Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Átadná minden tudását

Rábatamási - Évtizedekig tanított gyermekeket a szövés rejtelmeire a nyolcvanéves Herczeg Ernőné.

Rózsi néni Erdélyből származik, szőtteseit már számos kiállításon bemutatta a nagyközönségnek. Szívesen újra tanítana.

Családjával a háború alatt Erdélyből menekült Magyarországra a most Rábatamásiban élő Herczeg Ernőné. A nyolcvanéves Rózsi néni évtizedekig tanította a környezetében élő gyermekeket a szövés mesterségére, ám jelenleg magányosan él rábatamási házában. Alkotásai szinte beterítik a lakás minden helyiségét, a nagyközönségnek több kiállításon is bemutatta terítőit, falvédőit.

– A szövéssel már nyolcévesen megismerkedtem, de a kertészkedést és a szakácsmesterséget is kitanultam – közölte. Előbbi mesterségét tíz évig művelte, majd azt követően két évtizedig szakácskodott a megyeszékhelyen. Az idős néni megfordult a Vas megyei Győrváron is, ahol az ottani faluházban tizenkét évig oktatta a helyi gyermekeket a szövésre. – Legutoljára a hegyfalui idősek otthonában is volt egy szövőszékem, ami azóta egy múzeumban pihen – mondta Rózsi néni.

Rózsi néni szívesen átadná tudását a gyerekeknek.
Rózsi néni szívesen átadná tudását a gyerekeknek.

A rábatamási házat fia nézte ki neki, jelenleg itt éli – ahogy mondta – magányos napjait. Rózsi néninek hiányzik a ˝nyüzsgés˝, szeretne továbbra is foglalkozni a fiatalokkal, átadni nekik több évtizedes tapasztalatait. Házában szinte minden falon szőttesei lógnak, egyikre mutatva elmondta, a minta Mária Terézia idejéből való. Egy-egy munka egy évig készül, aztán múzeumban, faluházakban, vagy éppen Rózsi néni házának falán végzi.

– Azt gondolom, ennek a szép munkának a fortélyait meg kellene őrizni, ezért is szeretném továbbadni – mondta. Mindennapjai már nemcsak a szövéssel telnek, egyre többet foglalkozik a csuhézással és más kézimunkákkal.

Olvasóink írták

 • 4. kakamatyi 2010. február 24. 22:59
  „mindenkeppen tamogatni kell az ilyen ertekü kezet, csok rozsi neninek, a nagyok meg csinaljanak neki helyet meg a gyerekeknek kedvet mert mind kckafejüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüütv meg a net töl”
 • 3. lelkiismeret 2010. február 24. 21:01
  „Nagyon kedves! Én is megfordultam többször Győrváron és Hegyfalun is.... szívesen tanulnék a nénitől...
  Még sokáig éljen erőben egészségben! Isten éltesse!”
 • 2. SC 2010. február 17. 09:57
  „Jó erőt,egészséget a néninek!És remélem minél több gyermek és felnőtt tanítványa lesz,meg kell őrizni a hagyományainkat,akár a szövőgép segítségével is!”
 • 1. obama 2010. február 16. 16:12
  „nem maganyos ott a macska.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morvaországban ˝farsangolt˝ a Bokréta

Morvaországban ˝farsangolt˝ a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. A Strani-Kvetna nevű kisváros… Tovább olvasom