Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Ászokkal őrzi a falu a hagyományt

Hatodik alkalommal rendezték meg a tóközi településen a hagyományok napját. A gazdag program középpontjában a néptánc, a népi kultúra áll és ehhez kapcsolódóan minden évben a műfaj legjobbjait hívják vendégül. Idén a Sebő és a Zurgó együttes muzsikált.

Az ötlet a nagy sikerű helyi néptánccsoport, a Derőce alapításának 10. évfordulóján született. A muzsikával, tánccal, népi játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, barantás bemutatóval és őseink étkeivel fűszerezett ünnepen fogalmazódott meg: a sajátos együttlétet hagyományok napjaként folytatni kell.

– Olyan gazdag és ősi a magyar kultúra, hogy a rendezvény tartalmát illetően bőven volt miből válogatnunk. Azt már az elején elhatároztuk, hogy a program középpontja minden évben a néptánc. Ehhez adottak voltak a Derőce, valamint Bős, csallóközi testvértelepülésünk táncosai – idézte fel a kezdeteket Mesterházy József polgármester. – Arra is törekedtünk, hogy mindig a műfaj legjobbjait, mondhatnánk úgy is, hogy az ászokat hívjuk meg az enesei kultúrház színpadára.

Az enesei hagyományok napján idén a legendás Sebő együttes volt a vendég, akiknek produkcióját táncával Csatai László és lánya gazdagította. Fotó: Gülch Bálint
Az enesei hagyományok napján idén a legendás Sebő együttes volt a vendég, akiknek produkcióját táncával Csatai László és lánya gazdagította. Fotó: Gülch Bálint

Így idén a Sebő és a Zurgó együttes húzta rendületlenül, de korábban – sok más mellett – az ifj. Csoóri Sándor vezette Új Muzsikás, a Csík zenekar, a Regélő Fehér Táltos dobcsapat, a Hanyi Táltoscsikók, Budai Ilona, Berecz András, Kátai Zoltán is vendégeink voltak.

Ezenkívül eleink életmódjáról is minden évben többet tudhatnak meg az érdeklődők, hiszen például a jurta és az íjászat különös időutazást jelent gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A hagyományok napja évek óta már nemcsak a helybeliek egyik legfontosabb rendezvénye, hanem a környékről is sokan kíváncsiak a mindig meg-megújuló kulturális programra és az „eszem-iszom" kínálatra is.

Székely kapu Csíkból
Székely kapu érkezett ajándékba Enesére Csíkszentmihályról, a falu erdélyi testvértelepüléséről. Kelemen Imre fafaragó alkotását a hagyományok napján avatták fel, áldották meg, amelynek homlokgerendáján ez a szöveg olvasható: ˝Összetartozunk˝.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templom-felújítás Kónyban

A napokban felújítják a kónyi Szent Mihály-templomot. Tovább olvasom