Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Árverés a fél házért, fél áron

Farádi családi házából albérletbe kénytelen költözni egy farádi férfi, 16 éves fiával együtt. Állítása szerint volt felesége árvereztette el a tetőt a fejük fölül és hagyta őket adósságban.
A farádi Fekete Zoltán néhány éve még egy italboltot vezetett a településen, feleségével együtt. Kapcsolatuk azonban megromlott: elváltak és a kocsma is bezárt, nem maradt utána más, mint az adósságok. A középkorú férfi most pedig a házát siratja, mert elmondása szerint felesége kérésére elárverezték otthonukat és rövidesen albérletbe kényszerül 16 éves fiával.

– Annak idején a kocsma felújítására vettünk fel kölcsönöket, de sajnos a talajvíz állandó megjelenését nem tudtuk kiküszöbölni, így bezártunk – idézte fel a múltat Fekete Zoltán. – Közben megromlott családi életünk is, végül a feleségem 1995-ben elhagyott, mert nem tudott az adósságokkal és velem tovább élni. Gyermekeink is vele mentek, később azonban a fiam visszaköltözött hozzám Farádra, sőt, rövid időre a kislányom is. Én közben igyekeztem tisztességgel nevelni őket és törlesztgettem az adósságot.

Két évvel ezelőtt hivatalosan is elváltunk a feleségemmel, a bíróság a házunk felét ítélte meg számára, amit természetesen nem tudtam kifizetni, hiszen örültem, ha a részletekre és a megélhetésre telt.
Ezek után kapott levelet Fekete Zoltán, melyben arról értesítették, hogy felesége közös házuk árverezését kérte, hogy a neki járó részt megkaphassa.

A licit idén áprilisban zajlott, az ingatlan 6 millió 400 ezer forintért kelt el, ami tulajdonosa szerint nem reális ár, hiszen ennél sokkal többet ér az épület. Néhány nappal ezelőtt pedig újabb okirat érkezett Feketéékhez, ezúttal már a bírósági végrehajtótól, aki arra hívja fel a figyelmét, hogy mivel az árverés eredménye jogerőre emelkedett, el kell hagynia otthonát, különben nem kaphatja meg az őt megillető összeget. A végrehajtó azt is leírta, hogy az árverési vevő által felajánlott albérletet veheti igénybe.

– Csakhogy ilyen albérlet nincs, legalábbis nekem senki nem ajánlott fel lakást, még a ház új tulajdonosát sem ismerem – panaszolta a farádi férfi. – Különben is, havi hatvanezer forintos vagongyári fizetésemből nem tudok albérletet fizetni és eltartani magunkat is. Nagyon fájlalom, hogy egy családi élet idáig fajulhat és a volt feleségem, ha az én sorsomat nem is veszi figyelembe, de arra is képes, hogy a gyereke feje fölül elárverezteti a házat.

Már csak a csodában reménykedem, mert nem tudom, mihez kezdek, ha valóban költöznünk kell. Nem szeretném, ha más élvezné az én munkám gyümölcsét, ezért harcolok, a gyerekeimért.
Megkerestük Fekete Zoltán volt feleségét is, aki ma már a Rábaköz egy másik falujában él. Az asszony noha sok, az ügyet más megvilágításba is helyező adalékkal szolgált, a nyilvánosság előtt nem kívánt reagálni a volt férje által elmondottakra, mondván: lezárta az ügyet.

A Kisalföld szakembertől próbált választ kapni a kérdésre: hogyan juthat el egy család a Feketéékéhez hasonló helyzetig. A névtelenséget kérő pszichológus elmondta: egyéni, konkrét élethelyzetek vannak, így ahhoz, hogy véleményt lehessen alkotni, ismerni kellene a szereplőket, múltjukat, egymáshoz való viszonyukat.

– Az biztos, hogy a mai családokra nagyon sok teher hárul, például az adósság, és ezeket a próbatételeket csak a nagyon jó kapcsolatok bírják ki. Lehetnek bizonyos veszteségélmények is – akár a vállalkozás elvesztése –, melyeket szintén máshogyan dolgoznak fel az emberek, és ilyen helyzetekre bizony a kapcsolat is rámehet – magyarázta az eshetőségeket a pszichológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélektani határon a disznó ára: ráfizetésből nem lehet megélni

A sertéstartók egy része határozottan állítja: befejezi tevékenységét. A ráfizetésből ugyanis ők sem… Tovább olvasom