Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Árvízvédelem: a kárelhárításba szúnyogirtás is tartozik

Kistérség - Egy negyvenmillió forintos keret megnyitására számít a katasztrófaalapból szúnyogirtásra a 36 érintett Győr és Mosonmagyaróvár környéki település.

A június eleji szúnyogirtás a szakértő véleménye szerint 85–90 százalékos hatékonyságú volt. Egyelőre még megjósolni sem lehet, a mostani időjárás milyen hatással lesz a sokunk életét megkeserítő vérszívókra.

– A korábbi egyezség szerint erre a hétre terveztünk volna egy második permetezést, azonban ezt az időjárás és az árvízhelyzet felülírta – tudtuk meg Tóth Istvántól, a Mosonmagyaróvári kistérség ˝szúnyogfelelős˝ alelnökétől. A szúnyogok a meleg állóvizeket kedvelik, így feltehető, hogy a mostani áradások, a hideg nem segítette szaporodásukat. Számuk elviselhető határokon belül van – teszi hozzá a dunaszigeti polgármester, aki a szúnyogirtásról egyeztetett a napokban a Duna-napon részt vevő Szabó Imre miniszterrel.

– Bízunk benne, hogy a katasztrófaalapból számíthatunk egy negyvenmillió forintos keret megnyitására. Az árvízvédelem után a kárelhárításba a szúnyogirtás is beletartozik. Várhatóan a Duna teljes völgyében szükség lesz az irtásra. A szakértői véleménnyel alátámasztva fogjuk kérni az állami segítséget – szögezte le Dunasziget polgármestere, Tóth István.

Várhatóan a Duna teljes völgyében szükség lesz az irtásra- mondta Tóth István polgármester.
Várhatóan a Duna teljes völgyében szükség lesz az irtásra- mondta Tóth István polgármester.

A korábbi irtást a Magyar Turizmus Zrt. is támogatta a szigetközi településeknek, ám ez az összeg a töredékére csökkent. Akkor a szigetközi falvak 60 százalékos önrésszel, a Mosoni-sík települései viszont a teljes összeggel kellett hogy a permetezésbe beszálljanak. A harminchat településnek 8400 hektáron kellene felvennie a harcot a vérszívókkal.


Az elsőt is elhalasztották

Egy hektár becsült permetezési költsége 1350 forint, mely a szakértői díjat is tartalmazza. A kivitelező – akárcsak az elmúlt években – a Gergely Air Kft. lett. Az első idei szigetközi irtást is – a rossz időjárás miatt – többször elhalasztották.

Olvasóink írták

  • 1. Túrabakancs 2009. július 01. 13:54
    „Mivel az árhullám levonulása után jósolják a kánikula magérkeztét, el lehet képzelni mekkora mennyiségű szúnyoghad fogja ellepni a folyók menti települések környékét. A tavaszi invázió semmi ahhoz képest ami most jön! Bár ezzel nem mondtam újdonságot, meg aztán a szakértők is ezt tartják valószínűnek.
    Szegény embert még az ág is húzza. Vihar, árvíz, válság, szúnyog, lopások... Nagyon meg fog edződni a
    magyar társadalom, de rá is fér bizony.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfuserált a pályázatok

Csorna - A csornai önkormányzat Foglalkoztatási alapjáról tartott sajtótájékoztatót Papp József. Az… Tovább olvasom