Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Átadták a megújult rábatamási díszteret

A helyiek adományaiból és közösségi munkájuk segítségével épült fel a rábatamási „dísztér". A község polgármestere szerint a falu csinosítását továbbra is a lakók közreműködésével képzeli el.

A napokban „Első Rábatamási Nap" címmel rendezte hagyományos falunapját a rábatamási önkormányzat. Ennek alkalmából adták át az elmúlt hónapok során végzett közösségi munka eredményét: a megújult játszó- és közösségi teret.

– Az ünnepségen megjelent vendégek is az önkéntesség eredményességét és közösségteremtő erejét emelték ki – mondta a hétvégi programmal kapcsolatban Spiteller László polgármester. Hangsúlyozta: a helyiek által újabban csak „dísztér"-nek nevezett közterületet a rábatamási Szívdobbanás Alapítvány támogatásával, a nőegylet szervezésében adták át. Ennek megvalósulásához még nagyon sok vállalkozó és magánszemély munkája is kellett, ám a polgármester aláhúzta, így a rábatamásiak sokkal jobban magukénak érzik az eredményt.

„Dísztér
„Dísztér"-avató: A helyiek magukénak érzik a közös munka eredményét, a polgármester szeretné, ha a fejlesztések tovább folytatódnának.

A faluközpont felújítását az idén májusban kezdték meg a tamásiak. Ahogy Spiteller László elmondta, a csatornaépítő cég mellett már a beruházás kezdetén helyi vállalkozások is besegítettek nyersanyaggal, szabadtéri játékokkal és szakmunkával. – Egy kőműves több százezer forint értékű munkát végzett a téren, a padokat is tamási vállalkozó adta, a nőegyletnek köszönhetően pedig igen sokan végezték a közösségi munkát – beszélt a részletekről a falu első embere.

A munkák összértéke megközelíti a 9–10 millió forintot, ám a községházának csak alig 300 ezer forintjába került az egész felújítás. – Vannak természetesen további terveink is, így a kultúrház lebontását követően tovább parkosítunk. Csinosítjuk az artézi kút környékét, a közös kemence építését egy vállalkozó ajánlotta fel, és a templom környékének felújítását is folytatjuk – mondta a polgármester.
A testület terveivel kapcsolatban partner a falu közössége, hiszen a szennyvízberuházás nélkül 129 millió forintos költségvetésből fejlesztésre nem nagyon futja Rábatamásiban. Pedig Spiteller László szerint lenne mit csinálni. Például a járdák felújítását elkezdeni, ám úgy tűnik, ez is a lakosságra vár.

– Sajnos a feladatfinanszírozott büdzsé ennyit enged nekünk. Annak is örülök, hogy a kötelező év végi nullszaldót el tudjuk érni – fogalmazott a falu vezetője. Utóbbihoz azonban hozzátette, a nullás hiányt csak a tavalyi év megtakarításából tudják elérni. Hogy a jövő évben mi lesz, arra a község sokat megért vezetője sem tudott válaszolni.
Azt azonban kiemelte, mindezek mellett a falu megtartóerejét szeretnék növelni, a község belterületén lévő vízállások rehabilitációjával. Ezek egyikénél telkeket is alakítanának ki, ahol az energiatakarékos házak fűtésére közös mini biomassza-fűtőművet is építtetne a polgármester, persze szigorúan pályázati forrásokból.

Olvasóink írták

  • 1. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 21. 08:29
    „Hocsó ! Remélem részt vettél a közösségi munkában! Egyébként nagyon szép.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most is keresik a fogorvost Csornán

Továbbra sem talált szakembert a csornai önkormányzat a város négyes számú fogorvosi körzetébe. A… Tovább olvasom