Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Aszalt szilvás bablevessel várják a vendégeket

Szilvaaszaló készítésével, aszalt szilvás bablevessel és szilvapálinkával készülnek Himodon a település falunapjára. Az önkormányzat cége feleleveníti az évtizedes hagyományokat.

– Máig él a környéken a „höveji szívás" kifejezés, mely természetesen a szomszédos község határában húzódó szilvafacsoportokra utal, ám meg kell jegyezni, a néphagyomány itt egy kicsit ferdít – kezdte a hétvégi rendezvény történelmi alapjainak ismertetését Tóth István, a himodi önkormányzati cég vezetője.

Az idősebb himodiak körében a mai napig élnek azok az elbeszélések, melyek fő témája a Himod és Hövej környékén elterülő szilvafások voltak.

– A Himod és Hövej közti összekötő út mellett, a Répce mellett, valamint a Himodról Kisfaludra vezető út mentén húzódtak ezek a gyümölcsösök, az amúgy nem túl jó minőségű himodi földeken – mesélte a szájhagyomány alapján Tóth István. Mint mondta, akkoriban nagy divatja volt a kék gyümölcs aszalásának Himodon – többek között –, ezt a hagyományt élesztik fel a hétvégi rendezvényen.

Tóth István ˝Egy hagyományos himodi szilvaaszalót is felépítettünk.˝ Himod számos kézművestermékkel készül a falunapra (Jobbra).
Tóth István ˝Egy hagyományos himodi szilvaaszalót is felépítettünk.˝ Himod számos kézművestermékkel készül a falunapra (Jobbra).

– A férfiak két hétre kiköltöztek a szilvásokba (helyiesen „szívásokba") és a földbe, másfél méter mélyre ásott, lépcsővel ellátott gödrökben aszalták a gyümölcsöt – mondta Tóth István. A lyukakban tüzet gyújtottak, majd fölé vesszőkből font tartót tettek. Erre került a gyümölcs, mely így nemcsak aszalva, hanem – jellemző himodi módon – füstölve is lett. A régi időkben természetesen a férfiak kéthetes kiköltözése alkalmat adott némi jókedvre is. A szóbeszéd ellopott csizmákról és gyermekek által megviccelt férfiakról is regél Himodon.

A szombati, falunappal összekötött szilvaünnepen a helyi specialitással, az aszalt szilvás bablevessel várják a látogatókat. Ez tarkababból készül és egész aszalt gyümölcsöt tesznek bele. A kínálatból természetesen nem maradhat el a kemencés szilvás lepény és a szilvapálinka sem, valamint egész nap helyben főzik a lekvárt is. A helyi utcák által nevezett főzőcsapatok műveit világbajnok szakácsok – Bezovics Judit, Horváth Zsolt – zsűrizik, de avatott szilvaszakértőként megjelenik Himodon az „aranyember", Klapka György is. Tőle megtudtuk, a főváros mellett komoly szilvaültetvénnyel rendelkezik, melynek telepítésekor számos vitája volt a helybéli vízüggyel. A szolgáltató feltételeket szabott a szilvás kialakításához.

A himodi önkormányzat cége, a Godena kft. egyéb kézművestermékekkel is készül a hétvégére: diólekvárból, savanyított gyöngyhagymából, cseresznyekompótból, házi erős paprikából vagy éppen kovászos uborkából válogathatnak a rendezvény vendégei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények˝

Tovább olvasom