Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Árvíz - Nincs lezárt út a megyében, apadnak a folyók

A folyók fokozatosan visszatérnek a medrükbe. A védekezésben 209-en vesznek részt.
Esik, árad, elöntött - küldjön fotót, beszámolót! tudosito@kisalfold.hu.


Vasárnap:

11. 50 - A folyamatos esőzés okozta árvízveszély miatt korábban teljes szélességében vagy félpályán lezárt utakon 2014. szeptember 21-étől újra zavartalan a forgalom - közölte a rendőrség vasárnap.

10. 10 - A védekezésben összesen 209-en vesznek részt


A Dunán a következő napokban lassan apadó – alig változó vízjárás várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, Rajkánál jelenleg 826 m3/s érkezik.

Ma reggelre a Rába árhulláma Igazgatóságunk működési területének teljes hosszán levonult.

Árpásnál a tegnap délutáni óráktól felgyorsult az apadás, így ma reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízállás.

Győrnél további zavartalan apadás tapasztalható.

A Marcal legfelső szakaszán és a jobbparti mellékvízfolyásokon folyamatos az apadás. Mersevátnál tegnap délután óta nagyon lassú apadás mutatkozik. Marcaltő térségében alig változó vízállapotok jellemzőek.

Mórichidánál folyamatos lassú apadás figyelhető meg a folyón. Gyirmótnál ma reggelre a II. fokú készültség szintje alá csökkent a vízállás.

A Lajtán folyamatos, de lassú apadás tapasztalható. Mosonmagyaróvárnál a II. fokú készültség szintje alá ma éjfélkor csökkent a vízállás, az I. fokú készültség szintjének elérésére legkorábban kedden napközben számítunk.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje ma reggel 9 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 14 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tó vizének eresztése 6 m3/s vízhozammal folyamatosan történik.

A Rábán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Rábacsécsényi gátőrjárásán

• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Mórichidai gátőrjárásán

2014.09.21. 18 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség megszűntetését rendeli el.

A védekezésben összesen 209 fő vesz részt.

A korábban kiadott árvízvédelmi, belvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.

Szombat:

15. 00 - Két úton teljes útlezárás, egy helyes félpályás forgalomkorlátozás nehezíti a közlekedést

A folyamatos esőzés okozta áradások miatt megyénkben útlezárás van érvényben:

- Bodonhely és Kisbabót közötti 8511-es számú úton a Rába-hídon,

- Rábaszentandrás és Egyházaskesző közt a 84123-as számú út és a 8408-as számú út kereszteződésétől a megyehatárig.

Félpályás útlezárás mellett halad a forgalom:

- Rábatamási külterületén a 8604-es számú út 0+30 kilométer szelvényénél.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az arra közlekedőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszokat és kellő óvatossággal közlekedjenek!

13. 30 - A Fertő tó rekordközeli vízszintje a ruszti (Rust) és fertőmeggyesi (Mörbsch) strandon - írta olvasó-tudósítónk.

Rekordközeli vízszint a Fertő tavon. Fotó: tudósító11. 20 - Tájékoztatás az ÉDUVIZIG működési területét érintő vízkárelhárítási helyzetről

A Dunán a következő napokban lassan apadó – alig változó vízjárás várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, Rajkánál jelenleg 963 m3/s érkezik.

A Rába vízállása Igazgatóságunk működési területének teljes hosszán apadó jellegű ma reggel. Árpásnál az I. fokú árvízvédelmi készültségnek megfelelő vízállásokat mértünk a ma reggeli órákban. Győrnél is apadóvá vált a folyó vízjárása ma reggelre, a tetőzés 430 cm-es vízállással a tegnap esti órákban következett be.

A Marcal legfelső szakaszán és a jobbparti mellékvízfolyásokon folyamatos az apadás. A Marcal középső szakaszán, Mersevát térségében tetőzés közeli állapotok jellemzőek. Mórichidánál sem áradt tovább a folyó.

Gyirmótnál hosszan elnyúló tetőzés alakult ki a tegnap délutáni-kora esti órákban. A II. fokú készültség szintje alá a ma esti óráktól csökkenhet a vízállás.

A Lajtán is folyamatos lassú apadás tapasztalható, a mai napon ennek folytatására számítunk. Mosonmagyaróvárnál a folyó vízállása legkorábban hétfőn napközben érheti el az I. fokú készültség szintjét.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje ma reggel 9 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 14 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tó vizének eresztése 6 m3/s vízhozammal folyamatosan történik.

A Rábán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz Gyirmóti és Koroncói gátőrjárásokon

• a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán
2014.09.21. 06 órától II. fokú árvízvédelmi készültség I. fokúra csökkentését rendeli el.

A védekezésben összesen 282 fő vesz részt.

A korábban kiadott árvízvédelmi, belvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.

A hidrológiai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik a szakemberek, számításokat végzünk és szükség esetén újabb tájékoztatót adnak ki.

Péntek

17.20 - Megkezdődött a fertőtlenítés Rábatamásin

Rábatamásin továbbra is működnek a szivattyúk. Három szivattyúval folyamatosan, hárommal szakaszosan folyik a vízeltávolítás, a településen a vízszint folyamatosan csökken. A munkálatokat a csornai katasztrófavédelmi őrs parancsnoka irányítja. A helyszínen 14 órától a csornai önkéntes tűzoltók is dolgoznak.

