Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Átalakulóban a vízi világ

A Rába folyó sorsáról számos hír látott napvilágot mostanában. A Balaton Fejlesztési Tanács tervei szerint a Rábából pótolnák a tó medréből hiányzó vízmennyiséget. Túránkon a folyó mentét jártuk be, hogy megtudjuk az ottélők véleményét.
Csehi Pali bácsi: Volt, hogy öt mázsa halat is fogtak egy éjjel.
A Rábaközben élők érthetően felkapták a fejüket a folyójuk megcsapolásáról szóló elképzelés hallatán, és ahol lehet, tiltakoznak.

Bécsből is kirándultak ide

A Rába megyénket Rábakecöl alatt éri el. A község ártéri erdei már a múlt század húszas-harmincas éveiben is népszerűek voltak, még a bécsi kirándulók körében is. Mostanra azonban eltűntek a külföldi turisták, de a magyarok sem nagyon mutatkoznak. Az önkormányzatnak évek óta kész terve van egy csónakkikötő kialakítására, és erre a környezet is ideális lenne, hiszen a környéken egy horgásztó is található, ahol sátorozni is lehet.
Vágnál előbb a holtágat – mely kiváló pecázóhely – hagyjuk el, majd a híd előtt térünk rá a töltésre. (Ez persze szabálytalan, hisz engedély nélkül nem lehetne felhajtani, de most szerencsénk van: nyitva a sorompó.) A téli aléltságából éledő madárvilág: barázdabillegetők, örvös galambok, egerészölyvek kísérik utunkat. A hullámtérben fácánokkal is találkozunk, amik az autó hangjára felkapják fejüket és néhány méteres futás után röppennek a levegőbe. A töltéstől balra őzcsapat vág keresztül a szántón, hozzáértők szerint idén a megszokottnál is több van belőlük. Bármilyen hihetetlen, az egyik ártéri árokban még havat is találni, noha a hőmérő már húsz fokot mutat.

Nézelődő horgászok

Rábasebeshez érve a Széchenyi család vadászkastélyának látványa fogad bennünket. Az egykor szebb napokat is megélt épület körül nem tűnik rendezettnek a nagy park, gazos a teniszpálya salakja is. A község határában a part nem igazán alkalmas a kikötésre, így aztán a vízi turisták sem sűrűn fordulnak elő a településen. Itt inkább a kastély lenne a vendégcsalogató, de eddig sajnos nem akadt olyan gazdája, aki hosszú távon megfelelően tudta volna működtetni. Így egyelőre a sebesiek sem használhatják ki a kúria előnyeit.
Rábasebes után Szany következik, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határán kúszik a folyó. A keszői hídnál egész szigetet képez a sok uszadék fa, száraz lábbal lehetne a túlpartra jutni rajta. A híd másik oldalán tetszetős hétvégi házak sorakoznak egymás mellett, mozgás viszont még nem látszik a környéken. A parton két horgász nézelődik egykedvűen, ám egyelőre csak horgászbot nélkül. Mint mondják, felesleges lenne „lógatni", mivel a halak ilyenkor még „alszanak". Hallottak ők is az elterelés tervéről, és persze nem értenek egyet vele. A Szigetközt emlegetik, mint rossz és elrettentő példát.

Kerítőháló, bokorszák,

likászás


Haladva a töltésen, Sobor látképe tűnik fel a két templomtoronnyal. Ha minden az elképzelések szerint alakul, tavasszal egy Rába-napot szervez itt az önkormányzat figyelemfelhívó célzattal, segélykiáltásként a folyóért, tiltakozásképpen az elterelés miatt. A sobori halászok annak idején a pápai és a győri piacra vitték eladásra a kifogott halat. Volt, hogy egy éjjel öt mázsát is fogtak. Mindezt az „utolsó" sobori halász, Csehi Pali bácsi mesélte el.

Öt mázsa halat is fogtak

– Hetente két-három éjjel Nicknél szálltunk ladikba, három bátyámmal és Csőre Pista bácsival, és egészen Soborig ereszkedtünk le a folyón – idézte fel érdeklődésünkre a több évtizedes eseményeket Pali bácsi. – Kerítőhálóval, bokorszákkal halásztunk. A halakat „bárkába" gyűjtöttük, amiben a hal végig vízben van, vagyis lehet azt mondani, hogy hazáig úsztattuk őket. Rengeteg volt belőlük, harcsa, fogas, süllő, ponty, keszeg, márna, volt, hogy öt mázsát is összeszedtünk. Ez ment egészen addig, amíg 1953-ban lemérgezték a Rábát, egy cukorgyár engedett bele valamilyen anyagot. Akkor az összes kipusztult. Aztán szoktunk „likászni" is. Ameddig tudtunk, besétáltunk a vízbe, és tapogattunk, megsimogattuk a halat, rövidesen már kaptuk is ki a víz fölé. Manapság nem nagyon járok ki, csak az unokákkal, szomorú látvány, hogy mennyire halódik a folyó. És még ezt is meg akarják csapolni? Szamár ötlet, akárki is találta ki.
Sobor után Árpás a következő állomás, egyedülálló vízparti Árpád-kori templomával. Az impozáns épület sok vízi túrázót késztet megállásra.

Kiszáradnak a kutak is

– Azt kellene elterelni valamerre, akinek ilyen ötletek jutnak az eszébe – summázza tömören véleményét egy idős férfi, akivel a templom tövében találkozunk. Nevét nem árulja el, de hogy nagyon szereti a Rábát, az látszik rajta. – Hiszen így sincs benne víz, és ha még csapolnak is le belőle, akkor tényleg vége lesz ennek a folyónak is.
A férfi elárulja még, hogy régen rendszeresen fürödtek a folyóban, de mára ez a szórakozása is elmaradt a fiataloknak, hiszen a víz sekély, és bizony a tisztaságával is akadnak gondok.
Bancsó Gyula hivatásos vadászként harmincöt éve járja a környéket, többek között a Rába-partot is. Szívéhez nőtt a táj.
– Emlékszem, régen a tavaszi árvíz vitt magával mindent – mondta. – Aztán, amikor az ár levonult, kosárszám szedtük össze a halakat, hogy visszavigyük őket a mederbe, persze így is rengeteg elpusztult. Akkor még olyan madárfajok is éltek itt, amik már régen nem fészkelnek a Rába mentén. Például a bölömbika, vagy a bakcsó is eltűnt a környékről. A vadak, az őzek, szarvasok, vaddisznók csapatostul vonultak inni a folyóhoz, mindegyiknek megvolt a saját csapája. Korábban én is rendszeresen horgásztam. Árpásnál, a „vörös part" volt a kedvenc helyem, de már évek óta nem fogtam botot a kezembe. Felesleges, hiszen nincs is víz a Rábában, amit persze a környező rétek is megéreznek, kiszáradtak például a kutak is, pedig annak idején azokból ittunk még mi is. És ez befolyásolja a vadállományt is, hiszen a vadak inkább oda mennek, ahol a legjobb feltételeket találják. A Rába térsége ma már nem olyan, mint régen.

Kapcsolódó cikkek >>

A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>
Balaton a Rába vize nélkül (2003-02-21) >>
Csak a felesleget adnák a Rábából (2003-02-27) >>
Ellenzik a Rába-csapolást (2003-02-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozni kell a világ dolgaival

Foki Gézáné nemrég múlt 90 éves. Babóton él, ahol hajdan postamester volt, a Rákosi-rendszerben meg… Tovább olvasom