Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Átadták a kerékpárutat Bősárkányban

Bősárkány - 58 millió forintból kerékpárutat építettek Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A beruházásra a megnövekedett járműforgalom, a balesetveszély miatt volt szükség.
Vasárnap délelőtt adták át hivatalosan a bősárkányiaknak a falu kerékpárútját. Régi és jogos óhajuk volt a helyieknek, hogy a kerékpáros közlekedést tegyék biztonságosabbá a településen átvezető 86-os főút mellett. A beruházás 58 millió forintba került.

A költségek 80 százalékát a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2005-ös pályázatán nyerte el az önkormányzat, amihez a hiányzó 20 százalékot a községi költségvetésből biztosították.

A bősárkányi képviselő-testület 2003-ban határozta el, hogy kerékpárutat építtet a főút mentén. A megnövekedett jármű-, különösen kamionforgalom miatt ugyanis a gyalogos és kerékpáros közlekedés igencsak balesetveszélyessé vált. 2004-ben pályázatot nyújtottak be az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatósághoz, amit forráshiány miatt elutasítottak. 2005-ben aztán a regionális fejlesztési tanács támogatásra méltónak találta a bősárkányiak ötletét. A kivitelezés 2006-ban indult meg. Az év végére a község teljes átmenőszakaszán megépült a kerékpárút, összesen kétezer-huszonöt méter hosszan. Hetvenhat darab közúti jelzőtáblát helyeztek el mellette és hetvenkét négyzetméternyi útburkolati jelet festettek fel.

A hétfői ünnepségen G. Kiss Barnabás Kanadában élő szerzetes szentelte fel a kerékpárutat és kérte Szent Kristóf közbenjárását a rajta közlekedőkre. Ünnepi köszöntőt Szalay Imre polgármester mondott, beszédet pedig Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke. A nemzetiszínű szalag átvágásával is ők avatták fel a kerékpárutat.

A bősárkányiak elégedettek a beruházással és ki is használják. Az idősek annak örülnek, hogy a gyerekek is biztonságosabban közlekedhetnek. A Kisalföld érdeklődésére Major Lajosné és Farkas Imréné elmondták: a bicikliúttal biztonságosabban járhatnak a helybeliek a temetőbe is. „Sok baleset volt már ezen a szakaszon, több esetben kerékpáros volt az áldozat. Most már reméljük, hogy ilyen nem lesz. A szülők is nyugodtabban engedhetik iskolába a gyerekeket. Az a nagy forgalom ugyanis, ami falunkon keresztülmegy, már szinte elviselhetetlen. Egymást érik a kamionok, sokszor gyalog sem lehet átmenni egyik oldalról a másikra. Jó, hogy az önkormányzat megépíttette az utat, nagy szükség volt rá" – fogalmazták meg véleményüket.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb medencével bővült a strand

Csorna - A meleg vizes medencét is feltöltötték termálvízzel a csornai fürdőben és várják a… Tovább olvasom