Ők megkezdték a fertőtlenítési munkálatokat egy gépjárműfecskendő segítségével a közterületeken, továbbá segítséget nyújtanak a lakosságnak is, az ingatlanok területén történő fertőtlenítéshez.

A katasztrófavédelem felvétele
A katasztrófavédelem felvételeÁradás Mosonban 2014. szept. 18.
Csütörtök


13.10 - Csaknem 620 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, s ebből több mint  310 kilométeren a legmagasabb fokú a készültség - közölte az  Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtökön az MTI-vel.  
   
Közleményük szerint 311,8 kilométeren van érvényben  harmadfokú készültség a Lajtán, a Dráván, a Murán, a  Principális-csatornán és a Zalán. Emellett 41,6 kilométeren (a Rábán  és a Marcalon) másod-, több mint 266 kilométeren (a Dunán, a Rábcán  és a Sión) pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.  
   
A Balaton vízállása nem emelkedett, 134 centiméter. A  Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szeptember 3-án megkezdett  apasztó vízeresztés mértékét tovább növelik.  
   
A belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén  összesen negyven szakaszon van elrendelt készültség. Ebből nyolc  szakaszon harmadfokú, 16 szakaszon másodfokú, és szintén 16  szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött  terület nagysága kissé csökkent, a legfrissebb adatok alapján 47  ezer 600 hektár (ebből 22 ezer 200 hektár vetés-szántó) van víz  alatt. Legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén,  Szentes-Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a  legérintettebb alföldi területeken a hétvégén 10 milliméternyi  csapadék várható.  
   
Az OMIT kitért arra is, hogy a vasárnaptól keddig tartó  időszakban egy északnyugat felől érkező éles hidegfront  átvonulásával kell számolni. Mint írták, már a front előtt is, de  átvonulása során is több helyen várható eső. A csapadék mennyisége  területi átlagban vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva  felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a 10 millimétert, majd kedden  fokozatosan csökken a csapadék. Az ezt követő napokban számottevő  csapadék nem várható.  
   
Az OMIT Dráva menti védvonalra telepített töltő telepei három  helyszínen (Drávaszabolcs, Kémes, Drávasztára) folyamatosan  működnek. A vízügyi igazgatóságoknál további  létszám-átcsoportosításokat rendeltek el.  
   
A védekezés kezdete óta eddig 33 ezer 300 homokzsákot és 354  köbméter homokot használtak fel - olvasható az OMIT közleményében


11.40 -   Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt jelentős csapadék és ebben nem is várható változás a hét végéig.

A Dunán árhullám kialakulása továbbra sem várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, Rajkánál jelenleg 1300 m3/s érkezik.

A Rába Ragyogónál a szerda reggeli tetőzés óta mintegy 70 cm-es apadás figyelhető meg, ma hajnalban a III. fokú készültség (300 cm) szintje alá csökkent a vízszint. Számításaink szerint a II. fokú készültség szintjét (250 cm) a ma kora délutáni, az I. fok szintjét (150 cm) a holnap délelőtti-déli órákban érheti el a folyó vízszintje.

Vágnál az árhullám 384 cm-es (385 m3/s) vízállással tetőzött a tegnap éjszakai órákban. Ma reggelre itt is megindult az apadás. A III. fokú készültség szintje (350 cm) alá várhatóan a ma délelőtti órákban csökken a vízszint.

Árpásnál a tegnap esti óráktól vált intenzívebbé a vízszint emelkedése, a II. fokú készültség szintjét a hajnali órákban érte el a vízállás. Tetőzésre a ma délutáni órákban számíthatunk 450-470 cm közötti vízállással. A II. fokú készültség szintje alá holnap hajnalban csökkenhet a víz szintje.

Győrnél, a Duna vártnál kisebb mértékű apadása miatt, az érkező Rába-árhullám várhatóan magasabb szinten fog levonulni, tetőzéskor a vízszint a 420-450 cm körüli tartományban várható, tehát kedvezőtlen esetben elérheti a rakpart szintjét.

A Marcal legfelső szakaszán és a jobbparti mellékvízfolyásokon folyamatos az apadás. Mersevátnál és a Marcal középső szakaszán azonban még továbbra is lassú áradás figyelhető meg. A Marcal alsó szakaszán Mórichidánál átmenetileg megállt az áradás és lassú apadás is tapasztalható, de a felső szakaszról érkező vizek és az áradó Rába hatására itt még további vízszintemelkedés várható.

Gyirmótnál az árhullám várható tetőzése 430-450 cm közé tehető, tehát meghaladja a II. fok szintjét (400 cm). Tetőzése pénteken délelőtt várható.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje 9 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 14 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tó vizének eresztése ma reggeli méréseink szerint 5,2 m3/s vízhozammal folyamatosan történik

A Rábán érkező árhullám miatt a Központi védelemvezető
• a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz Gyirmóti és Koroncói gátőrjárásain 2014.09.18 10 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendeli el.

