Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Átadják kertjeiket az idősek Rábacsécsényben

Fejlődik Rábacsécsényben az önkormányzati gazdaság. Bővült a terület és egy feldolgozóhelyiséget is kialakítanak. Több helybeli ajánlotta fel kertjét a kertészetnek.
 Két hektárra bővült a rábacsécsényi önkormányzat kertészete. Több helybeli, idős tulajdonos ajánlotta fel kertjét művelésre. Közben a községi gazdaságra alapozva épületfelújítás is folyik a településen.

A Start-közmunkaprogramban részt vevő tíz rábacsécsényi asszony összesen 14 kertet gondoz, melyből hat önkormányzati. Nyolcat pedig helyiek adtak át, ingyenes használatra.

– A termelés továbbra is folyamatos – mondta Kovács Teodóra polgármester a Kisalföldnek. – Két nagyobb és egy kisebb fóliasátor is rendelkezésünkre áll, illetve a szükséges felszerelések, szerszámok. Nagyon szép már például a fokhagymánk, a zöldhagymánk. A faluban több olyan egyedülálló, idős ember is lakik, aki már nem tudja gondozni kertjét. Ők jelezték, hogy szívesen odaadnák a községi kertészet számára. Szívesen vettük a felajánlásokat. Igaz, hogy igencsak széttagolt így a gazdaság, de az asszonyoknak talán nem okoz akkora gondot.

Bognár Józsefné Magdus néni 83 évesen gondolta úgy, hogy nem vesződik tovább a kerttel és az önkormányzatnak adja át.
Bognár Józsefné Magdus néni 83 évesen gondolta úgy, hogy nem vesződik tovább a kerttel és az önkormányzatnak adja át.

Kovács Teodóra hozzátette: szeretnék a rábaközi uborkát is népszerűsíteni, így ebből a kultúrából is ültettek bőven. Már a felvásárlóval is megkötötték a szerződést. Rábacsécsényben bíznak benne, hogy ahogy tavaly, úgy idén sem lesz gond a termények értékesítésével.

Bognár Józsefné is egyike azoknak, akik „beadták" kertjüket a közösbe. Magdus néni 83 esztendős, és úgy gondolta, nem vesződik tovább a 600 négyszögöllel.

– Fáj a szívem, mert nagyon szeretem a kertet, de már nem úgy megy a munka, mint régen. Annak idején reggeltől estig kint dolgoztunk. Volt nagyon sok málnánk, uborkánk, paradicsomunk. Azt viszont nem tudnám elviselni, ha a gazt látnám benne, így inkább felajánlottam a községnek. Most örülök, mert ezek a fiatalasszonyok szépen gondozzák, kapálgatják, öntözik. Remélem, hogy a munkájuknak meg is lesz az eredménye. Mások is odaadták rajtam kívül, hiába, elment az idő. A gyerekektől meg nem várhatom el, hogy állandóan hazajárkáljanak és kivegyék a kezemből a kapát – mondta a Kisalföldnek Bognár Józsefné.

A községi kertészettel kapcsolatban további fejlesztés, hogy a termények feldolgozására, tartósítására alakítanak ki egy épületet. A polgármesteri hivatal mögött az egykori Sibrik-birtok egyik részét újítják fel, melyet valamikor konyhaként hasznosítottak. Lecserélték már a tetőt és rövidesen a belső felújítást is elkezdik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi a művészetiben Csornán

A Kerényi György Alapfokú Művészeti Iskola várja a leendő tanulók jelentkezését 6-tól 22 éves korig.… Tovább olvasom