Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Átiratkoztak a tanító nénivel

Csornán egy osztály átlépett a Széchenyiből a Rákócziba, mivel leváltották a tanítónőt. A szülők érthetetlennek tartják a leváltást, mások azt állítják: a politika már az iskolákba is befurakodott.
Csornán egy tanuló kivételével egy teljes osztály – a 3. c – elhagyta az önkormányzat által nemrég létrehozott nevelési és oktatási központ tagintézményét, a Széchenyi-iskolát. A gyerekek – akik tanítójukkal együtt távoztak – a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában folytatják tanulmányaikat.

Fehér Lászlóné, a befogadó Rákóczi-iskola igazgatója megerősítette, hogy a tizennyolc gyerek és a tanítónő az általa vezetett intézményben kezdte meg a tanévet, ám bővebben nem kívánta kommentálni az esetet. Csupán annyit mondott, hogy a szülők kérésére befogadták az osztályt és a tanítónőt. Az érintett nevelő nem kívánt nyilatkozni.
Pájer Imre, a csornai oktatási központ megbízott igazgatója sajnálja, hogy egy egész osztály hagyta ott a Széchenyit.

Hosszabb távon pedagógusmunkahelyet is érint

– Ez több szempontból is sajnálatos – mondta –, hisz nemcsak arról van szó, hogy egy osztály elment, hanem pedagógus-munkahelyekről is. Azzal, hogy a nebulókkal elment a tanító néni is, ebben az évben veszélybe került legalább egy pedagógus-munkahely. Hosszú távon pedig jóval több, mivel ez az osztály az eljövendő években is hiányozni fog. A másik dolog, hogy a Széchenyi élén új vezetés áll és mint mindenki, ők is követhetnek el hibát. Az új vezetésnek is becsúszott egy rögtön az elején, a tantárgyfelosztásnál. Az a vezető, aki ezt készítette, belátva a tévedését, azonnal le is mondott. De úgy érzem, hibázott más is, mert annak a bizonyos alakuló értekezletnek a menete nem a szokásos szolgálati úton zajlott, vagyis az érintett tanítónő nem az iskolavezetés következő lépcsőjéhez fordult, hanem még az értekezletről – talán SMS-ben – mozgósította a szülőket, akik át is léptek az iskolavezetésen. Ez azt is jelentette, hogy a folyamatok más térre terelődtek, kicsúsztak az oktatás teréről máshová.

„ Amúgy ez így történt"

Pájer Imrének felvetettük, hogy a terjedő hírek szerint a leváltási ügynek politikai vetülete van, hisz az osztályt egy olyan tanítónő kapta volna meg, akinek a férje önkormányzati képviselő és az MSZP vezette koa- lícióhoz tartozik. A megbízott igazgató erre azt válaszolta: bizonyára a városban jobban tudják a tantárgyfelosztást, majd hozzáfűzte: „amúgy ez így történt".

Pájer Imre szerint a Széchenyit ért erkölcsi veszteséget nehéz felmérni. Azt viszont cáfolta, hogy ehhez az ügyhöz bármi köze lenne az intézményintegrációnak.

A polgármester kompromisszumos megoldást ígért

Az iskolaváltó szülők, Tonkóné Pődör Judit, Temesfői Tamásné, Kondorné Farkas Mária és Lelkes Zsolt érdeklődésünkre kijelentették: nem léptek át az iskolavezetésen, hisz a Széchenyi-iskola vezetője küldte őket a polgármesterhez.

Tonkóné Pődör Judit elmondta: a tanév kezdete előtt egy héttel tudták meg, hogy leváltották az eddigi osztályfőnököt és más viszi tovább az osztályt, holott első osztályban arra kaptak ígéretet, hogy a felmenő oktatási rendszerben a gyerekek négy évig vele lehetnek. A tanítónővel szakmai és egyéb probléma nem volt, a gyerekek is ragaszkodtak hozzá, mivel a legjobbat tudta kihozni belőlük. Ezt az is bizonyítja, hogy 4,8-es az osztályátlaguk. Ezért úgy gondolták, hogy összefognak, megpróbálnak tenni valamit.

– Először a Széchenyi-iskola új vezetőjéhez mentünk, szerettük volna hallani a leváltás okát – fűzte hozzá Tonkóné. – Azonban se szakmai, se más indokot nem tudott felhozni, ezért megkérdeztük, ki a kompetens ebben az ügyben. Azt mondta, az intézmény fenntartója az önkormányzat, keressük meg a polgármestert.

– Megkértük a polgármester urat, hogy a gyermekeink érdekében segítsen – kapcsolódott a beszélgetésbe Temesfői Tamásné. – P kompromisszumos megoldást ígért, ám ez nem történt meg.
A szülők a múlt hét csütörtökjéig reménykedtek, hogy megoldódik a probléma. Miután egyértelművé vált számukra, hogy nem várhatnak kedvező fordulatot, még aznap a tizennyolc tanuló bizonyítványát átvitték a II. Rákóczi katolikus iskolába, ahol át is vették a gyerekeket.
„ Nem szeretnénk botrányhősök lenni, s úgy gondolom, ez az ügy nem lett volna, ha a Széchenyi vezetése megoldást próbált volna keresni. A szülőket számos esetben kérték társadalmi munkára, s ahol tudtunk, segítettünk. Ezek után joggal elvárnánk, hogy ha tizennyolcan felvetünk ilyen kérdést, azzal komolyan foglalkozzanak, ami nem történt meg. Ezért vittük át a gyerekeket a másik iskolába."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen búcsúztatták a jó időt

Mintegy ezer csornai búcsúztatta együtt a nyarat szombaton a termálfürdőben megrendezett Nyárutó… Tovább olvasom