A Rábán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Nicki és Uraiújfalui gátőrjárásain
• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Pápóci és Ostffyasszonyfai gátőrjárásain
2014.09.18 10 órától az III. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra csökkentését, 2014.09.18 18 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség I. fokúra csökkentését rendeli el.
• az Árpás-Répcementi árvízvédelmi szakaszon
• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Marcaltői és Kemenesszentpéteri gátőrjárásain 2014.09.18 18 órától az III. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra csökkentését, 2014.09.19 06 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség I. fokúra csökkentését rendeli el.
• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Rábacsécsényi gátőrjárásán
• a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Kisbaboti gátőrjárásán
• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Mórichidai gátőrjárásán 2014.09.19 06 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség I. fokúra csökkentését rendeli el.

A Lajtán levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• a Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon 2014.09.19. 06 órától III. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra csökkentését rendeli el.


A védekezésben összesen 253 fő vesz részt.

11.01 - Apad a Rába, csökken a vízszint Rábatamási belterületén is


Rábatamásin 4 szivattyúval folyamatosan, kettővel szakaszosan folyik a vízeltávolítás a csornai katasztrófavédelmi őrs parancsnokának irányításával.

A helyszínen dolgoznak a szilsárkányi önkéntes tűzoltók is 15 helyi önkéntessel együtt. A vízszint a falu belterületén folyamatosan csökken. A szivattyúzás már a falu feletti szántóföldekre is kiterjed, ezt a vizet is levezetik a Farkas árkon keresztül. A településen a nap folyamán tervezik megkezdeni a fertőtlenítést, azokon a területeken, ahol a víz már elvonult.

A Rába mellett Kapuvár környékén jelenleg a kapuvári katasztrófavédelmi kirendeltség szakembere járja végig a településeket, árvízi jelenségeket nem tapasztalt. A Rába már korábban tetőzött Vágnál, azóta folyamatosan apad.

A győri kirendeltség szakemberei Koroncót és környékét járják ma be, egyeztetnek a polgármesterekkel és a vízügyi szakemberekkel. A Rába, a Marcal és a Sokorói-Bakonyér kockázati helyszíneit nézik végig. A vízfolyások lassan apadnak, árvízi jelenségek itt sincsenek.

A Lajta vízszintje folyamatosan csökken, a mosonmagyaróvári katasztrófavédelmi kirendeltség szakemberei árvízi jelenségeket nem tapasztaltak - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

8.50 - Útinform


Győr-Moson-Sopron megyében három útszakaszt zártak le a vízátfolyások miatt:

A 8426-os jelű út, Vág és Kemenesszentpéter között, 4+850-6+800 között lezárva 2014.09.17. 8.00-tól.

A 84123-as jelű út, a 8408-as jelű út kereszteződésétől a megyehatárig, 0+709-0+1055 között lezárva 2014.09.17. 9.30-tól.

8511-es jelű út Bodonhely és Kisbabot, 19+450 – 20+400 km között lezárva 2014.09.17. 18.30-tól.Szerda


20. 05 - A vízfolyások mentén éjszaka is figyelik a folyók, patakok vízszintjének alakulását, az esetleges árvízi jelenségeket. 

A Rába mentén a csornai katasztrófavédelmi megbízott vezetésével működik a figyelőszolgálat,  a Lajta mentén pedig a Szigetköz Mentőcsapat tagjai vesznek részt a figyelésben. 

A Lajta mentén 1-2 helyen szivárgó víz jelent meg a töltés alján, de ez nem igényel beavatkozást. A Lajta már tetőzött, a víz állása jelenleg stagnál.

A Cuhai-Bakony-érnél a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltói lesznek jelen, az M1-es autópálya alatti átereszt is ellenőrzik majd.

Rábatamásin nem állnak le a szivattyúk.

A szilsárkányi önkéntes tűzoltókat a sziliek váltották le, szerdán este hat órától már ők végzik a vízeltávolítást négy fővel. Jelenleg a Farkas árok vízszintjét is csökkenteni kell, a hat szivattyú munkáját a helyi lakosok is segítik.

A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a település belterületén a víz szintje csökkent - - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

20. 00 - A Mosoni-Duna Kimlénél

A Mosoni-Duna Kimlénél. Fotó: Talpas Balázs18. 50 - A Rába a nicki műgátnál

A Rába a nicki műgátnál. Fotó: tudósító16.10 - Szerdán a győri és a kapuvári katasztrófavédelmi kirendeltség szakemberei bejárták és helyszíni szemlét tartottak az illetékességi területükhöz tartozó Rába menti településeken - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

- A Rába mellett folyamatos figyelőszolgálatot látnak el munkatársaink, a folyó tetőzése ma estére várható. Az érintett települések polgármestereivel és a település közbiztonsági referenseivel folyamatosan kapcsolatot tartunk, az esetlegesen bekövetkező változások miatt.

A Rábapatona és Koroncó közötti hídat, illetve a Vág és Kemenesszentpéter közötti utat, -melynek egy része a folyó árterében van-, a Rába árhulláma miatt lezárták.

A Cuhai-Bakony-Érnél és a Lajtánál is működik a figyelőszolgálat, A Bakony-ér lassan apad, a Lajta tetőzés közeli vízállást mutat.

