Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Árpád vezér Kapuváron?

A város idén ünnepli első írásos említése nyolcszázötvenedik jubileumát és az ünnep több elszármazottat is megihletett.

A Svájcban élő, kapuvári születésű Papp Vilmos kutatásai alapján esetleg feltételezhető, hogy Árpád vezér Kapuvár környékén járt és itt lánygyermeke született. Szerinte Árpád első felesége, Abacil 890-ben meghalt, ezért a magyar vezér rokonlátogatásba, feleségkeresésbe kezdett. Papp Vilmos kutatásai szerint látogatásai során a gyepűt védő avar-boly fejedelem a mai Kapuvár környéki szállására is eljutott. Ott ismerkedhetett meg a fejedelem lányával, Marival, akit azonban szigorú apja nem engedett Árpád vezérhez feleségül.

Papp Vilmos szerint a 891-ben visszatérő magyar vezér már csak egykori kedvese halálhírével találkozott, ám az egy évvel azelőtti megismerkedés egy leánygyermeket, Ágnest eredményezte. Ágnest apja neveltette, később a bajor Arnulf felesége lett.

Olvasóink írták

  • 2. merzsebet 2012. január 19. 19:11
    „Svájcban élő kutató kutatása alapján esetleg,feltételezhető...mese-mese meskete,de jól hangzik.
    Szerintem Attila apánk hármas koporsója is itt van elásva valahol....”
  • 1. nemjani 2012. január 16. 17:26
    „Csak a tudományosság látszatát megőrzendő (mert az mostanság fontos): biztos, hogy Árpád volt az? Nem valami álruhás gaz, aki több tölgyfa alatt is leheveredett (egyedül?) a környéken, ottan nyomot hagyva, vizet idva, s elnevezve azokat? Valamint: biztos ő csinálta fel a spinét? Illetve: felcsinálta ő a Marit? Vagy csak úgy a nyakába varrták, mint a ...nak az ...t? A szigorú atya csak esküdni nem engedte lányát? S mást vajon engedélyezett? És nem utolsó sorban: vannak-e lábnyomok, ...izé: lábjegyzetek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 milliós rendcsinálás Kistölgyfamajorban

Nemrég kezdődött meg és idén év végéig be is fejeződhet a régi kapuvári szeméttelep rekultivációja.… Tovább olvasom