon. – Hosszú távú célunk a felnőttképzés folyamatos – immár térítéses – fenntartása a piaci igényekre épülve – fogalmazott a képzés felelőse.

Az uniós támogatásból ötmilliót az Általános Művelődési Központ (ÁMK) villamos hálózatának fejlesztésére fordítottak, másfél millióból számítógépeket, projektort és egyéb technikát vásároltak, közel kilencszázezret pedig az oktatóterem bútoraira költöttek.

A kezdeti eredmények nyomán – vélhetően a térítésmentesség megszűnésével – a jelentkezők száma elmarad a várakozásoktól.

Beledi felnőttképző centrum: Több jelentkezőt várnak az új programokra, képzésekre a szervezők.
Beledi felnőttképző centrum: Több jelentkezőt várnak az új programokra, képzésekre a szervezők.

A projekt alig két éve alatt közel hatvanan vettek részt a számítógépes és a képességfejlesztő tréningeken, a program idei, tavaszi zárása után közel ugyanennyien választották a beledi felnőttképzési centrumot az első szakma megszerzéséhez. Az államilag támogatott képzéseken jobbára belediek, cirákiak vettek részt, ám a takarítóképzésen például kapuvári hallgató is részt vett. Továbbra is népszerű a számítógépes képzés, valamint a szövegszerkesztői és internetes ismereteket adó kurzus is.

– Előrelépésnek tekintjük azt, hogy egy helyi gazdasági egység a felnőttképzési centrumot kérte fel, hogy dolgozói részére német nyelvi tanfolyamot szervezzen – tette hozzá Mórocz Ildikó. Elmondása szerint a számítógépes és német nyelvi képzéseiket a továbbiakban is folytatják és reméli, szolgáltatásaikat nagyobb mértékben veszik igénybe a környék vállalkozásai.

A dél-rábaközi felnőttképzési centrum statisztikáiból még egy érdekesség kiolvasható. A program indulása óta jóval magasabb – közel száz – az aktív dolgozók részvétele a tanfolyamokon, mint az álláskeresőké, akik közül a jelentkezők száma nem éri el az ötvenet.

Olvasóink írták

  • 2. Rodin 2008. szeptember 24. 14:16
    „A pénztelen munkanélküliek, álláskeresők nem tudnak több tízezres tanfolyamot megfizetni, inkább a munkaügyi hivatal által szervezett ingyeneset választja, ami mellett megkapja a minimálbért, útiköltség-térítést és ráadásul munkaviszonynak számít. A beledieknek inkább a hivatallal kellene egyezkedniük sopánkodás helyett.”
  • 1. Vuk 2008. szeptember 23. 17:47
    „A harmincmillios uniós támogatás Beleden semmit nem ért. Az ott szerzett ismeretekből senki nem profitált , kivéve egy, két embert aki oda volt bejelentve,különböző menedzseri , asszsztensi állásra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a csornai demonstráció

Csorna - A 85-ös és a 86-os főutak bevezető szakaszain félpályás lezárásokkal tiltkoztak a csornaiak… Tovább olvasom