Rábatamásin jelenleg is működnek a szivattyúk 3 utcában, a kertekből távolítják el a belvizet a Farkas árokba. Mivel ennek vízgyűjtője megtelt, a vizet csak lassan vezeti el, így a szivattyúzási munkálatok még elhúzódnak. A helyszínen dolgozik a csornai katasztrófavédelmi őrs parancsnoka, a szilsárkányi önkéntes tűzoltók, de a településen lakó szabadnapos tűzoltó is bekapcsolódott a munkálatokba, több helyi lakossal együtt.

Igazgatóságunk a fertőtlenítési feladatokat is előkészítette Rábatamásin, a polgármesteri hivatalba fertőtlenítőszert és védőruházatot szállítottunk. Így a víz elvonulása után megkezdődhet a településen az elöntött részeken a fertőtlenítés.

Jobaházán is helyszíni szemlét tartott a kapuvári kirendeltség vezetője és a vízügyi szakemberekkel konzultálva megállapították, hogy ott nincs szükség szivattyúzásra. A településen mintegy 10 ház kertjében jelent meg a belvíz, a lakóházak nincsenek veszélyben.

A helyszíni operatív törzs megbeszélése Jobaházán
A helyszíni operatív törzs megbeszélése Jobaházán

A felgyülemlett víz szintje lassan csökken, gravitációs úton a Farkas árkon keresztül fog eltávozni. Ez az árok telítettsége miatt több napig is eltarthat - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy.


15.50 -

Útinform

Az ár- és belvíz helyzet miatt Útinform szolgálatunk 14.50 órai összesítése alapján összesen 15 mellékúton és 1 főúton van érvényben teljes útzár - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Győr-Moson-Sopron megye (2 db):
 
A 8426-os jelű út, Páli és Vág között, a Vági hídtól a megyehatárig lezárva 2014.09.17. 8.00-tól.

A 84123-as jelű út, a 8408-as jelű út kereszteződésétől a megyehatárig, 0+709-0+1055 között lezárva 2014.09.17. 9.30-tól.13.05 - Időjárás-jelentés

A nap további szakában sok napsütésre, csak kevés felhőre számíthatunk. Csapadék nem lesz. Késő estétől foltokban pára és köd képződik. A szél  iránya déli, délkeleti lesz, eleinte gyenge marad, majd napközben időnként már megélénkül. A hőmérséklet nappal 20, 23 fokig emelkedik estére 16, 17 fokig süllyed, holnap hajnalban 10, 12 fokra számíthatunk - írja a sopronmet.hu.

Csütörtökön és pénteken is marad a kellemes, csapadékmentes idő. A hajnali, reggeli órákban foltokban köd képződik. A hőmérséklet 22, 24 fokot ér el. Szombaton már nyáriasan meleg idő lesz, ám napközben már záporok, zivatarok is kialakulnak. A vasárnap változékony időt tartogat futó záporokkal.


11.45 - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt jelentős csapadék és ebben nem is várható változás a hét végéig.

A Dunán árhullám kialakulása továbbra sem várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, Rajkánál jelenleg 1560 m3/s érkezik.

A Rába Ragyogónál a ma délelőtti órákban tetőzik, a III. fokú készültség szintjét meghaladó vízszinttel. Vágnál az árhullám a ma késő esti órában tetőzhet, szintén III. fokú készültség szintjét meghaladó vízállással. Árpásnál csütörtök napközben következhet be a tetőzés, amely megközelítheti a III. fokú készültség szintjét.

Győrnél továbbra is 400 cm alatti tetőző vízállás kialakulására számítunk. A rakpart szintjét várhatóan nem éri el a vízállás.

A Marcal legfelső szakaszán és a jobbparti mellékvízfolyásokon folyamatos az apadás. Mersevátnál és a Marcal középső szakaszán azonban még továbbra is lassú áradás figyelhető meg. Mórichidánál további lassú áradás tapasztalható, a megérkező Rába-árhullám visszaduzzasztó hatásának következtében a hét végére a vízszint megközelítheti az I. fokú készültség szintjét Gyirmótnál az árhullám várhatóan pénteken napközben fog tetőzni. Itt a legmagasabb vízszint valószínűleg meghaladja a II. fokú készültség szintjét.

A Sopron környéki vízfolyásokon folyamatos az apadás.

A Cuhai-Bakony-ér tegnap délután óta Bőnynél is lassú ütemben apad.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje ma reggel 9 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 14 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tó vízeresztése a mai napon 2 m3/s vízhozammal megkezdődik.

A Rábán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
• az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakaszon
• Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Marcaltői és Kemenesszentpéteri gátőrjárásain 2014.09.17 10 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokúra emelését rendeli el.
• a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi és Kisbaboti gátőrjárásain
• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Mórichidai gátőrjárásán
• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Rábacsécsényi gátőrjárásán 2014.09.18 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendeli el.

A kedvezőtlenül alakuló kül- és belvízszintek miatt a Központi védelemvezető
• a Rába felső belvízvédelmi szakaszon 2014.09.17 10 órától az I. fokú belvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendeli el.

Ezzel egy időben az Árpási szivattyútelep éjjel-nappali üzemrendben kezdett el működni.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására 10 fő vízügyi munkatárs érkezett az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól, valamint 8 fő az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a Rába folyóhoz, hogy az ottani védekezésben segítséget nyújtsanak.

