Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Árpáson mindkét haranglábat felújítanák

Felújítanák két haranglábjukat az árpásiak. Pályázaton már nyertek támogatást a munkához.
Árpás közterületein két harangláb is található. A Kossuth Lajos utcai az evangélikusoké, a Kápolna téren álló a katolikus egyházközségé. A helyiek pontos dátumokat nem tudnak a felállításukról, de az árpásiak szerint az 1700-as években épült kápolnával egyidős lehet a katolikus harangláb. A két építmény állapota az utóbbi évtizedekben leromlott. Nemrégiben a tetőzetüket tették rendbe.

– Évszázadok óta hozzátartoznak a faluhoz a haranglábak – mondta a Kisalföldnek Feller Sándor, a település korábbi polgármestere, aki a katolikus egyházközség ügyeit is intézi. – A harangok nekünk, ma élőknek is megkondulnak: szentmisére, istentiszteletre hívnak, vagy éppen halottainkat búcsúztatják.

A haranglábak tetőzetének bádoglemez fedése elrozsdásodott, felszakadozott. A bontás során lövések nyomait és aknaszilánkokat találtunk, amik valószínűleg a háború emlékét őrzik.

Feller Sándortól megtudtuk: a megyei önkormányzat pályázati támogatásának és a két vallási felekezet hozzájárulásának köszönhetően tervezhetővé vált a turisztikai értéknek is számító építmények állagmegóvása. Hiányzik azonban még közel kétszázezer forint, amit gyűjtésből szeretnének előteremteni. A helyiek bíznak benne, hogy a községből elszármazottak is támogatják kezdeményezésüket és segítik a felújítást.

– A frissen elkészített vörösréz borítás hosszú időre megvédi községünk értékeit az utókor számára. Bízzunk benne, hogy harangjaink még nagyon sokáig jeleznek az árpásiaknak – tette hozzá Feller Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbak a vidéki települések

A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő települések polgármesterei találkoztak… Tovább olvasom