Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Árvízvédelmi készültség a Lajtán is

Győr-Moson-Sopron - Szombat hajnaltól árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Lajtán is. Egyre nő a belvízzel borított területek nagysága is észak-nyugat Dunántúlon, több helyen már a szivattyúkat is be kellett indítani. Galéria.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombat reggel 6 órától első fokú árvízvédelmi készültséget rendel el a Lajtán is, mivel a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik. A tetőzést vasárnap éjjelre várják Mosonmagyaróvárnál.

A Répce mentén elrendelt I. fokú árvízvédelmi fokozatok továbbra is érvényben vannak. Ezen a folyón is folytatódik a vízszintemelkedés, a tetőzés ugyancsak vasárnap az éjszakai órákban valószínű. Egyre nagyobb területeket veszélyeztet a belvíz is.

A Rábca mentén és a Hanságban Kapuvár térségében II. fokúra emelték a belvízvédelmi készültséget, közben a bősárkányi, a tárnokréti és a győrzámolyi szivattyútelepnél is megkezdték a belvizek szivattyúzását - tájékoztatott Janák Emil, az ÉDU KÖVIZIG igazgatója.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium péntek délutáni tájékoztatása szerint országszerte 95 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. A Hernádon 71 kilométeren harmadfokú, a Répcén pedig 24 kilométeren elsőfokú. A Répce vízszintje várhatóan még hétvégén eléri a másodfokú készültségi szintet, ugyanígy a Lajta is. A következő napokban a Bodrogon is az eddigieknél is intenzívebb áradásra lehet számítani, a folyón a jövő hét közepén rendelhetik el a másodfokú riasztást.


Ár- és belvízhelyzet a Rábaközben

A feljövő belvíz csütörtök éjjel tizenegy órára teljesen körbezárta Vitnyéden az ott található éttermet és veszélyeztette a vendégházat. A nagy erőkkel kivonuló kapuvári, soproni és csornai tűzoltók homokzsákokkal állták útját a belvíznek.

A területen lévő mesterséges tó vízfelülete közel négyszeresére növekedett péntek reggelre és a tűzoltóság illetékesei szerint a vízszint továbbra is lassan emelkedik. Molnár Sándor őrnagy, tűzoltóparancsnok a Kisalföldnek elmondta, munkatársai szinte óránként ellenőrzik a vitnyédi helyzetet, péntek reggel további homokzsákokat raktak ki a veszélyeztetett területre. Az éjszakai védekezésben, Tóth Kálmán polgármester vezetésével részt vettek a helybéliek is.

Belvíz Vitnyéden

Az Ikva jelenleg 220 centiméter - írta tudósítónk.

Fertőszentmiklóson is komoly a helyzet. A képet Gondi Zoltán küldte Fertőszentmiklósról.
Fertőszentmiklóson is komoly a helyzet. A képet Gondi Zoltán küldte Fertőszentmiklósról.


Víz a játszótéren is. Fotó: Gondi Zoltán, Fertőszentmiklós
Víz a játszótéren is. Fotó: Gondi Zoltán, Fertőszentmiklós

Korábban: A belvíz épületeket veszélyeztetett Vitnyéden

A tűzoltók kiérkezésekor a hullámok már a vendégház küszöbét nyaldosták, a szomszédos éttermet épp ott jártunkkor zárta körbe a percenként több centimétert emelkedő belvíz. Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok a helyszínen irányította a mentési munkálatokat, de a helyzet súlyosságára való tekintettel megjelent Tóth Kálmán polgármester és a kapuvári polgári védelem vezetője is. A tűzoltók több mint nyolcszáz homokzsák kirakása után Győrből kértek segítséget, ahonnan háromezer homokzsákkal indultak a belvíz megfékezésére.

Éjjel tizenegy órára az étterem megközelíthetetlenné vált, a maradék vendéget a tűzoltók segítségével hozták ki. A kiáradt víz ekkor már a 85-ös főút menti kerékpárút lábánál hömpölygött. A kapuvári tűzoltóság bevetette teljes állományát, sőt, soproni tűzoltók is besegítettek.

Olvasóink írták

 • 8. antistar 2008. július 26. 20:02
  „zolika, te OSTOBA! A tiszai -árvizeknél is az adófizetők pénzéből mentenek, és ha a te házadat elönti a víz azt is abból fogják! Vagy talán az nem lesz baj?!”
 • 7. matriné 2008. július 26. 05:20
  „Éljen az árvíz!!!!!!”
 • 6. homokzsák 2008. július 25. 19:23
  „Nem láttam ÖTE-seket,pedig végig ott voltam a helyszínen.A képviselők többsége ott volt és kivette a részét a munkából.”
 • 5. julikacica 2008. július 25. 18:39
  „az marad meg aki uszni tud!:))”
 • 4. Avatar 2008. július 25. 17:39
  „@ mi mást jelentene? Bár nagy nyomás kellett ahhoz, hogy azt felemelje.”
 • 3. @ 2008. július 25. 12:58
  „"Kardos patak visszanyomta a vizet" ez azt jelenti, hogy a zsilipen keresztül jött vissza?”
 • 2. zolika 2008. július 25. 12:15
  „Ki engedélyezte erre a területre az épitkezést????Most az adofizetök pénzéböl mentik a magántulajdont!Hol vannak a felelösök?Elöreláto ,tisztességes, gondos tervezéssel többre megyünk mint a mentésekkel!Ez már pénz pazarlás!”
 • 1. ÖTE 2008. július 25. 11:06
  „Bízom abban, hogy nem lesz további szintemelkedés, azonban ha munkaerő kéne, a Honvédség előtt azért számíthatnak az önkéntes tűzoltókra is, mint mindig máskor.

  Sajna nem derült ki, hogy volt-e ÖTE a kárhelyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztották a döntést a József Attila utcáról

Csorna - Pályázat benyújtásáról, a József Attila utca ügyének elhalasztásáról, posztumusz… Tovább olvasom