A védekezésben összesen 278 fő vesz részt.

11.00 - 

Rábatamásin 4000 homokzsákot építettek be 15 ház védelmében.

Utóbbiakban vélhetően sikerült kedden elkerülni a nagyobb kár bekövetkeztét, ám a községben még éberen őrködnek a helyi önkéntesek.

Spiteller László polgármester hozzátette, az állandóan működtetett szivattyúk jelenleg szinten tartják a vizet a faluban, gondot az okoz, hogy a Farkas-árok szintje magasabban van az utcaszintnél. – Pont ezért a Szabadság út végén lévő zsilipet kellett homokzsákokkal megvédeni az összegyűlt belvíztől. Itt 300 zsákot használtunk fel (ezeket a falu közepén folyamatosan töltik), a munkát erőgép és munkagép is segítette. Úgy tűnik, ettől a Farkastól még tartanunk kell kissé – jegyezte meg a polgármester.

Kiemelte, Rábatamási gondjait tetézi, hogy Mihályi felől folyamatosan érkezik a víz „utánpótlása", így a helyiek továbbra is „legények a gáton".

Rábatamásiban készült a kép.
Rábatamásiban készült a kép.


10.50 -

Újabb utakon van teljes útzár a megyébenAz ár- és belvíz helyzet miatt a reggeli órákhoz képest nőtt azon útszakaszok száma, amelyeken teljes útzár van érvényben. Útinform szolgálatunk 10.40 órai összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanakkor már nincs útzár a Sajó áradása miatt, viszont Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében összesen négy mellékúton kellett bevezetni további teljes pályás korlátozást - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Győr-Moson-Sopron megye (3 db):

A 83125-ös jelű út, Kajárpéc térsége, a 3+000-4+000 km között lezárva 2014.09.13. 8.25-től.

A 8426-os jelű út, Páli és Vág között, a Vági hídtól a megyehatárig lezárva 2014.09.17. 8.00-tól.

ÚJ A 84123-as jelű út, a 8408-as jelű út kereszteződésétől a megyehatárig, 0+709-0+1055 között lezárva 2014.09.17. 9.30-tól.

Komárom-Esztergom megye (1 db):

A 82324-es jelű, Bakonybánk állomáshoz vezető út, a 0+015-0+170 km között lezárva 2014.09.12. 10.00-től.

Vas megye (6 db):

A 7381-es jelű út, Karakó belterülete, a 0+000-0+275 km között lezárva 2014.09.15-én 19.30-től.

A 7445-ös jelű, Molnaszecsőd-Döröske összekötő út, a 0+260-3+500 km között lezárva 2014.09.13. 5.00-től.

A 8415-ös jelű út, Boba és Nagypirit, az 5+000-7+085 km között lezárva 2014.09.15. 20.15-től.

A 8441-es jelű út, Sótony és Ikervár, a 0+350-4+250 km között lezárva 2014.09.15-én 22.10-től.

A 8442-es jelű út, Sorkifalud és Sorkikápolna, a 11+720-12+000 km között lezárva 2014.09.15. 19.40-től.

A 74183-as jelű út, Alsószölnök és az országhatár, a 0+330-0+991 km között lezárva 2014.09.13. 17.00-től.

 Veszprém megyében (5 db):

A 8406-os jelű út, Egyházaskesző, 12+000-13+000 km között lezárva 2014.09.16. 9.15-től.

ÚJ A 8412-es jelű út, Várkeszőnél, 1+000-2+000 között lezárva 2014.09.17. 9.10-től

A 8415-ös jelű út, Nagypirit, az 5+000-7+085 km között lezárva. 2014.09.15. 20.00-től.

ÚJ A 8426-os jelű út, Vág és Kemenesszentpéter között, 6+833-7+937 km között lezárva 2014.09.17. 8.30-tól.

ÚJ A 84123-as jelű út, Várkeszőnél, 0+000-0+709 között lezárva 2014.09.17. 9.10-től.

Zala megyében (4 db):

A 74-es főút, Nagykanizsát elkerülő szakasz, az 1+400-5+500 km között lezárva 2014.09.13. 2.00-től.

A 6804-es jelű út, Nagykanizsa-Kiskanizsa városrész, a 0+155-1+540 km között lezárva 2014.09.11. 14.30-től.

A 7538-as jelű út, Murarátka térsége, 4+900 km-nél lezárva 2014.09.14. 9.00-től.

A 75151-es jelű út, Kerkaszentkirály, 1+900 km-nél lezárva 2014.09.14. 17.00-től.

8.30 - Az ár- és belvíz helyzet miatt 16 útszakaszon van érvényben teljes útzár

, elzárt település nincs az országban.

Győr-Moson-Sopron megye (2 db):

A 83125-ös jelű út, Kajárpéc térsége, a 3+000-4+000 km között lezárva 2014.09.13. 8.25-től.

A 8426-os jelű út, Páli és Vág között, a Vági hídtól a megyehatárig lezárva 2014.09.17. 8.00-tól.

Komárom-Esztergom megye (1 db):

A 82324-es jelű, Bakonybánk állomáshoz vezető út, a 0+015-0+170 km között lezárva 2014.09.12. 10.00-től.

Vas megye (6 db):

A 7381-es jelű út, Karakó belterülete, a 0+000-0+275 km között lezárva 2014.09.15-én 19.30-től.

A 7445-ös jelű, Molnaszecsőd-Döröske összekötő út, a 0+260-3+500 km között lezárva 2014.09.13. 5.00-től.

A 8415-ös jelű út, Boba és Nagypirit, az 5+000-7+085 km között lezárva 2014.09.15. 20.15-től.

A 8441-es jelű út, Sótony és Ikervár, a 0+350-4+250 km között lezárva 2014.09.15-én 22.10-től.

A 8442-es jelű út, Sorkifalud és Sorkikápolna, a 11+720-12+000 km között lezárva 2014.09.15. 19.40-től.

A 74183-as jelű út, Alsószölnök és az országhatár, a 0+330-0+991 km között lezárva 2014.09.13. 17.00-től.

Veszprém megyében (2 db):

A 8406-os jelű út, Egyházaskesző, 12+000-13+000 km között lezárva 2014.09.16. 9.15-től.

A 8415-ös jelű út, Nagypirit, az 5+000-7+085 km között lezárva. 2014.09.15. 20.00-től.

Zala megyében (4 db):

A 74-es főút, Nagykanizsát elkerülő szakasz, az 1+400-5+500 km között lezárva 2014.09.13. 2.00-től.

A 6804-es jelű út, Nagykanizsa-Kiskanizsa városrész, a 0+155-1+540 km között lezárva 2014.09.11. 14.30-től.

A 7538-as jelű út, Murarátka térsége, 4+900 km-nél lezárva 2014.09.14. 9.00-től.

A 75151-es jelű út, Kerkaszentkirály, 1+900 km-nél lezárva 2014.09.14. 17.00-től.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye (1 db):

A 2603-as jelű út, a 26-os főút és Sajókaza a 0+000-1+100 km között lezárva 2014.09.15. 14.25-től.

08.10 - Jobaházán a belvíz miatt kell védeni a házakat

Rábatamásin jelenleg 6 szivattyú működik folyamatosan, 2 szakaszosan, jelenleg a csornai és a szilsárkányi önkéntes tűzoltók távolítják el a vizet.  Az önkéntes tűzoltók folyamatosan váltják egymást a területen. 

A víz eltávolításában az elmúlt napokban részt vettek a farádi, a bősárkányi, a szili, és a bogyoszlói önkéntesek is. Jelenleg 3 helyen, a Szabadság utcában, a Kossuth utcában és a Széchenyi utca végén kell szivattyúzni, a vizet a Farkas árokba emelik át az udvarokból, kertekből.

Az éjszaka folyamán a szomszéd faluban, Jobaházán a Vasút utca végén 3 ház mellett is megjelent a belvíz. A kapuvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a polgármesterrel és a vízügy szakembereivel a területet bejárták és megbeszélték a védekezési feladatok.

A területen kisebb torlaszokat találtak, amelyeket az önkéntesek megszüntettek, hogy az összegyűlt víz tudjon távozni. A kertekben azóta nem emelkedett tovább a vízszint.

A délelőtt folyamán Jobaházán is megkezdődik a szivattyúzás a lakóházak védelmében - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Kedden írtuk:


20.33 - Ha lassan is, de javul a helyzet Rábatamásin

Kedd délután Rábatamásin a Kossuth utca végén lévő egyik háznál további homokzsákokra volt szükség, hogy megvédjék a víztől.

A Szabadság út végén lévő zsilipnél is emelni kellett a homokzsákok számát, így eddig 5000 darabot használtak fel a település védelmére.

Összességében mégis javult a helyzet, mert a faluban a belvíz magassága lassan csökkenni látszik. A délutáni munkálatokban 30 önkéntes vett részt, és a helyszínen 4 szivattyú dolgozik továbbra is a csornai önkéntes tűzoltók közreműködésével.

16.10 - Árvízvédelmi fokozat váltások

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tákékoztatása:


A Rábán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt

• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Nicki és Uraiújfalui gátőrjárásain

• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Pápóci és Ostffyasszonyfai gátőrjárásain 2014.09.16. 18 órától az II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokúra emelését rendelik el.

• az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakasz Sobori, Szanyi és Vági gátőrjárásain

• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Marcaltői és Kemenesszentpéteri gátőrjárásain

2014.09.17. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendelik el.

• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Rábacsécsényi gátőrjárásán

• a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Kisbaboti gátőrjárásán

• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Mórichidai gátőrjárásán

2014.09.17. 06 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.

A Cuhai-Bakony-éren levonuló árhullám, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt

• a Cuha menti településeken 2014.09.17. 06 órától az I. és II. fokú helyi vízkárelhárítási készültségek megszűntetését rendelik el.


A korábban kiadott árvízvédelmi, belvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.


15.10 - A megye településein a rendőrök az árvízvédelemben való aktív részvételükkel segítik az állampolgárok értékeinek védelmét, és az akadálymentes közlekedést.

A napok óta tartó folyamatos esőzés okozta áradások miatt Győr-Moson-Sopron megye útjai közül a 83125-ös út Kajárpéc és Gyömöre közötti szakaszán továbbra is útlezárás van érvényben. A 8307-es úton Tét és Felpéc közt a 4+190-es kilométerszelvényben 40 km/h sebesség korlátozó jelzőtábla lassítja a forgalmat. A 85-ös számú főút mentén Rábatamásiban homokzsákokkal védik a veszélyeztetett házakat és utakat.A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az arra közlekedőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszokat és kellő óvatossággal közlekedjenek!14.45 - Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kedden változóan felhős idő várható délelőtt több, délután kevesebb felhővel. Elszórtan valószínű futó zápor. Késő délután, éjszaka főként délen lesz több a felhő, és ott lehet zápor, egy-egy zivatar. Szerdán országszerte több órára kisüt a nap, kezdetben lehetnek felhősebb területek, legfeljebb néhol alakul ki zápor. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban, reggel foltokban ködre kell számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 21 és 25 fok között valószínű.

14.07 - Tovább tart a küzdelem a vízzel Csornán és Rábatamásiban is

Csornán kedd délelőtt is folytatták a Petőfi utca végén a csornai önkéntes tűzoltók a megtelt vízgyűjtő akna vízének csökkentését, a felgyülemlett csapadékot a Keszeg érbe emelték át.

Rábatamásin a Szabadság út végén lévő zsilipet kellett homokzsákokkal megvédeni a nagy mennyiségű összegyűlt belvíztől. Itt 300  homokzsákot használtak fel, valamint a helyszínen lévő üres homokzsákokat is megtöltötték a helyszínen lévő önkéntesek(35 fő) és a bősárkányi önkéntes tűzoltók. A munkájukat erőgép és munkagép is segítette - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy.

12.10 - Mélyíti az árkot a 85-ösön a Közút

Az ár- és belvíz helyzet miatt nem csak forgalomkorlátozásokat vezetünk be, hanem a rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk tevékenyen is részt venni a rendezési munkákban is - olvasható a Magyar Közút Facebook-oldalán.

Közétettek egy felvételt is, ami Rábatamási átkelési szakaszán készült. A területen bent rekedt víz részleges levezetését 85-ös főút déli oldali árokszakaszának mélyítésével, körülbelül 300 méter hosszan oldják meg. A munkákat Tatra-UDS gépekkel végezik. Hasonló beavatkozásokra számíthatnak majd a közlekedők a többi érintett megyében is, általában félpályás korlátozás mellett. Videó itt >>

11.40
- Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tákékoztatása

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt jelentős csapadék.

A Dunán árhullám kialakulása továbbra sem várható.

A Rába árhulláma Ragyogónál és Vágnál tetőzéskor várhatóan meghaladja a III. fokú készültség szintjét. Árpásnál a folyó vízszintje tetőzéskor elérheti a III. fokú készültség szintjét. Győrnél 400 cm alatti tetőző vízállás kialakulására számítunk, így a rakpart szintjét várhatóan nem éri el.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál várhatóan a kedd éjszakai órákban tetőzik 250 cm körül, majd lassú apadás kezdődhet.

A Marcal jobbparti mellékvízfolyásain megkezdődött az apadás, a Marcal teljes szakaszán továbbra is folyamatos lassú áradás figyelhető meg. Mórichidánál további lassú áradás várható, kedvezőtlen esetben elérheti az I. fokú készültség szintjét.

Gyirmótnál a vízállás tetőzéskor meghaladja a II. fokú készültség szintjét.

A Sopron környéki vízfolyásokon is folyamatos az apadás.

A Cuhai-Bakony-ér Bakonybánknál ma reggelre tovább apadt. Bőnynél tegnap délutántól még lassú áradás kezdődött, amely jelenleg is tart, de már jelentős emelkedés itt sem lesz.

A Fertő tó nyugalmi vízszintje 8 cm-rel magasabb az időszakra érvényes szabályozási szintnél és 15 cm-rel marad el a tó árvízszintjétől. A tóból egyelőre vízeresztés nincs.

A Rábán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Nicki és Uraiújfalui gátőrjárásain
• a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Pápóci és Ostffyasszonyfai gátőrjárásain 2014.09.16. 12 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendeli el.

A Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon 2014.09.16. 10 órától I. fokú vízminőség kárelhárítási készültség van érvényben.

A korábban kiadott árvízvédelmi, belvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.

A napokban a Zala megyei önkormányzati védekezésben részt vevő 5 fő ÉDUVIZIG-es vízügyi szakembert ma reggeltől a Murai védvonalra vezényelték, ahol az árvízi védekezésben nyújtanak segítséget.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására 18 fő fizikai és 1 fő műszaki szakember érkezett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a Lajta folyóhoz, hogy az ottani védekezésben segítséget nyújtsanak.

A védekezésben összesen 211 fő vesz részt.10.40  -

Víz, víz, árvíz, víz, víz, belvíz 2014. Fotók: MTI


10.02 - Tovább csökkent a Rába vízszintje Körmendnél, de a folyó alsó szakaszán,  Rumnál és Sárvárnál továbbra is másodfokú a készültség - közölte a  Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedd reggel a honlapján.  
   
Sorkikápolnán az Alkotmány utcában a felgyülemlett esővíz  három házat veszélyeztetett, emiatt két embernek ideiglenesen el  kellett hagyna az otthonát, az önkormányzat helyezte el őket.  
   
Vasváron két lakóházat és egy szarvasmarhatelepet védtek  homokzsákokkal a tűzoltók, Kám határában pedig egy  szennyvíztisztító-telep védelmében támasztották meg és magasították  a védműveket.  
   
Püspökmolnáriban egy horgásztanyát vett körbe a víz, ketten bent  rekedtek a tanyán, őket a tűzoltók csónakkal menekítették ki.  
   
A közlemény szerint a napokban harmadfokú készültségi szintet  megközelítő vízállásra kell számítani a Rába Sárvár alatti  szakaszán, ezért a megyei katasztrófavédelem felkészült az erők és  eszközök átcsoportosítására.  
   
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel arról tájékoztatott,  hogy Vas megyében hatra csökkent a vízátfolyások miatt lezárt  alsórendű útszakaszok száma.


9.19

A Cuhai-Bakony-ér és a Lajta mentén továbbra is folyamatos figyelőszolgálat működik

- tájékoztatta a kisalfold.hu-t Ruskáné Takács Anita tűzoltó hadnagy. 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője közölte, Rábatamásin a Kossuth utcán lévő veszélyeztetett házaknál a homokzsákolást befejezték, 4000 homokzsákot építettek be a 15 ház védelmében. Hét szivattyú továbbra is üzemel a helyszínen, ahol a szili önkéntes tűzoltókat a bősárkányi önkéntesek váltották fel.

A helyszínen segíti a munkálatokat a csornai katasztrófavédelmi őrs parancsnoka és a katasztrófavédelmi megbízott is.

8.53 - Jelenleg hét megyében húsz országos közút van teljesen lezárva, öt települést  továbbra sem lehet megközelíteni - közölte a Magyar Közút Nonprofit  Zrt. kedd reggel.  

Győr-Moson-Sopron megyében:

A 83125-ös jelű út, Kajárpéc térsége, a 3+000-4+000 km között lezárva 2014.09.13. 8.25-től.


Az Útinform kedd reggeli összesítése alapján Baranya,  Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas,  Veszprém és Zala megyében vannak lezárt útszakaszok. Baranyában  Alsómocsolád Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és  Gáborjánháza továbbra sem közelíthető meg belföldről.  
   
A közútkezelő felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások  száma és mértéke folyamatosan változik, ezért utazás előtt érdemes  tájékozódni az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.


Korábbi fotókat az árvízről itt, itt, és errefelé is találnak.

8.22 - Visszatérhetnek otthonukba a vasárnap kitelepített két zalai falu  lakói - tájékoztatta a katasztrófavédelmi régiós irányító törzs  szóvivője kedden az MTI-t.  
   
Mukics Dániel közölte: a Kebele-patak vízszintjének  csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített  82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.  
   
A szóvivő kitért arra is, hogy a Mura áradása miatt zajló  védekezési munkálatokban éjszaka mintegy ezer ember dolgozott,  köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr  szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A hét  érintett zalai településre - ezek: Molnári, Murakeresztúr,  Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Tótszerdahely és Letenye  - más megyékből éjszaka harminc katasztrófavédelmi tisztet  vezényeltek, közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi  árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.   

ÁRVÍZ - Ami eddig történt a Dunántúlon

Hétfőn írtuk:
Ahol a víz az úr - Készültség a Rábán, Lajtán, házakat veszélyeztet a sok eső - fotók >>

Hétvégi helyzetkép (péntektől): árhullámok az Ikván, elöntött pincék a Rábaközben >>


8.13 - Alig egy hét alatt több mint másfélszer annyi eső esett, mint a havi átlag

-közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.  
   
A szeptemberi átlagos csapadékösszeg mintegy 47 milliméter,  a legutóbbi hat nap alatt viszont országos átlagban 77 milliméternyi  eső esett. Ebben az időszakban a legtöbb eső Siófokon és Szentesen  esett, miközben a szatmári és beregi térségben csupán egy-két  millimétert mértek.  
   
Az előrejelzés szerint kedden napközben a Dunántúlon kevés,  másutt viszont többórányi napsütés is várható. Délután elszórtan  záporeső, esetleg zivatar kialakulhat. A hőmérséklet délután 21-26,  késő este 12-18 Celsius-fok között valószínű.  
   
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-vel azt  közölte: néhol, főként északkeleten alakulhat ki zivatar, amelyhez  szélerősödés, illetve lokálisan esetleg jelentősebb mennyiségű  (10-20 milliméter) csapadék társulhat. Keddre viszont már egy  megyére sem adtak ki figyelmeztetést sem felhőszakadás, sem jelentős  mennyiségű csapadék veszélye miatt.


07.03 - Rábatamásin a Kossuth utca végén 15 lakóházat veszélyeztetett a víz. Szivattyúzással és homokzsákok lerakásával védték meg a lakóházakat.

Kapuváron a József Attila utcában egy lakóház pincéjéből távolították el a vizet a kapuvári hivatásos tűzoltók. Korábban a Liget utcában szivattyúztak.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu


Özönvíz Kapuváron és Vitnyéden
Áradás Rábatamásiban hétfőn éjjel

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letörte a csornai sorompó csapórúdját

A lengyel rendszámú kamion vezetőjét az M1-es autópályán állították meg a rendőrök. Tovább olvasom